Vlivný Topkař měl zneužít náhrady. V audině projezdil 800 tisíc za pět let

26.12.2011 13:42

VÍME PRVNÍ Okresní státní zastupitelství v Karlových Varech se rozhodlo předat trestní oznámení na vlivného člena TOP09 Josefa Malého policii ČR k prošetření. Oznámení s podezřením na zneužívání cestovních náhrad podal na svého bývalého kolegu vyloučený předseda chebské buňky TOP09 Jan Kopička.

Vlivný Topkař měl zneužít náhrady. V audině projezdil 800 tisíc za pět let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněm TOP 09 v Hradci Králové

Podle Kopičky je podezřelé, aby krajský zastupitel utratil při cestách pro kraj více než 125 tisíc za půl roku respektive 800 tisíc za pět let, a to nikoli ve funkci radního, ale řadového zastupitele.

Krajský úřad v Karlových Varech informaci o výši náhrad za inkriminované období potvrdil. Z odpovědi je patrné, že Malý utratil více než zbývající zastupitelé dohromady.

Skloubil to prý se závoznictvím

Kopička odmítá skutečnost, že by Malý procestoval tolik peněz jen při práci pro kraj. "Malý uskutečnil během dvanácti měsíců 55 pracovních cest. To ukazuje na to, že pracovní cesty nebyly spojeny výhradně s výkonem funkce karlovarského zastupitele, ale že z finančních prostředků Karlovarského kraje mohly být  hrazeny rovněž jeho soukromé cesty,“ uvedl v trestním oznámení Kopička. Malý kromě funkce zastupitele Karlovarského kraje je současně  předsedou krajského výboru TOP09 a tudíž členem Výkonného výboru TOP09.

"Logicky se nabízí pochybnost, zda jeho pracovní cesty nesouvisely spíše s výkonem stranických funkcí a zajišťováním jiných potřeb než s výkonem funkce krajského zastupitele. Osobně se mi ze strany Ing. Malého dostalo informace, že se rovněž účastní na podnikání své manželky tím, že zboží, které tato vyrábí, on  soustavně rozváží po území České republiky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kopička. 

Malý je v současné době společníkem a jednatelem společnosti KARLOVARSKÝ AUTORENT, s.r.o., předsedou představenstva společnosti Karlovarská teplárenská a.s., členem představenstva společnosti THERMAL-F, a.s. působil či působí v dalších organizacích. Jelikož se v daných případech jedná o právnické osoby, které jsou ze zákona povinny k vedení účetnictví, knihy jízd apod., bylo by ze záznamů účetnictví možné zjistit, zda se některé z pracovních cest Ing. Malého neuskutečnily ve stejný den jako jeho cesty související s činnostmi pro jiné organizace a subjekty.

Umořoval jsem

Malý všechna obvinění odmítá. "Všechny cestovní příkazy byly řádně schválené. Jsem povoláním ekonom. Podařilo se mi oddlužit sokolovskou nemocnici od 40 milionů, ale i jiné menší obce. Navíc peníze, které mi plynou z titulu funkce zastupitele věnuji na dobročinné účely,“ hájil se pro ParlamentníListy.cz Malý.  Malému se podařilo kupříkladu oddlužit obec Nová Role, která měla kvůli pochybení při čerpání evropských dotací platit 22 milionů korun ministerstvu financí. “ Měli jsme vracet 22 milionů, ale nakonec vracíme jen 200 tisíc. Pan Malý se s našim panem starostou Heřmanem občas poradily, ale nic oficiálního. Telefon na sebe prostě mají," sdělil ParlamentnímListům.cz tajemník města Vladimír Dicá. Starosta Nové role Václav Heřman na začátku prosince rezignoval z rodinných důvodů na svůj post. 

Je to neadekvátní, ale...

Cestovní příkazy musí být podepsány kompetentní osobou. "Některé cestovní příkazy panu Malému jsem podepisoval já osobně. Letos to však nebyl ani jediní. Pokud je pravda, že utratil v určitém časovém období více, než ostatní zastupitelé dohromady, je to jistě neadekvátní, na druhou stranu musím ale říci, že pan Malý byl kraji v mnoha oblastech prospěšný, stejně jako někteří další radní a zastupitelé,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD).

Amortizace zvedá cenu

Podle doplňujících informací z úřadu Karlovarského kraje používal pan Malý ke služebním cestám vůz Audi A6 2,5 Tdi. Na jeden ujetý kilometr se podle amortizačního vzorce platí 3,90 korun, a to bez pohonných hmot! Celkem tedy mohl pan Malý inkasovat přibližné 8 korun za jeden kilometr jízdy. Pokud se jakémukoli zastupitelovi podaří během čtyřletého funkčního období najezdit soukromým vozem z kategorie střední třídy přibližně 70 tisíc kilometrů, může si pořídit nový automobil. V amortizačním vzorci pro výpočet náhrad platí přímá úměrnost, čím dražší auto, tím větší příspěvek.

Lidovci táhnou spolu

Malý má blízký vztah k ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Oba vystudovali VŠCHT a politická dráha Malého s přestupy i názory kopíruje tu Kalouskovu do nejmenších zákrut. Což sám Malý nepopírá. "K dnešnímu dni v KDU-ČSL končím z podobných důvodů, jaké uvedl Kalousek. Nechci ale působit destruktivně a nikoho k odchodu od lidovců nepřemlouvám. Je to moje osobní rozhodnutí," řekl v roce 2009 Karlovarskému deníku Malý šel do sněmovních voleb jako lídr kandidátky TOP09, nakonec se ale kroužkováním propadl až na sedmé místo. 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…