Velká hádka o salám: Snědl ho Bárta nebo schoval Kalousek?

26.07.2011 15:24

AKTUALIZOVÁNO Ani během parlamentních prázdnin nepanuje mezi koaličními stranami klid zbraní. Věci veřejné zhatily Miroslavu Kalouskovi záměr zvýšit DPH a odplatou jim jsou ministrovy výroky, že jde o stranu bez programu, která si prosadila spoustu požadavků a nyní nechápe, že už v rozpočtu nejsou peníze. Podle politologa Zdeňka Zbořila vytvořila koalice perpetuum mobile, které je poháněno hádkami a vzájemnými útoky vládních stran.

Velká hádka o salám: Snědl ho Bárta nebo schoval Kalousek?

Velice ostře zareagovali předseda Věcí veřejných Radek John a místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová na výroky ministra financí Miroslava Kalouska, jenž v rozhovoru pro MF Dnes označil Věci veřejné za stranu bez programu, která si navíc metaforicky řečeno ukrajuje každý den kolečko ze šišky salámu a po nějaké době se diví, že už žádný salám není.

Související: Kalousek si vychutnal Bártu: Chlapče, peníze nejsou

„Důrazně se ohrazuji proti dnešním prohlášením ministra Kalouska. Touto cestou ho vyzývám, ať komentuje dojednané a neznervózňuje občany. Ohrazuji se i vůči komentářům k programu a hodnotám VV. Panu Kalouskovi vřele doporučuji si připomenout, že jím vzývaný konzervatismus staví na mezigenerační solidaritě, kterou opakovaně zpochybňuje, na zdanění hazardu a gamblingu a podpoře vzdělání," ozval se razantním prohlášením předseda John.

Prohlášení Radka Johna ZDE 

K šéfu partaje se přidala i předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake, která se právě vrátila ze zahraniční dovolené. "Pan ministr Kalousek střílí od boku do VV. Vždyť kdo sialespoň jednou denně nekopne do Věcí veřejných, jako by společensky neexistoval, že. Náš politický program visí už více než rok na našich webových stránkách všem k dispozici. Při koaličních jednáních jsme vůči našim voličům povinni jej maximálně dodržovat. Jak ale pan Kalousek ví, vždy nakonec v zájmu stability najdeme nějaký kompromis. Pan ministr by měl hledět, aby jeho ministerstvo pořádně vybíralo daně z příjmu a nemuselo se za špatný výběr hojit na zvyšování DPH," reagovala pro ParlamentníListy.cz šéfposlankyně.

Prohlášení Karolíny Peake ZDE


Kalousek s pompou napravuje, co sám pomáhal zpackat

Pozadu nezůstala ani místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV). „Z pomyslné šišky salámu státních financí především notně ukrajovaly předchozí vlády, až nasekaly současný státní dluh. Nemalou měrou k tomu přispěl současný ministr financí, který ještě coby lidovec zvedal ruku pro každý schodkový rozpočet," připomíná Klasnová pro ParlamentníListy.cz Kalouskovu politickou dlouhověkost a z ní plynoucí odpovědnost.

Podle vysoké ústavní činitelky se přitom v Kalouskově případě vůbec nedá hovořit o konzistentnosti politických názorů. „Po založení TOP 09 se překabátil na rozpočtově odpovědného politika, který s velkou pompou napravuje to, co sám pomáhal zpackat a rozfrcat," vůbec Klasnová ministra financí nešetří.

Program VV není poplatný Hávovi ani loterijním společnostem

Ohrazuje se i proti tomu, že by Věci veřejné byly stranou bez programu. „Ale právě proto, že máme program, a to nikoli program založený na podpoře různých ´Hávů´ či loterijních společností, chceme i nadále prosazovat více peněz pro učitele, kompenzaci dopadů DPH na rodiny s dětmi i valorizaci důchodů," vysvětluje místopředsedkyně sněmovny.

Její reakci považuje za zbytečně osobní předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík. „Mně to přirovnání se šiškou salámu připadá velice trefné. Byl jsem u těch jednání, takže takhle to opravdu probíhalo. Nelze požadovat zároveň menší daně a větší výdaje státu. Takhle to opravdu nefunguje," říká pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

Šéf poslanců TOP 09 by pro Věci veřejné netruchlil

Když místopředsedkyně sněmovny viní Kalouska z dřívějších schodků, musí prý také přijmout odpovědnost za to, že vinou její strany bude v příštím roce deficit státního rozpočtu 105 miliard korun, a ne jen 95, jak navrhoval ministr financí. „Také on musel v minulosti vyhovět koaličním partnerům, jako to teď musí dělat TOP 09," hájí Gazdík místopředsedu strany.

