Volba šéfredaktora MF Dnes: Na Hradě by měl být Schwarzenberg

25.01.2013 9:08

Šéfredaktor deníku MF Dnes srovnal oba prezidentské kandidáty, aby se mohl rozhodnout, komu při volbách dá svůj hlas. Volba rozděluje českou zemi a to je prý dobře, ukázala, že politika není lidem zcela lhostejná. Deník nakonec nevydal oficiální doporučení čtenářům, koho volit. Čásenský ale popsal, jak se rozhodoval on.

Volba šéfredaktora MF Dnes: Na Hradě by měl být Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Nejprve z rozhodování vyloučil nepodstatné věci. Tam zařadil například usínání, nestřídmé pití alkoholu, otázku třídního původu či první dámy.

Pak si Čásenský shrnul pozitiva jednotlivých kandidátů. U Miloše Zemana to je politická zkušenost, odstátnění bank a omezení politického vlivu na jejich chod a jednoznačný postoj k terorismu po 11. září. U Karla Schwarzenberga šéfredaktor MfD vyzdvihl jednoznačnou politickou vazbu západním směrem, renomé v zahraničí a úspěch v roli kancléře, kdy se podílel na novém definování prezidentského úřadu po pádu komunismu.

Oba mají vážné vroubky, které jsou ovšem záležitosti minulosti

Pak se Čásenský pozastavil na negativech. U Schwarzenberga je to rozpor mezi tím, jak odsuzuje nepravosti, a konkrétními politickými činy, kterými dával nesouhlas najevo. Vyčetl by mu Aleše Řebíčka, armádní zakázky, Marka Dalíka, Víta Bártu nebo systém sociálních dávek.

Podobný seznam vznikl i u Zemana. I když ten řadu jmen obhajoval nebo je odsoudil až ex post. K Zemanovi mimo jiné patří Stanislav Gross, Jaroslav Palas a černí, šedí i náhle zranění sponzoři ČSSD nebo Miroslav Šlouf s Mrázkem.

Všechny tyto věci jsou podstatné, ale podle Čásenského jsou to už věci minulé.

Prezident by měl reprezentovat hodnoty a respektovat názory druhých

Šéf MF Dnes tedy popsal, co by měl budoucí prezident dělat a kým by měl být. Měl by zemi důstojně reprezentovat, měl by mít respekt ve veřejné diskusi, měl by reprezentovat určité hodnoty, které by bylo možné sdílet se všemi občany. Nový prezident by měl mít úctu k pravdě, svobodě jednotlivců i celých skupin obyvatelstva. Také by měl respektovat názory druhých.

Rozhodně by ale neměl pokračovat stylem, který nyní zamořil českou politiku. To reprezentuje prezident současný. Jedná se o sebestřednost, urážky nebo ponižování názorových oponentů. Také se sem řadí nevypočitatelné jednání podle toho, co je zrovna výhodné, či bagatelizování projevů zneužívání moci. Díky tomu se posiluje pověst České republiky jako nepřehledného bahnitého rybníka.

Zeman by se nikdy nevzdal stylu, který má nyní Václav Klaus. Volím Karla

Miloš Zeman se tohoto stylu nebyl schopný zbavit ani po desetileté pauze. Podle Čásenského by tedy dalším prezidentem měl být Karel Schwarzenberg.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …