Věštby starosty Tábora: Čeká nás nejhorší období od roku 1990. Není kam utéct

15.12.2011 16:11

Je starostou druhého největšího města na jihu Čech, Tábora, v němž vystřídal na nejvyšší pozici Hanu Randovou (ODS). ParlamentniListy.cz se zeptaly starosty Tábora Jiřího Fišera (Tábor 2020) jak hodnotí tento rok, zda se obává avízované krize a jak vidí nadcházející krajské volby.

Věštby starosty Tábora: Čeká nás nejhorší období od roku 1990. Není kam utéct
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

 

Pane starosto, jak hodnotíte letošní rok?

Z pohledu města jako klidný a vyvážený. Z pohledu “zhůry“ jako jízdu ve spirále, po které se řítí vyspělá část světa v bláhové ambici vystoupat výš a výš. Jenže ta spirála má stále menší poloměry zatáček a hrozí, že klíčové ekonomiky, které doposud táhly hlavní peloton, každou chvíli vykolejí.

Co se Vám jako starostovi, či městu povedlo, co naopak nepovedlo?

Nemám moc rád to vánoční “hodnocení a bilancování“. S dovolením bych to ponechal na samotných zákaznících politiků, tedy občanech. Pokud jdou věci dobře, netřeba to démonizovat, dělám jen svoji práci. Pokud něco nejde, je na lidech, aby posoudili, nakolik je na vině místní situace, nebo nakolik se potíže táhnou z minulosti, či jsou ovlivňovány problematickou společensko-ekonomickou situací v zemi. Pokud bych měl být přece jen konkrétní, pak jako své plus vidím schválení nového územního plánu, rozpletení několika zaseklých sporů kolem tras cyklostezek a postupné naplnění pracovního projektu “Tábor průhledně a férově“, které se týká veřejných zakázek, včetně elektronických aukcí. Na novém webu tak lze nalézt např. průběh zakázek, a to od výzvy přes zadávací dokumentaci až po smlouvu a konečné náklady. Na druhé straně vím, že musím „přidat“ ve vymáhání stanovených pravidel. V dopravě hodlám jít aktivněji do polemik, až střetů se státní správou – některé věci nejdou prosadit, přitom normálním rozumem to nepochopíte a už vůbec nevysvětlíte lidem.

Jaké “kauzy“, ať už dle vlastního zjištění, či médií hýbou Vaším městem, co Vás trápí?

Problémy, které jsem “zdědil“ z minulosti. Existenci krásné a lidmi vítané a užívané tzv. “Odpočinkové zóny Komora“, bohužel na stále nevypořádaných pozemcích, obstrukce kolem administrace projektu “Obnova nádrže Jordán“ a problémy, související s provozem soukromé ZOO. V nedávných dnech pak zjištění o možných machinacích výběrových řízení ve společnosti spravující bytový fond. Tam jsme okamžitě podali podnět k policejnímu šetření.

Co kriminalita a Vaše město, jak je na tom?

Tábor má třetí nejnižší počet násilných trestů na 10 tis. obyvatel v hodnocení 63 měst ČR. Jsme na tom dobře.

Jaké investice a projekty plánujete v příštím roce? Z těch hlavních výše jmenovanou obnovu (odbahnění + výstavbu hlavní výpusti) vodní nádrže Jordán, dále rekonstrukci Křižíkova náměstí a také dokončení tzv. revitalizace Tismenického údolí.

Ekonomové nás varují před krizí v roce 2012, máte obavy, že se naplní?

Ano, rozhodně.

Co by to znamenalo pro město?

To záleží na politické reprezentaci. Nesmí zpanikařit a utrácet. Tvrdím, že tuto zemi čeká nejhorší období od roku 1990. Dopadům reforem a neuvěřitelně prohospodařených let ekonomického růstu neutečeme. Je naivní si myslet, že když peníze nemá stát a jeho lidé, bude je mít město. Nebude. To ale neznamená, že se nedá žít, střední Evropa je stále z pohledu světa takzvaně “horních deset tisíc“. Ano, život je dnes především o hmotných statcích. Ale jeho kvalitu určuje také slušnost, dodržovaní pravidel, solidarita a schopnost rozhovoru. Takže dívám-li se do příštího roku s úsměvem poněkud skrz slzy, pak především s ideály věty předchozí.

Čekají nás příští rok krajské volby, jak vy sám se hodláte angažovat v kandidátkách do zastupitelstva Jihočeského kraje? Přislíbil jsem účast na kandidátce hnutí Jihočeši 2012. Myslím, že starosta druhého největšího města v kraji může být krajskému zastupitelstvu co platný.

Co byste rád změnil právě na kraji, jak podle Vás funguje vedení?

Zásadní je všestranný rozvoj celého Jihočeského kraje, ve všech svých částech a ne pouze v některých. Fungování vedení kraje je odrazem široké koalice ODS a ČSSD, prakticky bez opozice. To nikdy není dobré.

 

Co přerozdělování peněz z EU, jste s tím spokojen?

Je pravda, že Tábor získal v minulosti z těchto zdrojů nemalé částky. Nicméně z pohledu celokrajské spravedlnosti je zřejmé, že některá rozhodnutí odporují základnímu principu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …