Vláda sociálně vyloučeným: Povinná školka i přechodné bydlení

21.09.2011 21:02

Vláda dnes schválila strategii boje proti sociálnímu vyloučení do roku 2015. ČTK to sdělil zdroj obeznámený s jednáním kabinetu. Materiál, který připravila vládní agentura pro začleňování Romů a předložila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, čítá několik desítek opatření ke zlepšení bezpečnosti, bydlení, vzdělávání či zaměstnávání lidí z takzvaných ghett za miliardy korun.

Vláda sociálně vyloučeným: Povinná školka i přechodné bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové v Poschlé

Jedním z nich je nařízení povinné školní docházky do školky dětem, které by pak ve škole mohly mít problémy s učením. Strategie počítá s opatřeními v šesti oblastech - v bezpečnosti, bydlení, sociálních službách, rodině a zdraví, vzdělávání, zaměstnanosti a sociálních dávkách, regionálním rozvoji. Na zajištění navrhovaných kroků budou potřeba miliardy korun. Peníze mají plynout hlavně do vzdělávání.

Zvýšení finanční gramotnosti i příspěvky na jízdné do školy 

Mateřinky by pro děti z "vyloučených" míst měly být se slevou či zdarma, náklady by mohly dorovnat dotace. Strategie počítá také se zavedením příspěvků pro školáky z ghett na jízdné, pomůcky či stravu. Měly by zajistit, že se děti plně začlení a budou mít stejné podmínky jako ostatní. Na běžné školy by se mohly přeměnit i "zvláštní" školy, dnes praktické.

SLEDUJEME téma: Romové


Materiál počítá také s bojem proti lichvě, která se v ghettech rozmáhá. Autoři doporučují zavést do výuky základních a středních škol předmět ke zvýšení finanční gramotnosti. Důraz se klade i na činnost sociálních pracovníků a kurátorů.

Model sociálního bydlení má být ucelený. Zahrnovat by měl přechodné bydlení v ubytovnách pro případ krize, tréninkové bydlení pro budoucí samostatný život v nájmu i dlouhodobé sociální bydlení. Nechybí návrh na finanční podporu pro obce či neziskové organizace, které by takové byty provozovaly.

Čtěte dále:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …