Vizitka od kamaráda Vidíma: Landa nácek není. V politice bych se ho ale bál

30.10.2011 5:56

Umělec, vlastenec a romantik Daniel Landa vždy někam přijde, zapálí pro svou myšlenku spoustu lidí a pak se rozloučí. Jako politika bych se ho bál. Tak mluví o velkém kamarádovi poslanec ODS Jan Vidím. Období Landova muzicírování s Orlíkem netleská, ale už je to pro něj dost obehraná karta. Zpěvák Landa se před otázkami ParlamentníchListů.cz skryl za Vozovou hradbu.

Vizitka od kamaráda Vidíma: Landa nácek není. V politice bych se ho ale bál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Vidím

„Daniel je člověk, co někam přijde, zapálí kolem sebe pro nějakou myšlenku hromadu lidí, ti začnou hořet a Dan se pak rozloučí. To je třeba případ sdružení Ordo Lumen Templi. Přišel s myšlenkou věřícího vlastenectví, chtěl z toho udělat velký chrám Češství, ale pak šel. Přitáhl lidi, jako lampa můry, ale najednou zhasl a pak se rozsvítil o pár oken dál," popisuje pro ParlamentníListy.cz poslanec Jan Vidím nestálost svého přítele Daniela Landy s tím, že on nikdy nebyl členem tohoto občanského sdružení, jen se párkrát účastnil jeho akcí.

Psali jsme:
Daniel Landa: Rupne to a nebude chleba
Dan Landa: V Česku již není svoboda slova
Daniel Landa: Blaničtí rytíři zachrání národ, když je v sobě probudíme

Vidímovi koluje v žilách židovská krev, nácky nesnáší!

„O Ordo Lumen Templi se dost spekulovalo, že jde o spolek nějakých iluminátů, co chtějí ovládnout svět. Nic takového. Není to žádná skrytá sekta anebo náckové. Vždyť ve mně je kus Žida a neonacisty těžce nenávidím. Ze sdružení se stalo uskupení silně věřících katolíků. Nic proti nim nemám, ale necítil jsem se tam dvakrát dobře, " vysvětluje Vidím s tím, že ho lidé asi mohli považovat za podivína, protože v té době chodil v černém saku s dračími výjevy a v košili s fiži. „Pravda, v určitém období jsem chodil oblíkaný jako kašpar, ale to je pryč," směje se. Sdružení Ordo Lumen Templi bylo založeno v roce 2004 a Landa, který pro něj nejdříve pořádal koncerty, ho opustil zhruba po čtyřech letech.

Dále čtěte:
Vzniká kultura strachu. Nastane nový řád, který vše smete?

„Jsme občanské sdružení hlásící se k židovsko-křesťanským tradicím, které mimo jiné nacházíme v ne tak vzdálených rytířských ideálech," píše se na internetových stránkách Ordo Lumen Templi, kde je na aktuálních fotografiích zachycena další veřejně známá osoba z Landovy éry. Bývalý šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. „Nabízíme cestu poznání každému bez rozdílu rasy, vzdělání, věku, původu, stavu a vlastních dosavadních chyb a omylů," je dále uvedeno, ale o samotné činnosti sdružení tam není napsána ani čárka.

Landovo počínání očima psychologa

„To samé udělal v brněnském divadle pro dračí nadšence. Jak tam přijel s projektem Tajemství Zlatého draka. Postavil velkou dračí show, pak se sbalil a jel dál. Je umělec, vlastenec a romantik. Když začne povídat o rytířství, nejdřív na něj koukáte jako na blázna, ale pak chcete být taky rytířem. Takovým tím obráncem křesťanství, templářem. Má dar přesvědčit lidi. Teď je myslím nadšený do potápění, má partu žraločích jezdců," dodává Vidím. Nicméně v současnosti je Daniel Landa na koncertním turné s názvem Vozová hradba.

„Jde o nestálou osobnost nebo nevyzrálou. Takový člověk mění často postoje, zaměstnání a tak dále," sdělil psychiatr Jan Cimický obecně. „Jsou lidé, kteří zvládnou daleko více věcí. U Dana Landy je mnohostranná vyhraněnost v různých zájmech od divadla až po náboženské zaujetí. To na sebe nemusí narážet. Když se to týká psychopatologie, lidé začínají sami strádat a přestávají normálně fungovat. To o Landovi říci nelze a podobných lidí, kteří jsou však méně na očích, je více. Pořád hledají věci, které je zapálí," dodal již pro ParlamentníListy.cz adresně Cimický.

Orlík je minulostí, ale Landa zůstal magnetem na radikály

„Na naše přátelství jsem pyšný, protože Dana považuji za ohromně zajímavého člověka," zmiňuje Vidím. O Landově bývalé skupině Orlík, ale už tak přesvědčen není. „Jejich písničky v sobě měly nádech rasismu. Dan mi říkal, že bydleli na Žižkově, kde se prali s Kubáncema a pak zpívali tyhle písně. Vždyť to už je staré dvaadvacet let. Neposlouchám je a téhle části Danova života netleskám, ale znám ho teď. Nemá s rasismem a nacismem nic společného," říká rezolutně.

Nicméně hypotetické možnosti, že by Daniel Landa vstoupil do politiky, by se Vidím bál. „Mohl by zblbnout velkou partu lidí, dostali by ve volbách možná přes deset procent a on by pak řekl nazdar, jdu skákat padákem. Miluje totiž adrenalin. Vnitřně se podle mě i bojí, že by se na něj navalili lidé z Dělnické strany a jiní radikálové. Tahle chátra by se pak přes něj, jako charismatického vůdce, mohla dostat do politiky, aniž by to sám chtěl. O politiku se ale živě zajímá," končí Vidím.

-----------------------------------------

Odpovědi Daniela Landy na otázky ParlamentníchListů.cz (zaslané po publikaci článku)

Nedávno jsem mluvil v Parlamentu s panem Vidímem. Jako váš kamarád mi říkal, že
dokážete nadchnout spoustu lidí a pak z projektu jaksi odejdete - například Ordo Lumen Templi. Můžete mi říct, proč taková nestálost?



Snažil jsem se podnítit významé a vlivné lidi k větším činům, na něž normálně jednotlivec v žádném případě nedosáhne. Řekl bych, že jsem se trochu přecenil. Domníval jsem se, že když se sjednotí pár mocných lidí nad obřím, obecně prospěšným nápadem (gestem), podaří se jej realizovat. Po trapném obíhání a přemlouvání různých mocipánů jsem pochopil, že co
sám ve svém volném čase a za vlastní prachy nezařídím, to nebude. Posléze jsem dál nechtěl svou kontroverzní osobou a názory překážet v cestě mých přátel, kteří se místo vytvoření určitého zajímavého sportovního prostředí především pro mladé lidi rozhodli soustředit spíš na uzavřenější duchovní společenství. Ale to bylo v pořádku, neboť jsme si na začátku řekli, že první rok máme na to, abychom se vnitřní diskuzí nějak vyprofilovali, no a to se stalo. Myslím, že jsem jim tím prospěl, protože situace kolem nich se zásadně uklidnila. Slovo nestálost není na místě, dlouhodobě sleduji jeden cíl a tím je posilování konkrétních pozitvních, dá se říci křesťanských hodnot například skrze sport. Nevadí mi nabít si hubu, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Ale věřím, že ještě není všem dnům konec... Jinak, jak říká správně Honza Vidím (který se zpočátku opravdu snažil pomoci a sháněl uši napříč politickým spektrem), daří se mi lidi nadchnout, ale spíše je zajímam jako fanatický burcovač a bavič, který se dobře poslouchá, ale ve skutečnosti je to jen idealistický idiot. Templářské sportovné oddíly a kroužky ale považuji dodnes za skvělou myšlenku, jen nemám sílu, finance a lidský potenciál ji realizovat. Utopil jsem v tom spoustu peněz a energie, ale nevadí, muslimové se zřejmě postarají za nás, rozežrané mazánky, a přinesou Evropě jinou, silnější a živou tradici, která nás bohužel právem zválcuje.

A to, že v Brně skončilo představení Zlatý drak neznamená, že nepokračujeme dál s přáteli v aktivitách tohoto druhu, jen tak ovšem nečiníme ve veřejném prostoru, s velkými prohlášeními a očekáváním. A patří do toho nejen potápěči na žralokách, ale i thaiboxeři, fotbalisté, hokejisté, plochodrážník a další, zejména vrcholoví sportovci.

Myslíte si, že byste mohl být užitečným politikem? Uvažoval jste o tom někdy? Když ne, tak proč ne?

Myslím, že bych užitečný nebyl. Z politiky a celého systému mám chuť zvracet a nikam se
nehrnu. Možná je to jen subjektivní pocit, ale je poměrně silný. Navíc se mi často špatně orientuje v tom, jaká je vlastně skutečnost. Můžu věřit tomu co mi servírují média? Tak se raději řídím citem, no a to patří spíš do oblasti kultury. Neboť hudba, třeba i blbá, kultura pořád je.

Jak se dnes stavíte k nekonečným otázkám spojených s Orlíkem?

Jak? Je to nekonečné blablablabla o ničem. Jinak dvě skvělé písně od Orlíku si teď v listopadu s radostí zahraju na čtyřech obřích koncertech. Nevím...třeba bych to neudělal, kdyby už mi dali pokoj, ale takhle spíš opět zpětně zjišťuji, že mimo pár textů, které byly z dnešního pohledu přes čáru se není za co stydět. Ať těm lidem třeba praskne žlučník, už je mi to jedno. Každopádně mne přestává bavit, že mne někdo označuje za nebezpečí, lidskou špínu, rasistu a ještěnevímco, protože jako umělec zpracovávám do děl své pocity a přitom na nikoho neútočím. Místo toho, abychom se v klidu a bez invektiv bavili o podstatě toho, co říkám, jsem jen osobně očerňován. Ti lidé mne jmenují v médiích a definují jako nepřítele. Zatím je osočování zcela jednostranné, radil bych trochu se zamyslet nad skutečností, jak by to vypadalo, kdybych jim oplatil stejnou mincí. To pro zpřesnění znamená, kdybych začal zcela konkrétně (i jmenovitě) vášnivě definovat nějakého nepřítele, jako to dělají oni mě. Zatím se tak neděje a ani to nijak neplánuji, ale už bych pomalu klidnil vášně, přestává mne to bavit. Kdo seje vítr sklidí bouři. Já vítr dávno neseju, kdybych to učinil, byli bychom teď úplně jinde. Nebylo by špatné si to občas jen tak uvědomit a diskutovat o věcech vstřícně a s chladnou hlavou. Ne se jen vzájemně urážet a obviňovat, jak se to běžně děje v současnosti. Politici nám jdou v tomto opravdu tím nejblbějším příkladem.

Psali jsme:
Ekonomka Švihlíková: Ať si pravice připraví armádu na lidi, kterým bude brát
Podporujete nácky, zní od učitelů Dobešovi. Zakažte Kafku, byl Žid
Vandas v ČT. Příště si pozvou Hitlera, zlobí se politolog Pehe
Studenti prý mají sklony k extremismu a rasismu. Převychová je nový předmět?
Pozor, aby nepokoje nevyhouply do sněmovny radikály. Expert varuje
Romy nesnášíte, Němci vám nevadí. Češi, čtěte o své nenávisti

TÉMA Extremismus

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE  

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…