Víme, co to na vás zkouší Andrej Babiš

23.09.2013 15:06

POLITOLOGOVÉ Až pět týdnů před volbami představilo hnutí ANO Andreje Babiše svůj program. Podle politologa Lukáše Jelínka vypadá, jako by chtěl slíbit všechno všem. Levicové voliče by mohl oslovit snížením DPH na léky a potraviny, výše příjmové skupiny zase tím, že odmítá zvyšování daní. Neopomíjí však ani to, jak zatočit se zneužíváním sociálních dávek. Ve své kampani je prý mnohem empatičtější k reálným potřebám svých možných voličů než ODS či TOP 09.

Víme, co to na vás zkouší Andrej Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš předseda hnutí ANO

Hnutí ANO už na svých webových stránkách odtajnilo svůj volební program, který bude prosazovat v případě svého úspěchu v předčasných volbách. V jeho úvodu slibuje dát lidem práci, protože oživí zaměstnanost státními investicemi do dostavby infrastruktury, silnic, železnic a vodních cest. Plánuje také zvýhodnit zaměstnávání absolventů, lidí nad 50 let a hendikepovaných.

„Ten program vypadá, jako by chtěli slíbit všechno všem. Působí to dost velkoryse a skoro se to přibližuje programům levicových stran, třeba sociální demokracie, na kterou asi ANO bude chtít při svém programu zaměstnanosti nebo sociálních věcí cílit. Logické je zaměření na lidi nad padesát let, kteří jsou poměrně pravidelně se účastnícími voliči, i na mladší voličskou skupinu, která naopak obvykle k volbám nechodí, ale její získání by mohlo přinést cenná procenta či desetiny,“ říká pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek, politolog z Masarykovy demokratické akademie.

Jenom ucpání děr ve státním rozpočtu nestačí

Voliče má oslovit i záměr vrátit sníženou sazbu DPH u léků, potravin a knih na 10 procent, ale i to, že jakékoli zvyšování daní je pro hnutí ANO nepřípustné. „Pokud ANO říká, že nebude zvyšovat daně a bude snižovat DPH u některých položek, tak to už je nakročení k čirému populismu, protože ty peníze se někde budou muset vzít. Jenom tím, že by se ucpaly díry ve státním rozpočtu, jak o tom pan Babiš mluvil v neděli na Primě, se to pochopitelně nespraví a jen to svědčí o určité politické nezkušenosti či naivitě,“ konstatuje Lukáš Jelínek.

„Na to snížení sazeb DPH budou víc a lépe reagovat sociálně slabší vrstvy. Ale zároveň by měli zástupci ANO říci, jakou ztrátu to bude znamenat pro státní pokladnu a čím ji nahradí. Takových nápadů a výstřelů je celá řada. Ale po všech těch zkušenostech bych očekával, že zároveň s tím se řekne, kde bude muset stát ušetřit nebo kde na to vezme,“ přidává se pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera.

Dávky na bydlení už by nešly přímo nájemcům

V důchodové oblasti by ANO zavedlo minimální starobní důchod, zastavilo by zvyšování věku pro odchod do důchodu a noví účastníci pracovního trhu by se stávali automaticky součástí tzv. druhého pilíře, z něhož by ale mohli vystoupit. „Instiktivně by se ANO uchýlilo k pravici, ale zároveň si jeho představitelé uvědomují, že pravicových voličů ubývá, ale sami cítí poměrně dost sociálně, proto ty sociální akcenty. Nevím, jak reálná je ta představa o druhém pilíři, protože ekonomické expertizy hovoří o tom, že jeho síla je právě v tom, že neumožňuje žádný velký pohyb,“ upozorňuje Lukáš Jelínek.

Jednou z priorit hnutí ANO je také zamezení zneužívání dávek. Ty určené na bydlení by už neměly automaticky směřovat k soukromému nájemci, stejně tak by dávky pro dlouhodobě nezaměstnané byly podmíněny vykonáváním veřejně prospěšných prací. „To, že dávky na bydlení směřují do rukou nájemců, kteří na tom vydělávají a byty navíc neudržují, je obecně známý problém. Lidem to vadí, a tak voliče může hnutí ANO nabídkou jeho řešení oslovit,“ uznává politolog Rudolf Kučera.

