Vláda odklepla vyšší DPH. Rath: Jste zvrhlíci, lidi budou chudáci

25.05.2011 14:16

Vláda dnes schválila zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na 14 procent od roku 2012 a následné sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta od 2013. ČTK to sdělil zdroj obeznámený s jednáním vlády. Mohou tak zdražit například potraviny, léky, bydlení, městská hromadná doprava, ubytování, zdravotní a sociální péče, vstupné na kulturní akce, knihy, výstavba bytů nebo svoz odpadu. Nyní je základní sazba DPH 20 procent a snížená deset procent. Opoziční poslanec David Rath označil změny za "zvrhlé".

Vláda odklepla vyšší DPH. Rath: Jste zvrhlíci, lidi budou chudáci

Změny podle propočtů ministerstva financí dopadnou nejvíce na důchodce a nízkopříjmové domácnosti s dětmi. Těm by ale měl stát následně dopady změn DPH nahradit pomocí valorizace důchodů nebo sociálními dávkami. Návrhy má podle materiálu předložit ministerstvo práce a sociálních věcí. Nicméně už schválený návrh obsahuje zvýšení daňového zvýhodnění na vyživované dítě u daně z příjmů fyzických osob o 1800 korun ročně, tedy o 150 Kč měsíčně.

Životní náklady stoupnou o několik stokorun

Podle propočtů MF by se životní náklady důchodců měly v roce 2012 zvýšit o téměř dvě procenta, měsíčně o 313 korun. Nízkopříjmovým domácnostem by pak měly životní náklady měsíčně stoupnout o 263 korun, tedy o 1,87 procenta. V příštím roce by přitom měly životní náklady kvůli změně DPH stoupnout všem skupinám domácností.

Naopak v roce 2013 by měly náklady růst pouze důchodcům a nízkopříjmovým domácnostem s dětmi. Ostatním by měly mírně klesnout.

Podle studie institutu CERGE-EI plánované zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty ukrojí příští rok z reálných příjmů tuzemských domácností v průměru 247 korun měsíčně. V roce 2013 se jejich výdaje kvůli sjednocení sazeb DPH zvýší průměrně o 410 korun. Nejvíc změna zasáhne desetinu lidí s nejnižšími příjmy. Jednotnou sazbu daně z přidané hodnoty nyní z členských zemí používá pouze Dánsko.

Peníze z DPH mají podle koaliční dohody jít na velkou důchodovou reformu. Mají nahradit výpadek způsobený odklonem peněz do nově zavedených soukromých penzijních fondů.  

Zvrhlé a přehnané, komentuje opozice

Se zvýšením DPH v žádném případě nesouhlasí opozice. „Vláda ztratila soudnost, chtějí z naší země udělat zemi chudáků, jsou to asi zvrhlíci, kteří mají potěšení z problému jiných lidí," míní pro ParlamentníListy.cz středočeský hejtman David Rath.

„Je to jedna z nejvyšších sazeb v Evropské unii. Je to tvrdé a navíc zbytečné, kompenzace to nepokryjí," zlobí se poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Změny DPH by měly pocítit i obce a jednotlivá ministerstva. "Největší dopad se očekává u výdajů na městskou dopravu, oprav bytového fondu, svozu odpadů a samozřejmě příspěvků na provoz zřizovaných organizací (například školy, školní jídelny, knihovny), kde se změna týká zejména zvýšení cen vodného, dodávek tepla a potravin pro školní jídelny," uvádí schválený materiál.

Větší města odhadují zvýšení výdajů do 10 milionů korun. V případě Brna MF předpokládá zvýšení výdajů o 65 milionů korun a například v případě Ostravy o 47 milionů korun. V případě ministerstev by měly příští rok náklady stoupnout o více než dvě miliardy korun a v roce 2013 o 5,5 miliardy korun.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, tom

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…