Vláda se v roce 2012 popere s krizí v eurozóně i v samotné koalici

02.01.2012 6:14

V analýze serveru Týden.cz sestavili žebříček problémů, se kterými se bude muset potýkat česká vláda příští rok. Především jde o rozpočet či krizi v eurozóně, ale i vyrovnání s církvemi nebo vysokoškolský zákon.

Vláda se v roce 2012 popere s krizí v eurozóně i v samotné koalici
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

„Jedním z důležitých úkolů, který koaliční vládu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných čeká hned v prvních týdnech nového roku, bude přehodnocení podoby státního utrácení v souvislosti s vývojem ekonomiky v ČR i v celé Evropské unii,“ míní analytici na Týden.cz.

Za tímto zřejmě největším problémem české vlády se skrývá například i přizpůsobení se nižším příjmům. Navrhovaný rozpočet na rok 2012 totiž počítal s růstem ekonomiky o 2,5 procenta, ačkoliv se pak ukázalo, že se bude pohybovat spíše jen kolem jednoho procenta. To sníží příjmy o 17 až 18 miliard korun a zvětší deficit rozpočtu.

Dále se vláda bude muset zabývat půjčkou pro Mezinárodní měnový fond, která by pomohla zadluženým státům eurozóny. Česko by se tím připojilo k nové smlouvě zavazující evropské země k hospodářské odpovědnosti. Smlouva bude sice známá až na jaře, přesto Česká republika už vysílá spíše odmítavé signály z několika stran.

Od dubna začnou platit tři reformní zdravotnické zákony. Lidé se také začnou připravovat na důchodovou reformu, která bude platit až od roku 2013.

Vláda ale mezitím bude muset dokončit debatu o církevních restitucích. Dále je na příští rok naplánován vznik vysokoškolského zákona, návrh zákona o zdravotních pojišťovnách či zákon o státním občanství ČR. Nejvíce zákonů budou mít ministři na stole pravděpodobně v červnu. Mezi nimi bude například i návrh vládního ústavního zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti.

„Před koaličním kabinetem tří často rozhádaných stran ale stojí i jeden dlouhodobý úkol, se kterým měly v loňském roce mnohdy značné obtíže,“ píše však server. „Přes výraznou většinu v dolní komoře českého parlamentu totiž vládu loni oslabovaly především vzájemné rozpory mezi jejími jednotlivými součástmi. Několikrát se zdálo, že ostré hádky vyústí do změny podoby kabinetu. Zda se ODS, TOP 09 a Věcem veřejným podaří udržet koaliční jednotu například poté, co budou známy výsledky krajských voleb, je zatím otevřenou otázkou,“ tvrdí analýza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …