Vsetínští Zelení proti radnici: Herny jsou nezákonné, zrušte je

13.10.2011 14:30

Strana zelených Vsetín vyzývá zastupitelstvo a radu města Vsetína k ráznému omezení hracích přístrojů na území města. Jen do konce letošního roku totiž má město Vsetín možnost požádat Ministerstvo financí o zrušení povolení hernám, které jsou umístěny v rozporu se zákonem.

Vsetínští Zelení proti radnici: Herny jsou nezákonné, zrušte je
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

„Město Vsetín má platnou vyhlášku, která zakazuje provoz heren ve stometrovém okruhu od škol, zdravotnických zařízení nebo úřadů. Vyzýváme město k tomu, aby využilo svého práva a urychleně požádalo o zrušení těchto nezákonných heren. Pokud tak neučiní, nezmizí díky novele loterijního zákona z města po další tři roky ani jeden automat," uvedl předseda vsetínských Zelených Michal Berg. Pokud podle něj město tuto jedinečnou možnost nevyužije, ukáže se, že veškerá vyjádření o snaze omezit hazard jsou ze strany vedení města jen plané sliby.

Podle stránky MapyHazardu.cz je ve Vsetíně 15 z celkového počtu 32 heren umístěno v zakázaném stometrovém okruhu. Vzhledem ke změnám legislativy má nyní město Vsetín čas pouze do konce roku, aby požádalo ministerstvo financí o odnětí povolení k provozu těch videoloterijních terminálů, které jsou provozovány v rozporu s platnou vyhláškou města. Pokud tak město neučiní, těchto hracích automatů se nepůjde zbavit další tři roky, což je přechodná lhůta, kterou zavádí nový loterijní zákon.

Další tři roky? Ne!

Strana zelených Vsetín vyzývá proto zastupitele města Vsetína k okamžitému jednání. „Starostka Iveta Táborská se v srpnu v médiích nechala slyšet, že město čeká s dalšími kroky pro omezení hazardu až na platnost nového loterijního zákona od 1. ledna 2012. To však povede pouze k zakonzervování současného stavu na další tři roky. Naopak pro účinné a okamžité omezení hazardu je potřeba využít všech možností ještě do konce tohoto roku," míní Berg.

Sledujeme téma HAZARD

Na nutnosti účinně omezovat hazard ve městě se přitom shodují představitelé většiny politických subjektů ve vsetínském zastupitelstvu - je asi jen málo jiných témat, na která by vyjádřili takovou shodu názorů. Z jejich vyjádření jasně vyplývá snaha hazard omezit, a to i na úkor finančních příjmů, které město Vsetín z poplatků za hazard má. „Vymítíme hrací automaty z centra města a ztížíme přístup k hazardu pro sociálně ohrožené skupiny obyvatelstva," vyjádřili se například Stanislav Pavelec a Jan Vychopeň ve svém volebním programu TOP 09 Vsetín pro komunální volby v loňském roce.

Čunek: Kde je cesta k omezení?

„Ze strany zastupitelstva byl vždy zájem eliminovat jakýkoliv negativní jev. Předpokládá to však diskuzi o hledání nejvhodnějšího řešení v podobě obecně závazné vyhlášky, protože vzhledem ke stávající legislativě tento jev nemůžeme zcela vymýtit," uvedla zase místostarostka Květoslava Othová z KDU-ČSL. S automaty nesouhlasí ani Jiří Čunek (KDU-ČSL): „V každém případě bychom měli hledat cestu, jak ve městě co nejvíce omezit automaty a jiné sázkové hry," prohlásil Čunek.

Jak ukazují zkušenosti odborníků a samospráv jiných měst, vklady na sázky do hazardních přístrojů navíc z velké většiny tvoří sociální dávky, úvěry a půjčky či výnosy z trestné činnosti. „V situaci, kdy se celá Česká republika potýká s problémem eskalace potíží sociálně vyloučených skupin obyvatelstva, by bylo neomluvitelné nevyužít všechny zákonné možnosti k omezení společensky vysoce nebezpečného hazardu, který se sociálním vyloučením a dalšími negativními jevy ve společnosti úzce souvisí. Zároveň by bylo nanejvýš vhodné vyzvat příslušné orgány města a Městskou policii k častějším intenzivnějším kontrolám heren, zda v nich nehrají lidé, kteří pobírají sociální dávky, jako se to děje například v severočeském Rumburku," dodal Berg.

Psali jsme:
Návrh na omezení hazardu prošel do třetího čtení
Obce mohou podle ÚS zakázat videoterminály
Podaří se omezit hazard? S vládou tentokrát souhlasí i ČSSD
Psychiatr Nešpor se děsí. Kalousek fandí gamblerům

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Biháriová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …