Vláda schválila blbost a u soudu se ztrapní, říká šéf euroskeptiků

05.10.2011 16:37

O možnost dát svůj hlas stejné straně jako v minulých volbách mohou přijít ti, jimž je blízké pravicové pojetí politiky či nechuť k Evropské unii, a proto se klonili ke Straně svobodných občanů. Právě tato strana je mezi těmi, jimž ministerstvo vnitra navrhuje zrušení či pozastavení činnosti a vláda to na dnešním jednání schválila.

Vláda schválila blbost a u soudu se ztrapní, říká šéf euroskeptiků

O žádné politické rozhodnutí nejde podle premiéra Petra Nečase v případě návrhu ministerstva vnitra na pozastavení činnosti několika stran, který dnes schválila vláda. Mezi stranami, o jejichž osudu bude proto rozhodovat Nejvyšší správní soud, je kvůli nedostatkům ve výroční zprávě i euroskeptická Strana svobodných občanů.

Už v květnu požádala sněmovna vládu, aby podala Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zrušení nebo pozastavení činnosti celkem 84 stran a hnutí. Podle ministerstva vnitra však v případě 73 stran a hnutí včetně Dělnické strany sociální spravedlnosti není podání návrhu „aktuální". Mezi jedenácti ohroženými ale zůstala Strana svobodných občanů.

Očekávání Strany svobodných občanů se nenaplnilo

„To, že tento návrh ministr vnitra na jednání vlády přinese, jsme čekali. Ale stejně tak jsme předpokládali, že se nad ním členové vlády zamyslí a uznají, že to je blbost," reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda SSO Petr Mach. „My jsme přesvědčeni, že výroční zpráva je v pořádku," dodává ekonom a bývalý spolupracovník Václava Klause.

Sněmovně se nelíbilo, že kopie darovacích smluv předložené ve výroční zprávě Strany svobodných občanů nebyly úředně ověřené. „Hned v květnu jsme to doplnili a protože jsme to považovali za prkotinu, nepředpokládali jsme, že by vláda k tak absurdnímu kroku jako je návrh na pozastavení naší činnosti sáhla," pozastavuje se Mach nad postupem Nečasova kabinetu.

Zbytečný soud. Vláda spor nemůže vyhrát

Na chod strany to zatím žádný vliv nemá, protože rozhodující bude až verdikt soudu. Ale kdy Nejvyšší správní soud stranu k případnému doplnění výroční zprávy či k odstranění jiných závad, předseda SSO netuší. „Nemám s tím žádné zkušenosti, ale nedělám si žádné iluze o rychlosti fungování našich soudů," poznamenává pro ParlamentníListy.cz Mach.

„Sami se ztrapní, protože to nemůžou vyhrát," tvrdí šéf euroskeptické strany, ale pravdou je, že ani nepředpokládal, že by vláda vůbec mohla návrh ministerstva vnitra schválit. Vycházel přitom z předchozích řízení v podobných kauzách a také z toho, že už byla výroční finanční zpráva SSO doplněna a navíc byl původní nedostatek malicherný. „Ale kdyby se tak stalo, znamenalo by to, že nežijeme v právním státě," nepřipouští si Mach konec své strany.

K věci:

Mach (Svobodní): Parlamentní strany nás šikanují 

Mach (Svobodní): Jestli má tato vláda mít nějaké jméno, tak je to Vláda figurek  

Mach (Svobodní): Omezení dávek. Výjimečně souhlasím s ČSSD 

Foto: svobodni.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…