Vít Bárta bloguje: Vyrovnání s církvemi je "kalouskovina"

24.06.2012 6:51

Vít Bárta obvinil ministra financí Miroslava Kalouska a premiéra Petra Nečase, že záměrně protlačili do zákona o vyrovnání s církvemi několik „kalouskovin“, skrytých fint, které mohou být využity jako právní klička. Proto nesouhlasí s tím, aby byl zákon v této podobě přijat.

Vít Bárta bloguje: Vyrovnání s církvemi je "kalouskovina"
Foto: tan
Popisek: Vít Bárta v nedělní Partii na Primě

„Ministr Kalousek, který má za jiných okolností kamennou tvář, měl při hrozbě toho, že se bude vypořádání s církvemi hlasovat až v září, nefalšovanou hrůzu. Při prvním hlasování dokonce zlomil svou hlasovací kartu,“ píše Vít Bárta na svém blogu na Aktuálně.cz.

Vládní koalice podle něj protlačuje zákon hlava nehlava a využívá všech procedurálních možností. Nechce, aby bylo možné uplatnit relevantní námitky. Ukázalo by se totiž, že zákon je napsaný jednoznačně špatně. A podle Bárty se jednalo o úmysl ministra Kalouska a premiéra Nečase.

Omezuje to některé církve

Návrh zákona podle něj výslovně vylučuje nebo omezuje některé církve a náboženské společnosti, například židovské obce či Řád německých rytířů, jehož činnost byla u nás zakázána Hitlerem.

„Otazníky vyvolává samozřejmě také navrhovaná výše a forma finanční kompenzace. Samozřejmě je nutné si uvědomit, že stát si bude muset na tyto splátky půjčit, pravděpodobně emisí státních dluhopisů, celková suma, kterou stát za vyrovnání zaplatí bude tedy ještě vyšší,“ varuje Bárta.

Věci veřejné podle něj dlouhodobě poukazovaly na problém neexistence seznamu vydávaného majetku. V návrhu zákona je podle něj několik „kalouskovin“ „Církve by podle Kalouska měly být např. osvobozeny od daně z převodu nemovitosti, kdyby majetek následně prodávaly. Nebo by nebyly vůbec trestány za to, kdyby žádaly protiprávně o majetek, na který vůbec nemají nárok!,“ píše Bárta.

„Jsem pro vyrovnání se s církvemi, staré křivdy musí být napraveny, ale za cenu vytváření nových a obrovského zadlužování státu,“ uzavírá neformální lídr Věcí veřejných svůj blog.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…