Vláda: Rada vlády pro lidská práva se zabývala právy cizinců

08.10.2013 14:40

Poradní orgán vlády Rada pro lidská práva se na svém jednání 7. října 2013 věnoval právům cizinců. Ve svých usneseních navrhuje Rada vládě zlepšit přístup cizinců ke zdravotnímu pojištění, dodržovat právní úpravu podmínek zaměstnávání cizinců včetně možnosti pracovních cest a umožnit zahraničním státním příslušníkům žádat o povolení k dlouhodobému či trvalému pobytu bez předchozí registrace v problematickém systému VISAPOINT.

Vláda: Rada vlády pro lidská práva se zabývala právy cizinců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zřejmě naposledy zasedala Nečasova vláda v demisi

Rada se sešla poprvé od jmenování nových členů za občanskou společnost v červenci 2013. „Jednání Rady se věnovalo především problematice ochrany práv cizinců a jsem velmi ráda, že všechny předložené podněty byly schváleny,“ uvedla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková, která je předsedkyní Rady. Podněty připravil Výbor pro práva cizinců fungující v rámci Rady a složený ze zástupců relevantních ministerstev a nestátních organizací. Všechny podněty budou zmocněnkyní vlády pro lidská práva předloženy vládě, a ta následně rozhodne, jak uvedená doporučení zohlední.

První podnět se týká zákazu pracovních cest cizinců, k němuž došlo na základě změny výkladu zákona o zaměstnanosti ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí. Jak potvrdil i Nejvyšší správní soud, tato změna výkladu byla v rozporu s textem zákona i záměrem zákonodárce. Rada proto ve svém usnesení vládě navrhuje, aby uložila ministrovi práce a sociálních věcí předložit novelu zákona o zaměstnanosti, která by výslovně stanovila, že cizinci mohou být vysíláni na pracovní cesty, a zároveň revidovat příslušné podzákonné normy. Současně Rada požádala ministry vnitra a práce a sociálních věcí o nápravu sankcí uložených cizincům a jejich zaměstnavatelům z důvodů nelegální práce ve smyslu podnětu.

Také druhý podnět souvisí se zaměstnáváním cizinců ze zemí mimo EU a EHP/Švýcarsko. Tito lidé byli v období ekonomické krize vytěsňováni z českého pracovního trhu v rozporu se zákonem pouhými interními pokyny Ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu práce. Rada proto vládě navrhla uložit ministru práce a sociálních věcí tyto interní pokyny zrušit.

Třetí podnět usiluje o zlepšení přístupu cizinců ke zdravotnímu pojištění. Mnozí cizinci dlouhodobě v ČR pobývající se nemohou účastnit veřejného zdravotního pojištění a jsou odkázáni na pojištění komerční, které je však většinou výrazně dražší a zároveň nezajišťuje stejný rozsah péče. Pojišťovny navíc odmítají pojistit některé rizikové případy. Rada proto vládě navrhuje do veřejného zdravotního pojištění zařadit osoby samostatně výdělečně činné, rodinné příslušníky občanů ČR, cizinců s trvalým pobytem i cizinců, kteří jsou v ČR zaměstnanci nebo osobami samostatně výdělečně činnými, a studenty.

Poslední podnět míří k internetovému systému Ministerstva zahraničních věcí VISAPOINT, jehož prostřednictvím musí cizinci v některých zemích podávat žádosti o vízum k pobytu v ČR nad 90 dnů nebo o dlouhodobý či trvalý pobyt. Špatné fungování systému, kdy se do něj někteří žadatelé nemohou vůbec zaregistrovat, je již dlouho předmětem zájmu ombudsmana, který dokonce upozornil Evropskou komisi, že systém neumožňuje podávat žádosti o dlouhodobé pobyty ani osobám, které na něj mají na základě evropského práva právní nárok. Požadavek, aby se žadatelé o dlouhodobé a trvalé pobyty registrovali v systému VISAPOINT, nemá navíc oporu v zákoně. Rada proto doporučila vládě uložit ministrovi zahraničních věcí úkol zajistit, aby všechny zastupitelské úřady přijímaly od 1. ledna 2014 žádosti o povolení k dlouhodobému nebo trvalému pobytu bez předchozí registrace a také prověřit důvody chybného fungování a možnosti zneužívání systému VISAPOINT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…