Víte, na čem pracoval speciální policejní tým s názvem Daně? My ano

21.09.2012 20:15

Médii probleskla informace o tom, že před dvanácti lety existoval speciální policejní tým s názvem Daně. Ten měl odhalovat podvody kolem alkoholu, cigaret a pohonných hmot, ale byl nakonec rozpuštěn, aniž by vyšetřovatelé mohli kohokoliv zatknout. Bývalý ministr vnitra František Bublan si na tento tým vzpomněl a rozpovídal se.

Víte, na čem pracoval speciální policejní tým s názvem Daně? My ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Speciální tým Daně pod vedením majora Pavla Vydráře byl před lety velmi blízko tomu, aby rozbil síť rozsáhlých machinací kolem zboží zatíženého spotřební daní, tedy alkoholu, cigaret a pohonných hmot. Tým už chystal obvinění konkrétních lidí a zatýkat se mělo i na vysokých místech českých úřadů – zejména na ministerstvu financí a Generálním ředitelství cel. Klacky pod nohy jim ale tehdy údajně měl házet Úřad vyšetřování. Na zatýkání tak nedošlo.

"Náš tým rozpustili, prý nám vyšetřování trvalo dlouho. Nakonec to vyšumělo do ztracena," vypověděl v kontextu dávného případu pro Hospodářské noviny major Pavel Vydrář.

"Já jsem s panem Vydrářem v devadesátých letech spolupracoval. Tehdy jsem byl na BIS a pan Vydrář za námi chodil s nějakými poznatky," rozpomněl si pro ParlamentníListy.cz na dobu dávno minulou někdejší ministr vnitra František Bublan (ČSSD).

Dělali tam analýzy a hledali chyby v systému

"Oni na tyto daňové úniky skutečně měli takový minitým a pan Vydrář tomu šéfoval. Vím, že když vše měli rozsekávat, tak skutečně neměli k tomu potřebnou podporu. Pak to šlo někam do kytek,“ zmínil dále Bublan, který však zdůraznil, že si na přesné okolnosti kolem tohoto případu moc nepamatuje.

„Pamatuji si ale, že oni tam dělali takové analýzy a lovili systémové chyby. Že by ale přímo dokázali někoho odstíhat, tak na to asi v tu dobu tento tým nebyl stavěný. Skutečně se jednalo jen o analytický tým,“ upozornil exministr.

Podle něj vše začalo daňovými podvody s lehkými topnými oleji, pak to pokračovalo s lihem, který pašeráci vydávali za čisticí prostředky. Tehdy vznikla také aféra známá jako Karbopur. „Tady vím, že tehdy policie neměla potřebnou podporu takříkajíc shora. Vždyť si vzpomeňte jak to bylo dlouho, než kolem těch LTO změnili vůbec zákon. Tam ale zřejmě bylo napojení na nějaké politiky, jinak to není možné,“ pronesl dále Bublan. Dokonce se nerozpakoval ani s tím říci, kdo že byl onou „žábou na prameni“.

Žába na prameni? To byl třeba Kočárník

„Legislativa byla sice špatná, ale dala se změnit rychleji, než se myslelo. Pokud si dobře vzpomínám, tak tehdy na financích seděl ministr Ivan Kočárník a jeho náměstek Klak. To, myslím, byly takové žáby na prameni. Proto se s tím nedalo nijak moc hnout. Nakonec pod nějakým tlakem se to změnilo, ale mezitím tady protekly miliardy,“ upozornil exministr.

Daňové úniky kolem Karbopuru se podle něj dají počítat do miliard. „Pokud se dnes hovoří o tom, že dvacet až padesát procent alkoholu pochází z nelegálních zdrojů, tak to také mohou být miliardy korun úniků,“ řekl dále poslanec ČSSD s tím, že ale kalkulačku si v těchto případech nikdy do rukou nebral.

Na severu to umí pohlídat...

„Podle mne se všemu tehdy nechala až příliš volná ruka, a pak - když se zjistilo, že dochází k nějaké nelegální výrobě - tak se začalo kolkovat. To bylo za vlád ČSSD. Ale jak se ukazuje, tak ty kolky také nejsou samospasitelné. Jde tedy o nedostatečnou kontrolu,“ zamyslel se a přiznal, že nějaké východisko s v této věci hledá špatně. Přece jen by ale jedno možná bylo.

„Vždyť se podívejte na ty severské státy – tam má výrobu alkoholu pod kontrolou stát a prodávají to většinou i státní firmy. Ve Švédsku tvrdý alkohol nekoupíte v supermarketu, jen ve speciálních „státních“ prodejnách. To by bylo řešení: dát licence na alkohol, nebo vymyslet něco, aby to stát měl pod kontrolou. Takže vzít si vzor z těchto svererských států? Tomu říkám ano,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Bublan.

Připomeňme, že v posledních dnech zasáhla Česko aféra s methanolem. Kvůli sérii otrav metylalkoholem pak platí v Česku zákaz prodeje lihovin a to již od minulého pátku. Prohibice v Česku se pak ve čtvrtek večer rozšířila i o okamžitý zákaz vývozu dvacetiprocentního a silnějšího alkoholu do zahraničí. Na doporučení vlády tento zákaz vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle premiéra Petra Nečase (ODS) tak Česká republika předešla Brusel, který se chystal v pátek kvůli metanolové aféře zakázat český vývoz na dva měsíce.

Kabinet ale prý počítá s tím, že by příští týden začal bariéry prodeje a vývozu tvrdého alkoholu postupně odbourávat. Ministr financí včera podepsal vyhlášku, která zavede nové kolky pro lahve s novým alkoholem. Aby se mohly začít prodávat, budou muset mít také "rodný list" s údaji o původu a nakládání. Týkat se to bude i zboží na export. Vyhláška by se podle informací ČTK mohla ve Sbírce zákonů objevit zřejmě v pátek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 


 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…