Podle něj mají Věci veřejné na hlavě hodně másla a on sám strávil posledního půl roku řešením afér VV. Přesto nevnímá nejčerstvější mediální přestřelku jako něco, co by mělo výrazněji pozměnit vztahy mezi těmito dvěma stranami před důležitým jednáním o státním rozpočtu, natož způsobit odchod VV z koalice. „Kdyby ale skončily, zas až tolik bych netruchlil," přiznává.

Neschovávej ten salám před námi, Kalousku vyzývá Babák

„Valorizaci a mezigenerační a sociální solidaritu jsme vybojovali pro nízkopříjmové občany, rodiny s dětmi a důchodce, kterých by se jinak reformy mohly výrazně dotknout," reagoval Babák. „Rozhodně jsme nic z toho neprosazovali pro sebe. Onen salám je celé republiky a já stále trvám na tom, že jsme tlačeni do rohu," dodal v souvislosti s nepodpořením Kalouskova návrhu 19 procentní sazby DPH.

Véčkaře velmi mrzí současná napjatá atmosféra a spoléhají na to, že si ministr financí uvědomuje důležitost sedmi miliard ubraným dopravě, kvůli kterým přijde Česko o desítky miliard z evropských fondů. Stejně důležité jsou finance také ve školství.

  • SLEDUJEME téma: DPH


Neberte jen od nás, vzkazují Véčkaři

Právě resorty dopravy a školství mají pod patronátem ministři Věcí veřejných. I proto si jejich poslanci myslí, že brát by se mělo z jiných míst, která jsou ministrem financí schovávána. „Patří mezi ně například resort všeobecné pokladní správy, resort státního dluhu a ministerstvo obrany," uvedl Babák a zmínil také ministerstvo zemědělství, jehož ministr Ivan Fuksa nedávno uvedl, že by zde prostor pro škrty nalezl. „Stále zastáváme názor, že není nutné zvyšovat daně na rok 2012, škrtat je třeba jinde," řekl k tomu.

Nakonec i on, stejně jako jiná poslankyně VV Lenka Andrýsová, pochválil nápaditou metaforu Kalouska o rozkrájeném salámu.

„Vtip pana ministra oceňuji, stejně tak si vážím jeho práce. Určitě jsme s ním zajedno, co se týče nenavyšování deficitu státního rozpočtu," dodal Babák s tím, že pevně věří v to, že dohoda se strážcem státní pokladny nakonec přinese spokojenost pro všechny strany.

Stroj poháněný hádkami se nemůže zastavit

Neustálé a téměř nikdy nekončící vzájemné útoky a hádky už vůbec nepřekvapují politologa Zdeňka Zbořila. „Celé koalici se podařilo vytvořit perpetuum mobile, kdy se zásobuje energií z vlastních hádek a vzájemných útoků. Ten stroj se nemůže zastavit, funguje jen ve světě hádek a sporů," komentuje pro ParlamentníListy.cz počínání koaličních stran Zbořil.

Za nečekanou považuje jen ostrost prohlášení místopředsedkyně sněmovny Klasnové, která byla až dosud ve vyjádřeních mírná. „Asi ji ten mechanismus nenávisti a sporů také už dostihl," myslí si politolog, jenž upozorńuje, že její reakce má podobně osobní charakter, jako když rozpoutaly koaliční strany útok proti Bártovi, nikoli Věcem veřejným jako straně. „I když si věčně nadávají do darebáků, přesto mezi nimi nikdy nenastal hlasovací nesoulad," dodává Zbořil.

Neshodnou se na více ani méně důležitém

Ten může ale přijít při schvalování rozpočtu na příští rok. Když se jeho návrh se schodkem 105 miliard projednával ve vládě, ministři Věcí veřejných hlasovali proti němu a předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta označil rozpočet jen jako výsledek tupých škrtů a za mimořádně problematické to, že dvě koaliční strany přehlasovaly svého třetího partnera.

Nejmenší vládní strana se už předtím vzepřela záměru ministra financí Kalouska na zvýšení DPH od příštího roku na devatenáct procent. Nejen na tom se ukazuje, že v rámci koalice už delší dobu panuje nesoulad mezi těmito stranami, jehož viditelným projevem bylo i to, když Věci veřejné při projednávání zdravotnické reformy odmítly záměr ministra Leoše Hegera na úhradu amalgámových plomb.

I proto místopředseda TOP 09 Kalousek ve výpadech proti nejmenšímu koaličnímu partnerovi VV pokračoval ještě během úterka dál. Například tvrzením, že Věci veřejné nemají žádný politický program, jen každé ráno jiný nápad. Naopak jeho strana, zdůraznil Kalousek, se snaží co nejrychleji konsolidovat veřejné rozpočty.

„S deficity veřejných rozpočtů je to stejné jako s pastou na zuby - vymáčknete to hned, ale zkuste to nacpat zpátky," nabídl Kalousek ještě jednu metaforu.  

K věci:


FotoKoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník, Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…