Vladimír Franz: Jestli chce Klaus emigrovat, ať emigruje

15.12.2012 10:07

Vladimír Franz zvítězil ve studentských volbách nanečisto. Nemyslí si, že by to bylo dáno jen jeho nepřehlédnutelnou vizáží. Ta se podle Franze obecně příliš přeceňuje. "Když se všichni neustále budou vůči druhým jen vymezovat, kde to skončí? Pak nastane doba, kdy se nám někdo nebude líbit jen proto, že má nějaké boty, a pak proto, že si dal řetízek. Pak to půjde do rovin, které budou končit hrůzně. Lidé by měli zapracovat sami na sobě, než se pořád starat o druhé," říká v rozhovoru pro deník Právo.

Vladimír Franz: Jestli chce Klaus emigrovat, ať emigruje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Franz nasbíral 88388 podpisů pod svou prezidentskou kandidaturu

Zatímco u studentů Vladimír Franz boduje, vymezil se vůči němu současný prezident Václav Klaus, který prohlásil, že má strach z toho, že by na Hradě seděl Tomio Okamura nebo právě Franz. Později dodal, že kdyby vyhráli "někteří kandidáti", měl by chuť emigrovat.

Klause si vážím, ale ať emigruje, když chce...

Franze dle jeho slov tyto Klausovy výroky baví. "On má dar v té svojí neuvěřitelné aroganci a ješitnosti to podat tak, že pobaví. Co se týče toho prvního výroku, nevím, co mám společného s majitelem cestovní kanceláře, který to bere jako podnikatelský záměr. Co se týče toho druhého, já si pana prezidenta vážím, ale jestli chce emigrovat, tak ať emigruje. Pokud ne, tak já bych se s ním třeba i rád poradil," reaguje na Klausovy narážky.

Odmítá populismus

Franz se vymezuje vůči používání billboardů při kampani. Jako řidiče ho prý jen rozptylují, navíc na nich většinou vedle tváře stojí "nějaká nebetyčná pitomost". Podle něj jde často o čistý populismus, protože prezidentští kandidáti ve snaze oslovit co nejvíce potenciálních voličů mnohdy slibují něco, co není v jejich silách, protože prezident má v našem systému pouze omezené pravomoci.

"Nejsme ani v prezidentském systému, prezident není premiér číslo dvě. Tomu bych se chtěl vyhnout, žádné alternativní mocenské centrum na Hradě, stínová vláda a podobné věci," říká v rozhovoru pro Právo.

Vladimír Franz se jednoznačně vymezuje vůči komunismu a KSČM jako takové. Ta podle něj neměla ani tolik slušnosti, aby se přejmenovala. Velkou chybou je pak prý to, že se v devadesátých letech nový establishment vůči komunismu jasně neohradil. "Neříkám, že se mělo věšet, ale mělo se jasně ukázat, toto je špatně. Což se ale nestalo. Když byla vůle někoho postihnout, tak to najednou nešlo, protože pršelo, nešla elektrika a nejel výtah," vysvětluje svůj pohled.

Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

reklama

autor: adr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…