Vláda návrhy KSČM na zrušení stropů a majetková přiznání odmítla

06.06.2012 16:57

V případě zrušení stropu u odvodů na sociální pojištění vláda vydala negativní stanovisko. Kabinet ani nezavede majetková přiznání, jak to navrhují komunisté. Na brífinku po jednání vlády to uvedl premiér Petr Nečas.

Vláda návrhy KSČM na zrušení stropů a majetková přiznání odmítla
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Vláda navíc dnes stanovila konkrétní harmonogram toho, jak mají ministři a hlavně vicepremiérka Karolína Peake postupovat při zeštíhlování úřadů. Peake má má konkrétní návrh kabinetu předložit do 30. září. Vláda navíc dnes souhlasila se jmenováním Ivana Bílka ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů. I to řekli na brfinku po jednání vlády premiér Petr Nečas spolu s vicepremiérkou Karolínou Peake.

Negativní stanovisko k návrhům přijala vláda během zasedání, na kterém se ministři sešli během přestávky v jednání sněmovny. Bez ohledu na názor vlády návrhy norem projedná sněmovna, bez podpory kabinetu však nemají velkou naději na schválení.

V případě zrušení stropu u odvodů na sociální pojištění se kabinet domnívá, že výše pojistného a výše důchodů musí být v souladu. Podle komunistů by změna ale obnovila plnou solidaritu a zvýšila rozpočtové příjmy o miliardy korun ročně. Vláda tvrdí, že systém pojistného musí zdůrazňovat nejen solidaritu, ale také přiměřenost.

Už v únoru komunisté předložili návrh na zrušení stropu v případě zdravotního pojištění, který je nyní násobkem průměrné mzdy. Vláda s předlohou nesouhlasila, nyní ji bude projednávat sněmovna.

I v případě zavedení majetkových přiznání nejde o první poslaneckou iniciativu. Loni vláda nepodpořila podobné předlohy ČSSD mimo jiné kvůli tomu, že by navrhovaná pravidla bylo možné snadno obcházet. K jejímu názoru se pak přiklonila hlasy vládní koalice i sněmovna.

Komunistický návrh počítá s tím, že lidé by museli přiznat majetek v hodnotě nad 20 milionů korun, firmy nad 50 milionů korun. Majetek pořízený z nezdaněných peněz by úřady měly zdanit sto procenty a podat podnět policii k prošetření. Od svého návrhu si slibují komunisté omezení daňových úniků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…