Všude lze krást, prohlásil kníže. Dolejš: Povědomí staré šlechty

11.09.2011 8:11

V hlasovací smršti prošly díky převaze hlasů koalice tři zákony důchodové reformy, které počítají se zavedením takzvaného druhého pilíře důchodového systému. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09) ujišťoval v pátek sněmovnu o výhodách a bezpečnosti převedení části peněz z průběžného státního penzijního systému na spoření do privátních důchodových fondů. Jeho stranický kolega, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, ve snaze Drábka podpořit, ale do jisté míry zpochybnil stabilitu státního systému důchodového pojištění.

Všude lze krást, prohlásil kníže. Dolejš: Povědomí staré šlechty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Ministr zahraničí odmítl přesvědčení opozice, že státní systém je bezpečnější než soukromý. „Bohužel - to jenom z hlediska historika - musím podotknout, že 20. a 21. století nám dokázalo pravý opak," prohlásil ve sněmovně Schwarzenberg. „Podívejme se například na Řecko, kde vidíme, že stát může zkrachovat. Můžeme vidět například v nedalekém Maďarsku, že stát se může dlouhodobě tunelovat sám přílišnými výdaji, někdy mandatorními, někdy dobrovolnými, podle toho, jak to tam zavedli," pustil se ministr zahraničí do podrobností. Uvedl, že u nás se také může stát vytunelovat tím, že se dlouhodobě uzákoní větší výdaje, než jsou příjmy. „To je něco jiného než u normálního státu, popravdě řečeno. A tudíž se nedivme, že tyto státy, které to dlouhodobě provozují, jsou na pokraji krachu," dodal optimisticky.

V zájmu objektivity dodejme, že ministr zahraničí nepopřel, že zkrachovat mohou i soukromé fondy. „Samozřejmě, všude lze krást, to jsme v naší zemi často zjistili. Ta možnost je všude dána," konstatoval upřímně. Přítomné poslance však upozornil, že nelze říct o státním či privátním systému, že je jeden bezpečnější než druhý. „Podívejme se také ve střední Evropě, když byly veliké inflace v 20. letech, když se podíváme, jak měnovou reformou před padesáti nebo šedesáti lety byli okradeni čeští občané. Ano, je vše možné," dodal přesvědčivě.

Ministr zahraničí se zároveň podivil, že ČSSD podporuje s nadšením nápad dnešní maďarské vlády, která podle něj není v užším smyslu slova sociálně demokratická, a která konfiskuje soukromé fondy.

Související: Ministr Schwarzenberg: Státní systém není bezpečnější než soukromý


Maďarská pravicová vláda znárodňuje soukromé penzijní fondy, hřímal Rath

S těmito výroky vyjádřil zásadní nesouhlas David Rath. Nejprve poučil ministra zahraničí, že vláda v Maďarsku je pravicová. Podle Ratha maďarská vláda zjistila, že soukromé penzijní fondy tunelují tamní státní rozpočet, a proto to musela změnit. „Pravicová maďarská vláda znárodňuje v podstatě soukromé penzijní fondy," dodal.

Dále David Rath připomněl, že se ještě nestalo, aby nějaký soukromý důchodový či investiční fond zachraňoval stát. „Opakovaně se ale v celém světě stává, že soukromé fondy, soukromé banky, soukromé penzijní fondy opakovaně zachraňují vlády včetně vlády Spojených států amerických," poučoval Schwarzenberga. „Tyhle základní věci dnes vědí děti v páté třídě a mě dnes překvapuje, že to neví náš pan ministr zahraničí. Čili prosím, až pojedete příště do Spojených států, zeptejte se jich, kolik to toho prezidenta Obamu a tamní vládu stálo," nabádal Rath.


Před důchodovým pojištěním na věčné časy, varuje sociální demokrat Votava.

Poslanec Václav Votava (ČSSD) vyslovil obavy, zda za několik desetiletí spoření se vůbec lidé se svými penězi potkají. Připomněl, že rozhodnutí spořit ve fondech a odvádět do nich svých 5 procent příjmu nebudou moci lidé nikdy změnit. Upozornil, že kdokoliv se k tomuto pojištění upíše, zavazuje se k placení doživotně, resp. do okamžiku odchodu do důchodu. (Po roce 2040 v 72 letech věku.)

Votava se zároveň obává, že soukromé fondy mohou zkrachovat anebo přesunout peníze jinam a připravit tak lidi o jejich peníze ukládané na důchodové pojištění. Upozornil rovněž na předpokládaný přechod Česka na euro, nebo na variantu, že může dojít v průběhu několika desítek let k reformě této reformy. „To vše může mít dopad na úspory, to vše je může znehodnotit. Zvláště když není možno ze systému odejít, úspory vybrat, investovat jinam", varuje Votava. Podle něj může dojít i k tomu, že soukromá penze vyplácená z fondů nepostačí vůbec na pokrytí ani toho, oč se sníží penze důchodce od státu. „ Vstoupit doživotně do druhého pilíře, kdy nemáme žádnou jistotu, jak bude v budoucnu fungovat, jak se může změnit, je podle mě značné riziko. Nikdo neví, co bude za 30, 35, 40 let," konstatoval Votava.

„Jistota u obou systémů je podle mne úplně stejná, o tom jsem přesvědčen", řekl pro ParlamentníListy.cz  poslanec a finanční expert Věcí veřejných Michal Babák. „Nevím, co tím pan kníže myslel. Určitě ale nezpochybňuji garanci státních fondů, respektive Správy sociálního zabezpečení," dodal Babák. Rozhodně by se však neobával dávat peníze na důchodové pojištění.

Šlechta si pomáhala k majetku všelijak, připomněl komunista

„Přinejmenším to dokumentuje historické povědomí staré šlechty, kdy některé šlechtické rody si pomáhaly k majetku různými konfiskáty, a dokonce i horšími způsoby - teď nechci vzpomínat zrovna loupeživé rytíře, zkrátka, šlechtické rody se dostávaly k majetku různě," komentoval Schwarzenbergova slova pro ParlamentníListy.cz Jiří Dolejš (KSČM). „ No a to je přirozeně součást historického povědomí," dodal. 

Ve vážnější rovině Jiří Dolejš potvrdil, že zkrachuje-li stát, je to horší, než když zkrachuje soukromá firma, protože se to dotkne všech občanů.  Podle něj by to ale chtělo upřesnit některá data. „To, co se odehrávalo v Maďarsku nebo v Polsku, bylo vycouvání od vyvádění peněz ze státního pilíře," upřesnil.

Situace v některých zemích, kde bylo těžiště na soukromém pojištění, například v Chile, podle Dolejše ale dokazuje, že i poměrně propracovaná regulace nemusí stačit, a že lidé mohou o své úspory přijít. „I když nebudeme mluvit hned o loupeži peněz, o hodnotu svých úspor lidé přijít mohou," konstatoval Dolejš pro ParlamentníListy.cz. Připomněl také, že to bylo právě Chile, které bylo v 90. letech dávané za vzor, než se dostalo do velkých potíží. „Ani historický poválečný, ani novější chilský model nedává záruky, že je to lepší než klasický státní systém, který má kořeny někde už od Bismarcka," dodal Dolejš.

Podle schválené novely se budou moci lidé rozhodnout, zda přesunou ze státem garantovaného systému 3 procenta z pojistného, které platí státu, do soukromých pojišťovacích fondů. K těmto třem procentům však budou muset přidat dvě další procenta ze své vlastní kapsy.  Přihlásí-li se někdo k důchodovému pojištění u penzijního fondů, nebude mít možnost toto pojištění přerušit nebo ukončit.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…