Vláda asi odmítne návrh TOP 09 na jiné rozdělení daní obcím

17.12.2011 12:27

Vláda patrně nebude souhlasit s předlohou skupiny poslanců TOP 09 a Starostů, podle níž by střední a menší obce získaly více peněz z daňových výnosů. Pohoršily by si naopak Praha, Plzeň, Ostrava a Brno. Odlišný názor má na rozdělení daňových výnosů ODS, která označuje přístup koaličního partnera za "jánošíkovský".

Vláda asi odmítne návrh TOP 09 na jiné rozdělení daní obcím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Ministři projednají návrh novely TOP 09 a Starostů o rozpočtovém určení daní ve středu. O osudu předlohy pak rozhodne parlament. Novelou by obce získaly celkem o 8,5 miliardy korun navíc. Z nich sedm miliard by pocházelo z jiného rozdělení daní na úkor státního rozpočtu. Jeho kapitoly by se podle předkladatelů o tuto částku plošně zkrátily. Zbylých 1,5 miliardy korun jsou peníze, které nyní stát posílá obcím na školství. Nově by je dostávaly podle předlohy přímo z daní.

Čtveřice největším měst stále hlasitě protestuje

Hlavní město by přišlo novelou o 2,2 miliardy korun ročně. Roční ztráta Plzně, Ostravy a Brna by činila asi 900 milionů korun. Výpadek příjmů by jim podle předkladatelů částečně nahradila po čtyři roky státní dotace. V prvním roce by byla nejvyšší, pak by výrazněji klesala.Cílem předkladatelů je to, aby poměr výnosů z daní na obyvatele mezi Prahou a průměrem "nejchudší" kategorie obcí klesl ze současného 4,4 násobku na třínásobek.

Kabinet v návrhu svého stanoviska uvádí, že změnu v rozpočtovém určení daní by měl řešit vládní návrh zákona. Předlohu obdobnou novele poslanců TOP 09 a Starostů podalo ministerstvo financí. Ministerská norma by měla podle návrhu stanoviska podstoupit expertní a politickou diskusí, jejímž výsledkem má být široká shoda "v rámci odborné veřejnosti a přinejmenším i uvnitř vládní koalice".

ODS prosazuje zvýšení peněz z rozpočtového určení daní ze současných 116,8 miliardy korun na 130,7 miliardy korun a přednostně chce přidávat obcím od 500 do 20.000 obyvatel. Příspěvek pro Brno, Ostravu a Plzeň by měl zůstat na současné úrovni. Praze navrhuje ODS ubrat jako městu a přidat jí peníze jako kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …