Vláda chystá dvě verze rozpočtu. Nepříjemný a katastrofický, říká Suchánek

30.11.2011 17:41

Kapitole resortu školství chybí v rozpočtu 1,2 miliardy pro vysoké školy. Návrh ministerstva vzít peníze z rezervy by ovšem znamenal porušení zákona o rozpočtu. Podle něj musí být minimální státní rezerva ve výši 0,3 procenta z hrubého domácího produktu (HDP). Převedením chybějící částky do školství by tak koalice porušila zákon.

Vláda chystá dvě verze rozpočtu. Nepříjemný a katastrofický, říká Suchánek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Petr Nečas (ODS) na tiskové konferenci

Na nepřijatelnost takového kroku upozornili ve středu na rozpočtovém výboru i koaliční poslanci. Tento a podobné návrhy proto nebyly rozpočtovým výborem vůbec projednány. Zdroje pro ministerstvo školství se tak budou hledat v jiných kapitolách.

Schodek je 105 miliard. Zatím

Sněmovní rozpočtový výbor pak na závěr počtem 11 hlasů schválil doporučující usnesení ke státnímu rozpočtu se schodkem 105 miliard korun pro rok 2012. Plánované rozpočtové příjmy jsou ve výši 1,085 bilionu, a výdaje téměř 1,190 bilionu korun.


Pozměňovací návrhy na dotace, jimž se ve sněmovní hantýrce říká „porcování medvěda", se letos opět nekonalo, přestože se jednalo, v porovnání s dřívějšími mnohamiliardovými lety, o „minimedvídka" ve výši něco málo přes 250 milionů. Poslanec a předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS) sice připustil, že někteří poslanci ještě mohou předložit pozměňovací návrhy během jednání sněmovního pléna, konstatoval však, „že je všeobecná vůle (koaliční), aby neprocházely žádné změny".

„Došlo k některým přesunům, v celkové výši 12 milionů korun, a to v kapitolách ministerstva dopravy a ministerstva zemědělství," řekl předseda výboru po schválení rozpočtu.

Porcování medvěda se nekoná a konat nebude

Celkem dostal výbor osm žádostí o dotace ze státního rozpočtu. Osvojil si je předseda výboru Pavel Suchánek, který však zároveň poslance vyzval, aby je členové výboru nepodpořili. V tomto případě pro ně tak nezvedl ruku žádný z přítomných poslanců. Ministr financí Miroslav Kalousek už totiž před třemi lety upozornil, že žádné finanční návrhy a žádosti „zvenčí" nebudou akceptovány.

Neuspělo tak Nové Město nad Metují, které žádalo o 75 milionů korun na přístavbu nové tělocvičny. Horoměřice u Prahy žádaly o 27 milionů na kuchyňský pavilon u mateřské školy. Neúspěšná byla i žádost Západočeského badmintonového svazu o 4,5 milionu korun na výstavbu badmintonové haly v Plzni, neuspěl ani Šumperk, který chtěl 100 milionů na pokračování výstavby čtyřproudé komunikace z Mohelnice do Šumperka.

Rozpočet je sestaven správně, ale v lednu ho budeme měnit

O reálnosti sestavení rozpočtu se předseda Suchánek vyjádřil diplomaticky. „V době, kdy se rozpočet schvaloval, byl sestaven správně, tehdy byla predikce růstu dána ve výši 2,5 procenta," řekl Suchánek. Vláda je nyní podle něj připravená na možné změny, takže připravuje dva scénáře - jeden nepříjemný a jeden katastrofický. „Na ten doufám nedojde," poznamenal Suchánek. Možné změny se budou projednávat podle Suchánka nejspíš na lednové či únorové schůzi, kdy by mohlo dojít k úpravě parametrů podle aktuálního stavu.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda se uvažuje o eventuálním navýšení rozpočtové rezervy, Suchánek odpověděl, že by se to muselo projednat s ministerstvem financí, z které rozpočtové kapitoly by se pro navýšení rezervy vzalo. „Vzhledem k tomu, jak je rozpočet napjatý, a nejspíš budeme muset v příštím roce ještě někde ušetřit, není možné uvažovat o navýšení rezervy," odpověděl ParlamentnímListům.cz Pavel Suchánek.

Jednání výboru bylo podle koalice velmi pragmatické a bez zbytečných excesů. Podle předsedy rozpočtového výboru bude rozpočet na rok 2012 definitivně schválen 14. prosince na plenárním jednání sněmovny. Ani na plenárním schvalování se neočekávají žádná překvapení, protože je prý koalice zcela jednotná.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…