Víme, co se děje ve Véčkách. Bárta rozjel hru o funkci

08.07.2011 13:21

S odchodem Karolíny Peake na Úřad vlády a jejím jmenováním místopředsedkyní vlády se uvolní post předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných. Jedním z důležitých kandidátů na předsedu klubu je podle informací ParlamentníchListů.cz bývalý ministr dopravy Vít Bárta.

Víme, co se děje ve Véčkách. Bárta rozjel hru o funkci

„Již teď se ví, že by se chtěl Vít Bárta stát předsedou poslaneckého klubu, aby měl opět nějakou významnou funkci. Mezi další možné kandidáty patří současní místopředsedové klubu Radim Vysloužil a Jana Drastichová," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen Věcí veřejných.



Paggio a Šťovíček spíše ne

V souvislosti s možnými kandidáty na předsedu klubu padlo i jméno místopředsedy klubu Viktora Paggia, ten prý ale neprojevuje o funkci zájem. Podobně se uvažovalo i o Milanu Šťovíčkovi, tan prý ale také nemá zájem.

Psali jsme:
Předsedou poslaneckého klubu VV by mohl být Paggio

Bártovi šance na zvolení předsedou klubu by mohl ztížit fakt, že se od něj začíná emancipovat křídlo kolem místopředsedkyně a vicepremiérky Karolíny Peake a předsedy strany Radka Johna. Jeho pozice je oslabena i v souvislosti s podezřením z korumpování poslanců VV. Stejně tak i řadoví poslanci nejsou již prý tak „poslušní" k Bártovi jako byli dříve.

Jiné zdroje ParlamentníchListů.cz ale hovoří o to, že Peake má mít úlohu ve vztahu ke koalici "hodného policajta", zatímco Bárta toho "zlého", a jeho pozice zůstává neotřesena. Poslanecký klub VV se má sejít v úterý před schůzí Poslanecké sněmovny.

Jankovský i Dobeš zůstanou

Pokud jde o ministry Věcí veřejných, tak je velmi pravděpodobné, že k dalším změnám již nedojde. Především se spekulovalo o možném odchodu ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského, ale ten si dle informací redakce funkci udrží. Ačkoli není považován za příliš loajálního, vedení Věcí veřejných již nechce další změny, aby se situace ve vládě a koalici uklidnila. Neustálé střídání ministrů by také nevypadalo dobře ani na veřejnosti.

SLEDOVALI JSME témata nahrávka Kočí a vládní krize

"Kamil s vedením příliš nekomunikuje. Problematická je také jeho role v kauze přeběhlíků a Kristýny Kočí, kdy podle všeho nebyl příliš loajální, ale další změnu na ministerstvu si již nemůžeme dovolit. Ale ministerstvo pro místní rozvoj je asi tak ´véčkařské´ jako je ´ódésácké´ ministerstvo zemědělství Kalouskovi blízkého Ivana Fuksy," řekl redakci zdroj z VV.

Jankovského jméno se objevuje v tajné nahrávce Kristýny Kočí, kde bývalá předsedkyně klubu Véček hovoří o tom, že se měl Jankovský přidat k puči, ale nakonec se "posral". 

Psali jsme: Spiknutí v ODS: Co vše Kočí potvrdila a pak popřela 

Ministerské křeslo si udrží i šéf rezortu školství Josef Dobeš. Přepřahání v době, kdy se již seznámil s fungováním úřadu, by přineslo další komplikace, neboť nový ministr by musel začínat od nuly. Dobeš má též velmi dobré vztahy s Hradem a jeho vlastní demise či odvolání by zde patrně nebylo přijato s radostí.

Čtěte také:

Klaus jmenoval Peake vicepremiérkou. Pavel Dobeš se stal ministrem dopravy

##MINIPAS1975##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…