Většina Čechů nevěří druhému důchodovému pilíři, ukázal průzkum

11.11.2011 12:29

Lidé nedůvěřují penzijní reformě, která prošla prvním čtením v poslanecké sněmovně. Nedůvěra občanů se týká převádění prostředků do druhého pilíře penzijní reformy, kam mají přispívat občané i stát. Ukázal to průzkum společnosti Ipsos. Tentýž průzkum však odhalil, že lidem schází řada informací. Mnozí občané nevědí, že spoření ve druhém pilíři bude dobrovolné.

Většina Čechů nevěří druhému důchodovému pilíři, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci

Navzdory obstrukcím ČSSD sněmovnou v prvním čtení prošla reforma penzí. Lidé si tak budou moct zašít spořit část peněz na penzi ve druhém pilíři, kam jim bude přispívat i stát. Ve třetím zcela soukromém pilíři si lidé mohou spořit již dnes a asi polovina občanů republiky tak v různé míře činí. Navzdory tomu se ukazuje, že lidé reformě nevěří a drtivá většina očekává v čase důchodu zhoršení své životní situace. Dokládá to průzkum společnosti Ipsos, který zveřejnila Česká televize.

Důchodu se bojí i tři čtvrtiny mladých lidí

Nepřekvapí, že nedůvěra k penzijní reformě narůstá u občanů s rostoucím věkem. Mladí lidé do 24 let jsou přitom méně pesimističtí než lidé nad 35 let a očekávají v důchodu zhoršení své životní úrovně v 73 procentech. Lidé nad 35 let se takto vyjadřují celkem v 82 procentech. Sluší se dodat, že v kategorii do čtyřiadvaceti let si nadpoloviční většina dotázaných občanů nespoří vůbec.

Sledujeme téma penzijní reforma

Pětasedmdesát procent populace přitom nedůvěřuje druhému pilíři penzijní reformy. Do jisté míry to ovšem lze přičíst i jejich nedostatečné informovanosti. Mnozí totiž netuší, že spoření ve druhém pilíři, kam bude přispívat i stát, bude pouze dobrovolné.

Související: Stát nemá na důchody. Kvůli předčasným penzím

"Tři čtvrtiny v rámci populace mají s druhým pilířem problém, což znamená, že nesouhlasí s přispíváním do soukromého fondu, nebo do jakéhokoliv soukromého elementu. Znovu se na tom zračí pasivita, nedostatek informací, protože lidé si neuvědomují, že to může být i dobrovolná věc. Jednak je tam patrné, že jakmile za něčím nestojí stát, tak je přijetí nižší, protože lidé se obávají absencí garancí a podobně." říká spoluautor průzkumu Jakub Malý ze společnosti Ipsos.

Čtěte více:
Na důchody by mohly jít dividendy státních firem. Až 15 miliard
Sobotka představil koncepci důchodů. Vyšší daně a dividendy ČEZ 
Šéf lidovců Bělobrádek: Penzijní reforma je loupež století 
Důchodová reforma prošla ve sněmovně prvním čtením

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…