Veverky chtějí daňovou amnestii. Dienstbier: Vždyť kradli za stovky milionů

14.11.2011 17:53

O majetkových přiznáních v podobě navržené sociálně demokratickými poslanci by se mohlo v Poslanecké sněmovně debatovat možná už na prosincové schůzi. ParlamentnímListům.cz to potvrdil člen sněmovního organizačního výboru, komunista Pavel Kováčik. Stále ale zůstává otázkou, zda to, čím si sociální demokracie natřásala peří na sobotní programové konferenci, kde o zákonu hovořila, dolní komorou vůbec projde.

Veverky chtějí daňovou amnestii. Dienstbier: Vždyť kradli za stovky milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Zatímco ODS a TOP 09 jsou proti nápadům socialistů, Věci veřejné zřejmě připraví svou pozměňovací verzi zákona a komunisté mají také svůj návrh. Na celé věci je také pikantní to, že VV navrhují, aby se zavedla daňová „amnestie" pro každého, kdo přizná své nelegální příjmy z minula. Tomu se však senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier směje.

Sociální demokracie začátkem září znovu předložila ve sněmovně zákon o majetkových přiznáních. Podle předlohy by tato majetková přiznání měli podávat lidé, kteří si pořídí během roku nemovitosti v hodnotě nad 15 miliónů korun nebo cenné papíry za více jak pět milionů. ČSSD už s obdobným návrhem neuspěla ve sněmovně přitom loni.

Super daň na nelegální majetek

„Majetek nedoložený řádnými příjmy navrhujeme zdanit speciální daní ve výši 76 procent z jeho hodnoty," prosazuje navíc ČSSD v zákoně, o němž promluvila i v sobotu na své konferenci o programových otázkách.

„Pokud by poplatník nebyl schopen zdůvodnit, z čeho si například pořídil dům za 15 milionů korun, tak ten rozdíl, který by nedokázal vysvětlit, by byl zdaněn sankční sazbou 76 procent," přiblížil tento návrh pak předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Psali jsme:
ČSSD ví, jak na korupci. Zavede 76% daň z nelegálního majetku
Šmucler: My bohatí státu pomůžeme. Ne ale tomu, kde se rozhazuje

„Bude-li mít někdo majetek, který zdaněným příjmům neodpovídá, tak by měl mít finanční úřad možnost vyzvat takového člověka, aby podal daňové, tedy majetkové přiznání a doložil příjmy, které odpovídají majetku, který užívá. Nebude se to samozřejmě vztahovat na případy, v nichž půjde o tisícikoruny. Tam jde o nějaké podstatnější majetkové disproporce mezi zdaněnými příjmy a užívaným majetkem. V případě, že někdo nebude schopen doložit, že řádně ten majetek nabyl, tak má nastoupit ona sankční daň 76 procent," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz k tomu senátor a stranický místopředseda Jiří Dienstbier (ČSSD).

Přijde o všechen majetek, když se mu prokáže jeho nelegálnost

Zdůraznil, že smyslem zákona není, aby se nějak prokazovala nelegálnost nabytí majetku, ale pokud se už někomu prokáže, že ho nabyl trestnou činností, tak by měl přijít o všechen majetek.

„Jde o naprosto zásadní věc. Bez majetkových přiznání se nedá pohnout v boji pro korupci. Pokud nesáhnete lidem na příjmy, které z korupce pocházejí, tak ta motivace bude pořád příliš silná," sdělil dále Dienstbier a zdůraznil, že pokud některá ze stran v dolní komoře nepodpoří majetková přiznání v podobě ČSSD -  i když to přesně v té podobě tak nemusí být - ale nepodpoří to jako nástroj protikorupční, tak ve skutečnosti tím potvrzuje, že mu o boj proti korupci nejde.

„Neříkám, že to je jediné opatření proti korupci, ale je to nejzásadnější," dodal k tomu sociálně demokratický senátor.

Související:

VV: Chceme daňovou amnestii

Takto důrazně prý hovoří proto, že Věci veřejné, ačkoliv ještě nedávno tvrdily, že návrhy socialistů přijmou, tak nyní z úst jejich některých poslanců padají roztodivné návrhy.

VV jsou kromě takovéto vysoké daně totiž i pro to, aby se zavedla daňová „amnestie" pro každého, kdo přizná své nelegální příjmy z minula. "Nejprve musíme dát občanům příležitost k tomu, aby napravili své chyby," uvedl před pár dny šéf poslanecké frakce VV Vít Bárta. Dnes pro ParlamentníListy.cz Bárta řekl více.

Věci veřejné jsou sice podle něj pro danění příjmů, u kterých není dosažitelný původ, ale před takovým krokem je prý třeba udělat tlustou čáru za minulostí.

„Podobně jako když se dělají amnestie na vrácení nelegálně držených zbraní. Změnu podmínek musí provázet čestná možnost pro každého dostat ještě šanci. Nelze kriminalizovat, účelem takového zákona je naopak morální odlišení uplynulých dvaceti let a současnosti. Navíc stát získá významnou vzpruhu pro svůj rozpočet. Na odstranění dopadu krize se tak budou podílet také lidé s nelegálními příjmy, což je férové ke zbytku společnosti," upřesnil Bárta. O tom, jestli však v dolní komoře podpoří návrh ČSSD, ovšem taktně Bárta pomlčel.

Dienstbier ale nad návrhy VV kroutí hlavou a dokonce se jim i směje. „Když kradli po desítkách nebo stovkách milionů, tak budeme teď amnestovat?  Dáme pardon, když to dodatečně přiznají a zdaní? No tak to je bezvadná idea...," zasmál se nad myšlenkou Víta Bárty Dienstbier.

Se svým odmítnutím na zdanění nelegálně nabytého majetku přispěchala nedávno i ODS. "Ten návrh se pokouší skandalizovat vlastnictví majetku. Přitom základním záměrem podobných úvah by mělo být, zabránit trestné činnosti," řekl za ODS ekonomický expert a možná i budoucí ministr průmyslu a obchodu Michal Doktor.

Rudý Filip rozpálen do běla: ČSSD krade z našeho programu

Obdobnou věc na majetková přiznání už několikrát ve sněmovně předkládala i KSČM a nyní předloha komunistů leží na organizačním výboru sněmovny taktéž, jako návrh oranžových.  A podle zjištění Parlamentních Listů.cz se má i ona komunistická verze zřejmě zařadit na program prosincové schůze.

„Já si myslím, že na pořad schůze by tyto zákony  - ať už od ČSSD, či ten náš - mohly přijít ještě tento rok. Pokud jsou splněny všechny lhůty, tak by to mělo přijít na řadu ještě při té prosincové schůzi," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu KSČM a člen organizačního výboru sněmovny Pavel Kováčik.

Komunisté ale už v červenci naší redakci řekli, že jsou rozhořčení tím, jak jim sociální demokraté „kradou" zákony. Konkrétně se tehdy na oranžové kvůli zákonu o majetkových přiznáních rozčílil předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj KSČM totiž již léta v dolní komoře chce prosadit to samé, co s humbukem teď v sobotu představila ČSSD. A jsou to podle nich socialisté, kteří jejich návrhy v Parlamentu vždy smetají ze stolu.

Podle předsedy partaje Filipa to dokonce vypadá, jako kdyby ČSSD zaspala a najednou procitla. „Už jednou mne svým postojem k tomu socialisté totálně vytočili, neboť náš totožný návrh v roce 2006 odmítli," zmínil před třemi měsíci pro ParlamentníListy.cz předseda "rudých".

„My ten zákon prosazujeme již od roku 1998, od mimořádných voleb. Já jsem dokonce jeden z těch zákonů osobně psal. Najděte si hlasování v květnu 2006, kdy mne ale sociální demokraté totálně vytočili, neboť tehdy měla levice převahu 111 a ti ´socani´ to potopili ve třetím čtení," řekl rozhořčený Filip dále.

„Kdyby tenkrát hlasovali všichni členové ČSSD pro, tak bychom majetková přiznání už dávno prosadili," dodal.

Proti zákonu ČSSD ale nepůjdou

Návrhy ČSSD ale komunisté v parlamentu rozhodně nespláchnou. „Nebudeme oplácet stejné stejným, a pokud neshledáme nějaký vážný problém, tak budeme návrhy sociálních demokratů na majetková přiznání a zdanění podporovat a zvedneme pro ně ruku zcela určitě. Mně je úplně jedno, čí je ten nápad a měli bychom o tom debatu rozhodně vést," dodal komunista Pavel Kováčik.  

Podobně vysokou daň na nelegálně nakoupený majetek, tedy 76 procent, mají podle České televize i ve Velké Británii, Irsku nebo Itálii. Nedávno zavedlo podobný zákon také Slovensko, zde ho ale před třemi lety zrušil ústavní soud.

Související:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …