Vnoučkům vařím zdravě: Zeleninu, masíčko, luštěniny, přiznala Klausová

27.01.2011 11:19

První dáma má prý každou minutku svého života naplánovanou a to díky nelehké roli manželky hlavy státu, která má mnoho společenských povinností. Na vnuky si ale prý čas udělá tak jednou týdně a to jim dokonce i uvaří. Žádné nezdravé omáčky jim ale nepřipravuje, vaří hlavně z masa a zeleniny.

Vnoučkům vařím zdravě: Zeleninu, masíčko, luštěniny, přiznala Klausová

Hostem dopoledního rozhovoru České televize byla Livie Klausová.  Pro ČT 24 hovořila o své Nadaci Livie a Václava Klausových, ale také se například svěřila s tím, že by nemohla jen odpočívat, kdyby nebyla manželkou prezidenta, tak by si určitě vždy našla nějakou práci.

 „Volný čas? Ten žádný nyní nemám," podotkla s úsměvem na otázku, co dělá ráda ve volném čase. Na vnoučky si ale prý čas najde pravidelně. Ráda s nimi jezdí na chatu a nedovede si představit život bez nich.  Vnoučata za ní nyní chodí asi tak jednou týdně. „To jim i uvařím. Ale vařím klasicky, i když to žádné omáčky nejsou. Spíše jde o zeleninu, luštěniny, masíčko," svěřila se.

„Vnoučata jsou nádhera. Je zajímavé sledovat, jak je každé jiné. Rozumí technickým vymoženostem, tak mne vzdělávají," prozradila.

Je ale dobré mít svého koníčka, nedovede si údajně představit, že by se „jen" starala o vnoučata, zmínila pak k dotazu, co by dělala, kdyby nebyla první dámou.

Livii Klausové někdy přezdívají ombudsman v sukních, Ona sama se tomu směje. Nadačnímu fondu Livie a Václava Klausových se věnuje pravidelně. „To je pro mě nyní nejdůležitější práce. Každý den přijdu do kanceláře a tam mám na stole dopisy od jednotlivých lidí. Obracejí se na mne s různými starostmi," podotkla Klausová.

Lidé si myslí, že mám čarovnou moc

„To první, co uděláme, že přímo zavoláme do toho místa, odkud ten člověk z dopisu je. Lidé si myslí, že mám čarovnou moc a přitom se v té první fází neobrátí na nikoho v tom místě, na někoho, kdo jim může pomoci," zmínila.  

Pokud jde o pomoc dětem, tak nadace nikdy prý nekupuje jen plyšová zvířátka, nebo televize do dětských domovů, ale jde především o to, pomoci mladému člověku na prahu života s nastartováním jeho budoucího směřování.

„Aby se ten človíček mohl postavit na nohy. Jde především o program Startovné, který se týká asi dva tisíce dětí  z dětských domovů, aby se ve 14 letech mohli připravovat na život. Dáme jim finanční prostředky na účet, ale přes opatrovníka hlídáme, aby si nekoupiil motorku, ale peníze využili na ubytování, nebo doučení, či studia. Mladý člověk musí vědět, že se něčím bude živit, a že někde bude pracovat," dodala.

Livia Klausová vystudovala Vysokou školu ekonomickou, v minulosti působila například jako výkonná tajemnice České společnosti ekonomické. Za Václava Klause se provdala v roce 1968.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…