Volba předsedy komunistů: Proti Filipovi kandiduje Grospič

29.03.2012 17:40

Navržených na kandidaturu bylo sice šest lidí, přijali však pouze dva - nynější stranický šéf Vojtěch Filip a místopředseda Stanislav Grospič. Pozorovatelé dávají větší šance Filipovi, objevily se však i spekulace, že by volby mohl větší počet delegátů v prvním kole bojkotovat.

Volba předsedy komunistů: Proti Filipovi kandiduje Grospič
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Prozradil to předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, který je současně předsedou sjezdové kádrové komise. Delegáti sjezdu, kteří mezi Filipem a Grospičem rozhodnou, se sejdou 19. a 20. května v Liberci. Pozorovatelé zatím soudí, že ze souboje vyjde vítězně Filip.

Nominaci měla i Semelová

Odhaduje se, že Filip by mohl získat dvě třetiny hlasů delegátů. Hovoří se ale také o méně pravděpodobné možnosti, že by volby mohl větší počet delegátů v prvním kole bojkotovat. Dali by tak najevo, že si nepřejí ani jednoho z kandidátů. V takovém případě by muselo následovat kolo druhé.

Kromě Filipa a Grospiče dostali nominace na předsedu od okresních konferencí také někdejší dlouholetý předseda strany Miroslav Grebeníček, předsedkyně pražské KSČM Marta Semelová, poslanec a bývalý místopředseda Jiří Dolejš a ostravský vysokoškolský pedagog Martin Juraška.

Kádrová komise podle Kováčika s každým, kdo dostal nominaci, projednala, zda ji přijme. "Okresní konference totiž často dávaly nominaci lidem, aniž by se jich zeptaly, zda o ni stojí," uvedl předseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…