Vláda má dnes jednat o změnách v rozpočtovém určení daní

07.12.2011 6:21

Vláda má na programu svého dnešního zasedání novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která se týká rozdělování sdílených daní mezi obce. Sdílené příjmy obcí by podle ministerstva financí měly být posíleny o 8,5 miliardy korun na úkor národních dotačních titulů ve státním rozpočtu, které loni činily zhruba 40 miliard korun, a z dosavadního příspěvku na školství. Zda ale návrh ministerstva vláda schválí, není jisté. S návrhem nesouhlasí největší města a na předloze se nedohodly ani ODS a TOP 09.

Vláda má dnes jednat o změnách v rozpočtovém určení daní

Podle návrhu ministerstva financí by se měl největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele týkat obcí od 2000 do 10.000 obyvatel. Celkem 6241 obcí by mělo dostat v novém systému navíc 13,5 miliardy korun. Daňové příjmy čtyř největších českých měst by měly od roku 2013 klesnout celkem o 4,9 miliardy korun.

Sledujeme téma: Rozpočtové určení daní

Podle zástupců Prahy, Brna, Ostravy a Plzně by navržené změny v rozpočtovém určení daní ohrozily fungování základních služeb, které města poskytují. Praha by podle návrhu přišla ročně o 2,2 miliardy korun, Brno, Ostrava a Plzeň o 900 milionů korun.

Vláda má dnes projednat také výši příjmu, od níž se platí nemocenské pojištění, nebo rozhodnout o tom, o kolik se zvýší minimální mzda. Na programu má dnes například i prodej části nepotřebného majetku na železnici a novelu stavebního zákona. Ta má upravit postavení veřejnosti ve stavebním řízení.

Související:

Ať ODS přizná, zda jim jde o prachy, nebo o ideje, vyzývá Kalousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …