Vláda stanoví dohled nad sčítáním hlasů pro evropskou iniciativu

18.01.2012 9:12

Vláda by dnes měla rozhodnout, kdo bude v Česku zajišťovat dohled nad sčítáním hlasů při zadávání úkolů evropským institucím z iniciativy "zezdola".

Vláda stanoví dohled nad sčítáním hlasů pro evropskou iniciativu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas ve sněmovně

Občané EU budou moct úkolovat unijní instituce od 1. dubna, když se jim podaří shromáždit nejméně milion voličských podpisů z minimálně čtvrtiny zemí sedmadvacítky. Návrh zákona, který projedná vláda, má zajistit dohled nad novinkou vyplývající z lisabonské smlouvy v ČR.

Přidáme se k záchraně eura? Rozhodnuto bude možná už dnes

Ministři by měli také opět jednat o půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) na záchranu eurozóny. Vládní strany se podle dnešní Mladé fronty Dnes dohodly, že Česko půjčí MMF zhruba 50 miliard korun, tedy přibližně polovinu z požadovaných 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard Kč). Je pravděpodobné, že vláda se i tentokrát bude věnovat přípravě diskutované unijní dohody o rozpočtové odpovědnosti. Názor na na vstup do rozpočtové unie ale ministry zásadně rozděluje. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) minulý týden řekl, že nebude sedět ve vládě, která by se k rozpočtové unii nepřidala.

Politici ODS začali v posledních dnech žádat, aby o českém přistoupení ke smlouvě rozhodli občané v referendu. Odvolávají se na koaliční smlouvu. Dnešní Lidové noviny mají k dispozici analýzu, v níž tým Úřadu vlády tvrdí, že smlouva je přesunem pravomocí, a proto je třeba schválit ji v referendu.

Na programu má kabinet také novelu zákona o archivnictví, která stanoví jednotná pravidla pro sběr digitálních dokumentů, a rozpravu o chirurgických kastracích pachatelů sexuálních trestných činů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…