Volby budou opět referendem o zdravotnictví, hlásá ČSSD

09.03.2010 16:02

Socialisté zopakují svou taktiku z posledních krajských voleb a učiní z předvolebního klání referendum o budoucí podobě zdravotnictví. Odkrytí karet ze strany pravice to prý socialistům jen usnadní. Kampaň před jednáním sněmovny představil volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Volby budou opět referendem o zdravotnictví, hlásá ČSSD

Šetřit musí v dnešní době všechny strany, a výjimkou už zřejmě není ani ČSSD. Ekonomický přístup ukázali volební stratégové z Lidového domu u části své kampaně, týkající se zdravotnictví. Socialisté se podle volebního manažera Jaroslava Tvrdíka nebudou pouštět do svých pravicových soků, TOP 09 a ODS, jednotlivě, ale kampaň proti oběma stranám spojí.

ČSSD při této příležitosti spustila i nové stránky modranemoc.cz, jak již v pondělí informovaly ParlamentniListy.cz.

Děkujeme novinářům

Voliči se tak budou moci na billboardech setkat hlavně s citáty politiků zmíněných stran, pocházejících z tisku. „Zvýraznění toho, co jste za poslední roky o zdravotnictví napsali, je nejlepší kampaní. My vám za vaši práci děkujeme," uvedl Tvrdík směrem k novinářům.

Fotogalerie: ČSSD představila antikampaň


Billboardy jsou vizuálně shodné se 14 „modrými sanitkami," které budou před volbami brázdit české silnice. Klíčovým motivem je červený kříž s bílou lebkou, parafrázující zejména výrok Miroslava Kalouska z května 2009 o tom, že zemřít je z hlediska nákladů na lékařskou péči velmi šetrným krokem.

Dále čtěte:



Topka své plány netají

Tvrdík ocenil rovnost, se kterou konkurenční TOP 09, na rozdíl od ODS, ukazuje své plány ve zdravotnictví. „Je to rozdíl proti roku 2006, kdy pravice své plány spíše tajila," konstatoval manažer socialistů. ČSSD bude vycházet z požadavku šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, který v nedělních Otázkách Václava Moravce hovořil o navýšení spoluúčasti pacienta, stejně jako zpoplatnění některých výkonů.

"Měli bychom přejít v České republice na průměrnou spoluúčast pacienta 24 % (pozn. ze stávajících cca. 15 %).Zdravotní pojištění se nemůže vztahovat na triviální choroby. Právě tady musíme zavést poplatky, zavést tedy mnohem vyšší spoluúčast. Nemůžeme vyžadovat procentuálně u náročných operací a náročných léčeb, ale u těchto ano," cituje slova knížete nový web ČSSD.

Výraznou součástí billboardů proto budou i ceny za zákroky, které Schwarzenberg v diskusi označil za ty, které by měly podléhat zpoplatnění. Chřipka by tak pacienta měla podle socialistů vyjít na 3700 korun, odstranění křečových žil o téměř tisíc korun více, plomba u zubaře bude stát skoro pětistovku. „Jde o přibližné ceny," přiznal Tvrdík.

Pouze fakta, zdůraznil Tvrdík

„Budeme používat pouze argumenty ODS a TOP 09, tedy čistá fakta. Společnost, tedy voliči, se na základě toho budou moci rozhodnout mezi oranžovým a modro-černým zdravotnictvím," potvrdil Tvrdík shodnou taktiku jako při volbách do krajských zastupitelstev na podzim roku 2008. Tehdy ČSSD pojala krajské volby jako referendum o zdravotnických poplatcích a s touto taktikou dosáhla změny barvy krajských vlád ve většině regionů.

Svou antikampaň hájí socialisté vysvětlením, které figuruje  i na Modrá nemoc Vás provede dosud veřejnosti často skrytými zákrutami asociální zdravotnické reformy, kterou chystá ODS ruku v ruce s TOP 09."

Sami socialisté chtějí naproti tomu pokračovat v tom, co zahájil ve svém regionu zejména středočeský hejtman David Rath. Tedy vytvoření husté sítě neziskových nemocnic v protikladu k privatizaci, kterou prosazoval Rathův předchůdce Petr Bendl. Zkvalitnění péče o pacienty plánují socialisté dosáhnout vytvořením 12 tisíc nových pracovních míst pro ošetřovatele a zdravotní sestry, aby nemocnice netrpěly nedostatkem personálu jako nyní.

Rath: Zájem o studium středního zdravotnického personálu je

Zájem o tyto pozice je podle Ratha mezi středoškolskými studenty zdravotnických oborů mnohem vyšší než loni díky krizi. ČSSD už také ví, kde chce na změny vzít peníze.

„Zlepšení financování resortu znamená přestat krást, přestat privatizovat, zefektivnit hospodaření a dosáhnout levnějšího nákupu léků," zdůraznil Rath.

Právě ve věci léčiv pohrozil Rath nebezpečně vysokým počtem žalob, kterým bude český stát v dalším volebním období čelit. Důvodem je prý neuvážená léková politika lidí okolo náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra. Středočeský hejtman a poslanec také připomněl svůj plán drasticky snížit počet zdravotních pojišťoven.

K tématu zdravotnictví:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…