Prokazování původu nabytého majetku u obviněných

Vábit by voliče mohl i důraz hnutí ANO na bezpečnost v ulicích, zvýšení počtu policistů, ale také požadavek, aby každý obviněný nově prokázal původ nabytého majetku. „To bude stejně složité jako zavedení majetkových přiznání, které chystá ČSSD nebo SPOZ. Určitě to bude hrát před volbami roli, lidem se to bude líbit. Ale těžko to půjde u ´podezřelého´. Tomu člověku by se musela prokázat trestná činnost, musela by následovat obžaloba a pokud by byl u soudu osvobozen, tak by na prokázání původu nabytého majetku ani nemuselo dojít,“ poukazuje Rudolf Kučera.

„To je věc, na kterou bude celá řada voličů slyšet, tedy stoprocentní zdanění majetku, jehož nabytí není prokázano. Kdyby se v příští sněmovně podařilo sestavit koalici, která by vedla odleva doprava a která by prosazovala jednak majetková přiznání a jednak tento způsob řešení problému s nelegálně nabytým majetkem, tak by to mohlo být docela zajímavé,“ poznamenává politolog Lukáš Jelínek.

ANO je mnohem empatičtější než ODS či TOP 09

Hnutí ANO by v tomto mělo na rozdíl od ODS a TOP 09 blíž k levicovým stranám. „ODS a TOP 09 jsou učebnicové, teoretické pravicové strany, které hodně staví na ideologii, ale neuvědomují si, že rozumná pravicová strana, pokud chce uspět podobně jako třeba křesťanští demokraté v Německu, musí být ve svém programu pružnější a reagovat na to, co voliči vnímají jako problém. Vždyť ODS a TOP 09 se v kampaních do značné míry míjejí se zájmy, potřebami i tématy, která nastolují voliči. Zdá se, že v tomhle je pan Babiš a hnutí ANO mnohem empatičtější,“ domnívá se Lukáš Jelínek.

I když se ANO snažít oslovit i levicového voliče, chce si podle politologa uchovat naději na to, že by se zařadilo do spektra pravicových stran a že by tam mohlo časem některou z pravicových stran vyšachovat. To je jedna z největších nadějí, kterou ANO má. „Kdyby se hnutí ANO dostalo do sněmovny a pan Babiš tam prosazoval rozumnou pravicovou politiku, tak by se mohlo ukázat, že je ta strana mnohem zajímavější než teoretici z ODS, kteří mají sice plná ústa pravicové politiky, ale ve skutečnosti se často neřídí ani svým vlastním programem,“ zdůrazňuje Lukáš Jelínek.

Cílení na voliče s jednodušším uvažováním

Hnutí ANO Andreje Babiše jeho kritici dlouho vyčítali, že ani nemá program. To už tedy neplatí, ale vybrané priority svádějí k pocitu, jako by si jeho autoři chtěli počkat do poslední chvíle před volbami, aby do programu zařadili právě ty body, které společnost trápí nejaktuálněji. „Já si spíš myslím, že vedení ANO i jeho programové body se skládaly na poslední chvíli proto, že tam někteří lidé přišli nedávno a také do toho chtěli mluvit. Tím bych to vysvěloval,“ říká však pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera.

„Mám takový dojem, že v hnutí ANO je samotný program vedlejší, že se mnohem více spoléhají na slogany, krátké fráze a pokřiky. Na to, co třeba předváděl i pan Babiš v neděli v Partii na Primě, což je takové cilení na voliče, které bych nenazval ani levicovými, ani pravicovými, jako spíše jednoduše uvažujícími. Takže pokud to, co ANO předkládá, je náznak toho, že se chtějí do budoucna ukázat i jako trochu programové hnutí, tak to člověk musí jenom vítat. Ale určitě bych si ještě zachovával jakousi předběžnou opatrnost a skepsi,“ dodává Lukáš Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …