Vojenská rozvědka vedla Dienstbiera jako spolupracovníka

26.04.2010 9:12

Dnešní nezávislý senátor za ČSSD Jiří Dienstbier byl v evidencích Zpravodajské služby Generálního štábu. Ten ho vedl jako spolupracovníka. Uvádí to Český rozhlas.

Vojenská rozvědka vedla Dienstbiera jako spolupracovníka

Zpravodajská služba Generálního štábu má Jiřího Dienstbiera podle rozhlasu zaneseného v evidenci. Sám Dienstbier ovšem takovouto skutečnost popírá.

Materiály Jiřího Dienstbiera, kterého si Zpravodajská služba Generálního štábu vybrala jako spolupracovníka, dnes už neexistují - byly skartovány. Rozhlas ovšem z kusých materiálů dal dohromady, že si na něj služba zavedla svazek s krycím jménem Konferenciér a to počátkem roku 1962, tedy čtyři roky po jeho nástupu do zahraničního oddělení Československého rozhlasu.

„Já o tom vůbec nic nevím. Pro mě je to blbost. Mně nikdy nikdo neoslovil, a jestli si mne někdo vytipoval, tak za mnou nikdo nepřišel, aby mi něco nabízel, protože to bych s ním vyběhl," řekl v rozhovoru rozhlasu sám Dienstbier, který je znám jako bývalý čelný disident a signatář Charty 77.

„Vy říkáte, že je to z Generálního štábu, tam už si vůbec nedovedu představit, co mohlo koho vůbec napadnout mě někam zařadit jako potenciální subjekt spolupráce, protože nic takového nemohlo nikdy přijít v úvahu. Já mám jednu obrovskou výhodu, že od dětství jsem nesnášel jakékoliv fízly," pokračoval.

Dienstbier také tvrdí, že jeho kritici a oponenti se po roce 1989 pokoušeli pátrat po jeho minulosti, ale v archivech našli jen nesmysly.

„Vím dobře, jak je to všechno zkreslené, a vím, že byly případy vyloženě nesmyslné, kde byly věci zfalšované, ale ne ve spisech, tam to bylo všechno jasně řečeno, ale byly zfalšované potom v těch interpretacích," podotkl dále Dienstbier.

Z dostupných materiálů lze pak podle rozhlasu vyčíst, že si tajná služba vybrala Dienstbiera jako takzvanou krycí adresu. Tedy člověka, který přijímá a přeposílá tajnou korespondenci špiónů. Jestli nějaká spolupráce skutečně proběhla, je ale kvůli zničeným materiálům nedoložitelné.

Služba prý nikdy nepracovala proti občanům

Bývalý ředitel polistopadového Vojenského zpravodajství Ándor Šándor pak pro rozhlas vysvětil, že Zpravodajská správa Generálního štábu nikdy nepracovala proti občanům Československé socialistické republiky.

„Neměla ani žádný úkol sledovat emigranty v zahraničí. Takže z tohoto pohledu její orientace byla celkem jasná, a to bylo získávání informací o tehdejším nepříteli, což byla Severoatlantická aliance," dodal.

Mně nikdy nikdo neoslovil, a jestli si mne někdo vytipoval, tak za mnou nikdo nepřišel, aby mi něco nabízel, protože tak to bych s ním vyběhl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…