Vítejte v roce 2012: Zdraží jídlo, energie i cesta po dálnici

01.01.2012 14:48

Jídlo, teplo, voda, elektřina, léky, MHD, dálniční známky, knihy, noviny, byty i cigarety. To všechno v novém roce zdraží.

Vítejte v roce 2012: Zdraží jídlo, energie i cesta po dálnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Do snížené sazby DPH patří potraviny, nápoje, krmiva pro zvířata, léky, dětské pleny a autosedačky, knihy, noviny a časopisy i nové byty. Méně jsou dosud daněné také pomůcky pro zdravotně postižené, vodné a stočné, svoz komunálního odpadu. Snížená daň platí i pro dopravu, ubytovací služby i sociální a zdravotní péči. Do nižší sazby DPH patří rovněž služby posiloven, provozování solných jeskyní nebo pohřební služby. A to vše kvůli růstu sazby DPH nejspíš podraží.

Domácnosti od ledna čeká také zdražení energií, kromě tepla si připlatí za elektřinu i plyn. Elektřina zdražuje kvůli vyšším cenám na burze a také kvůli příspěvku na obnovitelné zdroje. Plynárenské firmy zvedají ceny kvůli slabému kursu koruny. Teplárny promítají do cen vyšší sazbu daně z přidané hodnoty, ale i dražší uhlí a plyn.

Dražší byty, cigarety a cesty po dálnici

Zvýšení dolní sazby DPH způsobí pravděpodobně také zdražení nových bytů v řádu desítek až stovek tisíc korun. Na základě novely zákona o spotřební dani vzroste také sazba daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za jeden kilogram.

Dražší bude od příštího roku i jízda po dálnicích. Sazby elektronického mýta se od 1. ledna zvyšují o čtvrtinu z letošních průměrných pěti korun za kilometr. Cena dálničních kuponů pro osobní vozy od příštího roku podraží o 300 korun na 1500 korun, 90 korun si motoristé připlatí za měsíční kupon, který nově stojí 440 korun, na 330 korun se zvýší cena desetidenních známek.

Zvýší se rovněž platy učitelů, a to o 500 až 1500 korun a zvýší se i důchody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …