Vole, Bárta vydírá ministra a chce prachy. Trapný skandál se rozrůstá

09.02.2012 12:25

O vyhrožování a vydírání na ministerstvu dopravy promluvil poslanec TOP 09 František Laudát v rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou. Zmínil to v souvislosti s pozměňovacím návrhem k připravovanému zákonu o pozemních komunikacích. Dialog však zachytily sněmovní mikrofony a záznam unikl na veřejnost.

Vole, Bárta vydírá ministra a chce prachy. Trapný skandál se rozrůstá
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

O osudu pozměňovacího návrhu k připravovanému zákonu o pozemních komunikacích nejspíš rozhodla zveřejněná nahrávka rozhovoru mezi poslancem TOP 09 Františkem Laudátem a předsedou poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou. Záznam jejich debaty našli všichni poslanci ve služebních e-mailových schránkách ve středu ráno a o pár hodin později pozměňovací návrh zamítli.

„Víš, co se děje na dopravě? Dyť to tam pokračuje, ten bordel, a Bárta tlačí na Dobeše. A vydírá ho a vyhrožuje mu, aby, prostě tam chtěj napakovat se těma prachama. Dyť tam to pokračuje i ten bordel dál teďka. On se snaží někde urvat ty prachy, už neví kde, že jo. A ten Dobeš je zatlačenej do kouta, nechce se pod to podepsat,“ říká Laudát Stanjurovi na nahrávce.

Celý přepis nahrávky čtěte ZDE

Návrh k billboardům měl nasypat Bártovi, VV i jejich sponzorům

Jde o Laudátův pohled na ministerstvo dopravy, do jehož čela se dostal po volbách v roce 2010 neoficiální šéf Věcí veřejných Vít Bárta. Přestože po necelém tři čtvrtě roce musel křeslo ministra opustit v souvislosti se svou bývalou firmou ABL, tak si v resortu udržel vliv prostřednictvím svého nástupce a rovněž člena VV Pavla Dobeše. Už v minulosti mluvil Laudát o tom, že Věci veřejné nejsou standardní politickou stranou a že u nich došlo k prolomení hranice mezi veřejným zájmem a byznysem.

A není sám. „Návrh k billboardům byl připraven proto, aby přivedl peníze Vítu Bártovi, Věcem veřejným a jejich sponzorům. Je to klasický případ ovlivňování politiky privátním zájmem. Ministr Dobeš je, bohužel, asi opravdu vydírán Vítem Bártou a je příkladem praktik běžných u korupčníků z Věcí veřejných. Co se musí víc prokázat, aby premiér přestal mlčet a vyvodil z toho závěr?“ ptá se v reakci pro ParlamentníListy.cz bývalý poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka.

Místo billboardů by reklama zaplnila informační tabule

V úterý po skončení oficiálního jednání sněmovny přišel Laudát k jednacímu pultu za premiérem Petrem Nečasem a Stanjurou, aby je varoval, že v připravovaném zákoně o pozemních komunikacích se objevil pozměňovací návrh, který podle jeho slov jde na ruku vlivnému podnikateli Romanu Janouškovi.

„Hele, jako, já vodejdu, ale voni vod nás ty hlasy asi daj, ale ten Zákon o pozemních komunikacích, že se tam připravuje byznys pro Janouška, údajně, to teda je docela drsný ... s těma reklamama. Zrušíš ty cedule, ale voni můžou prostě to dát na ty jako ty provozovny kolem, ty motoresty … I prej to je zajímavej byznys,“ tvrdí Laudát v nahrávce rozhovoru s šéfem poslanců ODS.

Lidé volali, že jde o připravený byznys pro Janouška

Jedná se přitom o nový zákon, který měl zakázat veškeré billboardy u silnic a dálnic. Reklama z nich by se však podle pozměňovacího návrhu jihomoravského poslance ODS Františka Sivery přestěhovala na informační tabule. „A tuhle reklamní plochu by ovládala jedna firma, nejspíš ta Janouškova,“ píší Lidové noviny.

Poslance TOP 09 pořádně zaskočilo, že se nahrávka jeho osobního rozhovoru dostala ke všem poslancům a že ji následně měla k dispozici i média. „Mně skutečně volali lidé, že to byl připravený byznys pro Janouška. Já to ale nemůžu dokázat, protože nejsem vyšetřovatel,“ vysvětloval Laudát pro LN, co ho vedlo k podezření o skutečné motivaci pro předložení pozměňovacího návrhu.

Neměnné vzorce chování Víta Bárty

„Drby z parlamentních kuloárů jsou asi stejně validní jako jakékoli jiné drby. Nesmysl vyřčený poslancem nezíská smysl, protože ho vyřkl poslanec. Stále je to nesmysl. Démonizace mé postavy je až fascinující. Je to prostě trapná pomluva, snaha vést tzv. zasvěcené rozhovory. Je to ale spíše komické drbání,“ odmítl Bárta pro lidovky.cz Laudátova podezření.

Zcela jinak nahlíží na slova vyřčená na nahrávce bývalý poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml. „Nepřekvapují mě prohlášení pana Laudáta. Vzorce chování pana Bárty jsou stále stejné, a proto je obava pana Laudáta oprávněná. Zasáhnout může jedině premiér. Snad není také vydírán,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Huml.

Zkušeným dinosaurům přijdou motivy VV podivné

Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna postihne zákon, který zakazuje billboardy kolem silnic, byznys lidí, kteří na reklamních plochách u dálnic vydělávají. „A to je tak jediná souvislost s byznysem. Nešlo o nic jiného než ochranu lidských životů, kdo hledá jiné motivy, tak se jen snaží nasadit psí hlavu své politické konkurenci. VV přinesly do politiky nové tváře a je logické, že zkušeným dinosaurům přijdou naše motivy podivné,“ prohlašuje John.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …