Vláda bude jednat o vypovězení dohody s USA o ochraně investic

04.01.2012 8:40

Vláda na svém středečním zasedání projedná mimo jiné návrh ministerstva financí a zahraničních věcí o ukončení platnosti dohody s USA o podpoře a vzájemné ochraně investic z roku 1991. Podle ministerstev jednání o úpravě dohody selhala. Vypovězením dohody chtějí snížit rizika vzniku mezinárodních arbitráží. Informuje agentura ČTK.

Vláda bude jednat o vypovězení dohody s USA o ochraně investic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

"Ukončením platnosti dohody z roku 1991 budou po uplynutí výpovědní doby a ochranné desetileté lhůty odstraněna veškerá rizika plynoucí z nedostatečné právní úpravy a týkající se zejména mezinárodních arbitráží," uvedlo MF. Investice českých a amerických investorů nebudou tímto krokem podle úřadu bezprostředně dotčeny, neboť se na ně bude po dobu dalších deseti let od ukončení platnosti vztahovat režim dohody.

Česko by mělo prosazovat, aby peníze EU šly na rozvoj chudých regionů

Ministři se budou zabývat také postojem Česka pro vyjednávání o budoucnosti peněz z Evropské unie. Česko by mělo v unii prosazovat, aby peníze z evropských fondů dál pomáhaly hlavně rozvoji chudších regionů. V Česku se to týká všech krajů s výjimkou Prahy. Návrh pozice vypracovalo ministerstvo pro místní rozvoj a držet tento postoj doporučila kabinetu také Národní ekonomická rada vlády.

Dále bude mít kabinet na stole návrh věcného záměru nového katastrálního zákona. Vznik nové normy si vyžádala připravovaná změna občanského zákoníku. Má například rozšířit počet věcných práv zapisovaných do katastru, nově definuje také nemovitost. Kabinet má návrh zákona schvalovat ve druhém čtvrtletí. Katastrální zákon má nabýt účinnosti shodně s novým občanským zákoníkem 1. ledna 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…