Vláda jednala: Záchranáři budou mít asi nárok na odchodné

07.03.2012 13:58

Jak informoval na brífinku po jednání kabinetu premiér Petr Nečas, vláda se dnes postavila neutrálně k poslaneckému návrhu novely, podle níž by záchranáři získali nárok na odchodné a také až týden dovolené navíc. Základní odchodné by podle návrhu činilo jeden průměrný měsíční plat, nejvyšší jeho šestinásobek.

Vláda jednala: Záchranáři budou mít asi nárok na odchodné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Změna by byla podle Nečase nastavena v zákoníku práce. „Pracovníkům záchranné služby by garantovala vyšší zaměstnanecké výhody a jistoty spočívající na dodatkovou dovolenou jeden týden a odchodné. V tomto bodě tady bylo finální stanovisko vlády neutrální,“ řekl k tomu dnes premiér.

Odchodné chtějí poslanci a po nich i senátoři včlenit do návrhu nového zákona o záchranné službě už loni. Nakonec se to ale nepodařilo. Ministr zdravotnictví Leoš Heger tehdy slíbil, že úpravu předloží co nejdříve znovu.
    

"Dnešní stanovisko vlády je pro zákonodárce jen doporučením, rozhodne parlament," upozornil ale Nečas.

Nynější předloha, podepsaná skupinou poslanců ze všech sněmovních stran, prakticky kopíruje předchozí návrhy. Na odchodné by měli nárok záchranáři po dosažení 50 let, pokud v záchranné službě odpracovali nejméně 15 let. S každým rokem odpracovaným navíc by se částka zvyšovala o třetinu průměrného měsíčního platu až do mezní hranice jeho šestinásobku.   

Jak infomovala ČTK, vyplácení odchodného a dodatková dovolená podle předkladatelů "nepřevýší v první fázi částku do 50 milionů korun". Každý další rok se očekávají náklady do deseti milionů. Hradit je budou zřizovatelé záchranných služeb, tedy kraje.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…