Vondrovo nové trápení. Dával práci podezřelému muži

29.03.2011 9:00

AKTUALIZOVÁNO Další informaci znevěrohodňující počínání ministra Alexandra Vondry v kauze předražené zakázky ProMoPro přinesl server Euro.cz. Libor Veverka, který má dispoziční právo k rakouskému kontu, na které přišlo z uvedené zakázky 135 milionů, v minulosti pracoval pro Vondru. Členové koaliční TOP 09 už tuto informaci k pohledu na Vondru ani nepotřebují.

Vondrovo nové trápení. Dával práci podezřelému muži

Nové zjištění serveru Euro.cz odhaluje, že Libor Veverka, který má dispoziční právo k rakouskému kontu, na němž přistálo 135 milionů z předražené zakázky pro firmu ProMoPro v době českého předsednictví EU, pracoval v minulosti pro Alexandra Vondru. V letech 2001 a 2002 byl Veverka podřízeným vládního zmocněnce pro summit NATO. A tím nebyl nikdo jiný než Vondra, který už dva měsíce čelí podezření, že o problematické zakázce věděl, nebo její realizaci alespoň nezabránil.

„Pan Libor Veverka byl zaměstnán na ministerstvu zahraničních věcí od 30. srpna 2001 do 31. prosince 2002 v odboru Kanceláře summitu NATO, kde v souvislosti s přípravou summitu NATO zajišťoval koordinaci nad procesy v oblasti výpočetní a komunikační techniky s odpovědností za neodstranitelné škody mezinárodního dosahu. Byl jedním z koordinátorů, kteří měli na starosti zajištění summitu po technické stránce v Kongresovém centru Praha," sdělil serveru Euro.cz tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

Byl na nepřehlédnutelné pozici, ale Vondra ho nezná

Přesto Vondra trvá na svém, že Veverku, který pro něj pracoval dle vyjádření ministerstva zahraničí na naprosto nepřehlédnutelné pozici, nezná. „Pana Veverku osobně neznám. Pokud jde o summit NATO před devíti lety, podílela se na něm stovka lidí. Většinu si už nepamatuji a od té doby je ani neviděl. Přímo podřízené jsem měl dvě náměstkyně," uvedl Vondra.

Veverka pobíral za své služby zhruba dvacet tisíc korun měsíčně a na závěr svého angažmá měl obdržet i vyšší odměnu. Ministerstvo ale tyto informace potvrdit nechtělo. „Vzhledem k ochraně osobních údajů nemůžeme sdělovat přesnou výši platů zaměstnanců. Obecně lze konstatovat, že plat pana Veverky se kolem částky, uvedené v dotazu, pohyboval," připustil mluvčí Kolář.

Místopředseda ODS podrazil koaliční TOP 09

„Já si názory na lidi, které znám, nedělám podle toho, co si o nich přečtu v novinách, ale podle osobní zkušenosti. A tu mám takovou, že nás pan Vondra minulý týden ve sněmovně podrazil. Znemožnil mě před poslaneckým klubem, když popřel to, na čem jsme se při jednání K9 dohodli," uvádí předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík pro ParlamentníListy.cz.

Vondra na jednání koaličních špiček údajně slíbil, že se omluví při vystoupení ve sněmovně za kauzu ProMoPro a za svoji účast v ní si posype hlavu popelem, což na K9 nejméně třikrát zaznělo. „Lhal nám a nedodržel slovo. Pana Vondry si vážím jako disidenta za dřívější život, ale s tímhle se nemůžu ztotožnit," tvrdí Gazdík.

Jen se potvrzuje nevěrohodnost Vondrova vystoupení

„Jen mě to utvrzuje v přesvědčení, že vystoupení pana ministra Vondry minulý týden ve sněmovně bylo nevěrohodné. Ale myslím, že pro nás už není třeba dalších informací. Řešení je na našem koaličním partnerovi, tedy ODS, ta musí vyvodit odpovědnost," říká pro ParlamentníListy.cz poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová. „Ale pro nás má vyšší hodnotu koalice s úkoly, které před sebou má, než cokoli jiného. Ale právě proto by ji nikdo z jejích členů neměl ohrožovat," dodává.

„Pořád chci věřit, že to pan Vondra neorganizoval, ale když vyvozoval politickou odpovědnost, tak pro mě je synonymem odchod z funkce. Jinak budou další a další nové informace znepříjemňovat život Vondrovi i koalici," pozastavuje se místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát pro ParlamentníListy.cz nad tím, že Vondrovi odplynula téměř třetina rozpočtu, kterou měl k dispozici, a on pořádně nevěděl, kam a za co.

Objevují se spekulace o financování voleb ODS

„Začíná se spekulovat, jestli z toho nebyly Občanskou demokratickou stranou financovány některé volby, ale to jsou jen spekulace," poznamenává předseda pražské TOP 09, který podle zkušeností z dlouholetého řízení obnovy a provozu Obecního domu v Praze říká, že při zakázce ProMoPro se podle výsledné sumy snad musely používat zlaté mikrofony a zlaté obrazovky.

K věci:

Vadím Kalouskovi. Chci vyšachovat zbrojaře, ukázal prstem Vondra 

Kauza Vondra: Lidé si všimnou, jakou má Kalousek moc 

Vondra uhájil svou pozici před ODS. Kalousek hned zaútočil 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…