Více než 50 % případů rakoviny močového měchýře je způsobeno kouřením

17.09.2014 0:00

Ačkoliv je kouření spojováno zejména s rakovinou plic, rakovina močového měchýře je druhým typem rakoviny nejvíce souvisejícím s kouřením. Přibližně 65 % všech případů tohoto onemocnění u mužů je vyvoláno cigaretovým kouřem a kuřáci mají až 4x vyšší riziko onemocnění než nekuřáci. Při zanechání kouření pak riziko klesne o 40 % už po 4 letech. Nejčastějším projevem onemocnění je krev v moči, příznak, který by neměl být podceňován a měl by vést k vyhledání lékaře.

Více než 50 % případů rakoviny močového měchýře je způsobeno kouřením
Foto:
Popisek:

Rakovina močového měchýře je poměrně časté onemocnění a každý rok přibyde v ČR přibližně 2000 nových případů, třikrát častěji pak onemocní muži než ženy. Hlavním rizikovým faktorem je kouření, naopak dědičnost zde hraje minimální roli. „Kouření může za přibližně třetinu všech případů tohoto onemocnění u žen a více než polovinu všech případů u mužů. Kuřáci mají také častěji agresivnější typy nádorů než nekuřáci, onemocnění má horší prognózu a vyšší riziko opakování. Riziko onemocnění stoupá s počtem vykouřených cigaret,“ říká Prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., předseda České urologické společnosti. Ohroženi pak nejsou jen sami kuřáci, ale i lidé v jejich okolí, protože i pasivní kouření může vyvolat vznik rakoviny močového měchýře. Dobrou zprávou pak je, že po odvyknutí kouření riziko onemocnění každý rok klesá, za 4 roky poklesne dokonce o 40 %.

KREV V MOČI? NEVÁHEJTE A NAVŠTIVTE LÉKAŘE!

Krev v moči je nejčastější příznak rakoviny močového měchýře a její přítomnost v moči nemusí být doprovázena bolestí ani dalšími příznaky. Krví zbarvená moč by tak měla být jasným signálem k návštěvě urologa“, říká MUDr. Jana Horáková z Urologického oddělení nemocnice v Českých Budějovicích. Množství krve, které se objeví v moči, je různé, může se jednat o drobné krvácení pozorovatelné jen mikroskopem nebo i větší množství krve. Onemocnění může být provázeno výjimečně i bolestí při močení nebo častým nutkáním na močení, příznaky tak mohou být podobné jako při zánětu močového měchýře nebo močové trubice. V pokročilých stadiích onemocnění může být nádor měchýře také hmatatelný v podbřišku.

LÉČBA MUSÍ ZAČÍT VČAS

V léčbě rakoviny močového měchýře existuje moderní a efektivní léčba, podmínkou však je včasná diagnostika onemocnění. Důležitý je tak aktivní přístup pacienta a včasné vyhledání odborníka. Díky moderním metodám diagnostiky a léčby je většina případů onemocnění úspěšně vyléčena, zejména pokud se jedná o tzv. povrchový nádor, který neprorůstá do hlubších vrstev stěny močového měchýře. Tyto nádory lze obvykle vyléčit endoskopickou cestou, pacienti však musí být sledováni i po ukončení léčby, protože existuje riziko, že se onemocnění vrátí.

NEZAPOMÍNEJTE NA PREVENCI

Pacient by měl v případě nálezu krve v moči vyhledat urologa, zvláště to platí pro situace, kdy není krev v moči doprovázena jinými příznaky, jako je bolest při močení. Nejlepší je však onemocnění předcházet, v případě rakoviny močového měchýře je klíčové nekouřit.

Více informací o nemoci a možnostech léčby naleznete na www.cus.cz.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…