Vesničané nadávají: Ani chodníky, ani záchody. Nejsme holt Pražáci

04.11.2011 22:30

REPORTÁŽ Pozlovice, klidná obec, která navazuje na lázeňské centrum Zlínského kraje Luhačovice. Na první pohled by zřejmě žádný z návštěvníků Pozlovic neřekl, že právě tady chybí peníze. Opravené chodníky, radnice a moderní osvětlení komunikací.

Vesničané nadávají: Ani chodníky, ani záchody. Nejsme holt Pražáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Děti nám chodí do školy po silnici, potřebujeme dobudovat chodníky podél hlavní komunikace. Musíme vyměnit sociální zařízení ve škole," vypočítává ale nedostatky Olga Tkáčová, starostka městyse Pozlovice a členka Rady Sdružení místních samospráv České republiky. Na místní radnici vyvěsili novou vlajku. Na bílém podkladu volá malá černá figurka o pomoc, vedle ní stojí „velký černý Pražák," kterému evidentně nechybí nic.

Proč? Jde o vyjádření protestu proti nespravedlivému rozdělování peněz. Pozlovicím se totiž do rozpočtu dostává rok od roku o stovky tisíc korun míň a to je pro obec s dvanáctimilionovým rozpočtem citelná rána. Na provoz už za chvíli nemusí mít peníze.

Více o RUD zde

Vláda zvýhodňuje při přerozdělování peněz vybraných z daní čtyři velká města v republice na úkor ostatních. „Je to nespravedlivé, jsme už bezradní. Nedovedu si představit, že přestanu řešit žádosti od občanů, protože na to nebudu mít peníze," upozorňuje Tkáčová pro ParlamentníListy.cz.

Lidé mají obavy, že o standard, který pracně vybudovali, přijdou. „Nechápu, proč máme dostávat míň, copak jsme horší, když bydlíme na vesnici? Podívejte se, jak tu máme uklizeno, u nás si každý před svým prahem zamete. Tady není nepořádek jako ve městě," rozčiluje se čtyřiašedesátiletá paní Věra, která v Pozlovicích žije od narození.

Proti RUD? Už 1500 obcí

Pozlovice nejsou samy, jen ve Zlínském kraji visí protestní vlajka na víc než stovce obecních úřadů, po republice jsou jich stovky. Vlajku těžko uvidíme jen v Praze, Brně, Plzni a Ostravě. Právě tato města si totiž na současný způsob rozdělování daní rozhodně stěžovat nemohou. „Praha a největší města mají víc než čtyřnásobek příjmů na občana než my jako malé obce. Neusilujeme o to, abychom dostávali stejné množství peněz na obyvatele jako Praha, ať mají trojnásobek," navrhuje Tkáčová.

Vysoká škola ekonomická v Praze vypracovala analýzu. Z ní vyplynulo, že čtyřicet procent povinností mají obce stejné jako velká města. „Nevadí nám, že mají vyšší příjmy. Jde o to, že jejich příjmy jsou v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie abnormálně vysoké," dodala.

K věci:
Hulinský: Rozpočtové určení daní podle TOP 09? Populismus
Onderka: Kalouskovo rozpočtové určení daní postrádá jakoukoliv koncepčnost
Primátor Svoboda: Rozpočtové určení daní narovinu

Vlajky na radnicích hned tak nezmizí. „Nechám ji tam tak dlouho, dokud bude potřeba. Je to největší diskriminace v Evropě, takové podmínky nikde obce nemají," vyjádřil se Josef Hutěčka, starosta obce Březnice pro ParlamentniListy.cz. Jeho obec by si díky navrhované novele zákona, která by narovnala finanční toky, přilepšila o dva miliony korun. Za ně plánují postavit chodníky.

Novelu navrhlo ministerstvo, na program vlády se ale nedostala

Ministerstvo financí předložilo návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní, které vychází vstříc zástupcům obcí a snižuje rozdíly v daňových příjmech obecních rozpočtů. Zároveň chce posilovat samostatnost obcí a snižovat administrativní náklady na straně státu. Jenže má to háček, k projednání návrhu se vláda ne a ne dostat. „Předseda vlády se zavázal, že vláda nové financování obcí projedná a přijme do konce října. Věřil jsem, že se na jeho slova starostové mohou spolehnout. O to větší zklamání zažívám," uvedl Josef Bartoněk, předseda Sdružení místních samospráv České republiky.

Mluvčí vlády tvrdí, že ministerstvo financí dodalo návrh novely zákona pozdě. „Návrh novely zákona byl do vládní knihovny připravované legislativy umístěn ministerstvem financí teprve minulý týden, ve čtvrtek 27. října, tedy po termínu předávání materiálů pro jednání vlády v úterý 25. října," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Jan Osúch.

Koalice: za všechno může opozice

Vypadá to, že hlavní problém ale bude někde úplně jinde. „Koalice se bude muset shodnout na kompromisním řešení, samozřejmě vše bude v souladu s tím, co pan premiér slíbil," naznačil Osúch.

Petr Gazdík, předseda TOP 09, známý jako bojovník za práva obcí, popírá, že by se koalice nedohodla. Problémy naopak vidí v obstrukcích opozičních poslanců.

„Premiér avizoval koaliční jednání v této věci, o podobě budeme v nejbližší době jednat. Věnovali bychom se tomu rádi, bohužel řešíme nesmyslné obstrukce opozice," reagoval Petr Gazdík, šéf poslaneckého klubu TOP09 pro ParlamentníListy.cz.

Sám je přesvědčený o tom, že změna rozpočtového určení daní je zásadní dokument. Obce by se totiž mohly dostat velmi rychle do finančně neřešitelné situace. „Jednoduše řečeno, mohou zkrachovat," podotkl Gazdík. Podle něj se dostane novela na pořad jednání vlády už v prosinci, nejhůř v lednu, problém ve schválení nevidí. Jistotu ovšem obce budou mít teprve, až ji podepíše prezident. Obce ve Zlínském kraji chtějí kontaktovat své poslance, schůzku s nimi plánují na konec listopadu.

Související:
Už se mi neomlouvej, sám to máš těžké, politoval Kalousek Svobodu
Nečasův mandát se prodlouží. ODS bude volit svého šéfa po volbách

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…