Vůbec nejde o Bátoru, udeřil John. Dusno ve vládě pokračuje

18.08.2011 10:43

AKTUALIZOVÁNO Odchod TOP 09 ze středečního jednání vlády může být vnímán jako principiální postoj k nepřijatelnému chování vysokého státního úředníka, ale také jako zástupný problém. Dnešní deníky si na personálním šéfovi ministerstva školství Ladislavu Bátorovi, kolem něhož se spor dvou koaličních stran točí, smlsla. Připomínají nejen to, co kdy řekl či udělal, ale propírají třeba i to, kdo navštívil jeho přednášky. Předseda VV Radek John řekl, že v celém sporu vůbec nejde o Bátoru.

Vůbec nejde o Bátoru, udeřil John. Dusno ve vládě pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

Do role zlého muže české politické scény obsadila média Ladislava Bátoru, personálního ředitele ministerstva školství. Jen co se o něj rozhořel spor mezi koaličními partnery TOP 09 a Věcmi veřejnými, připomínají deníky nejen Bátorovu kandidaturu za Národní stranu či jeho pochvalná slova o antisemitské knize „Zkáza Slovanů", ale zmiňují i to, že píše úvodníky do časopisu Národní myšlenka nebo že jeho přednášky navštěvují extremisté.

Podobnému pitvání v Bátorově minulosti se vůbec nediví mediální odborník Karel Hvížďala. „Tu osobnost je třeba vidět komplexně. Prošel šesti politickými stranami, z nichž určitě jedna je evidentně xenofobní a fašistická. Takže ty další zdánlivě podružné informace jsou jen důsledkem toho, co u Bátory nelze zpochybnit," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

SLEDUJEME téma Ladislav Bátora

Bátora si o „starého fašouna" řekl svou politickou minulostí

„V Německu, kde jsem dlouho žil, by musel okamžitě odstoupit," říká na Bátorovu adresu Hvížďala. Argument, že Bátora jen reagoval, když na něj slovně zaútočil nejdříve ministr Karel Schwarzenberg a jeho kolega Miroslav Kalousek ho nazval „starým fašounem", odmítá. „Já bych ho tak nazval taky. On si o takové označení řekl svou politickou existencí v minulosti," tvrdí mediální odborník.

To místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím bere při svém pohledu na věc výroky na Bátorovu adresu v úvahu. „I když mi lidsky sedí více pan ministr zahraničí než pan Bátora, tak ani on by neměl používat výrazy, jaké veřejně použil na Bátoru. Já bych nerad, aby to vypadalo jako aristokratická nadřazenost a nerad bych se dočkal návratu práva první noci," poznamenává pro ParlamentníListy.cz s nadsázkou Jarolím.

Zástupný problém. Ve hře je zdanění hazardu a zvýšení DPH

„Ale celé je to zástupný problém, kdy pan Kalousek nechce zdanit hazard o sedm miliard už příští rok. Nebo chce znovu tlakem prosadit 19-tiprocentní DPH, což nepodpoříme, protože nedokáže reálně sestavit rozpočet jako v roce 2009. Popřípadě vše dohromady včetně zakrývání faktů, že už se provádějí likvidace ekologických zátěží, a to podvodným způsobem," myslí si místopředseda VV, že vůbec nejde jen o to, co si Bátora napsal na svém facebookovém profilu.

I podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna jde ve skutečnosti o to, že se příští týden má na vládě projednávat daňová reforma, jejíž součástí má být zdanění hazardu od příštího roku. „Pokud to vláda nestihne projednat už příští středu, tak zdanění hazardu se nestihne od začátku roku 2012 a do státní pokladny nepřijde sedm miliard korun," upozornil John pro iDNES.cz.

Johnova výzva: Sledujte, jestli se sejde vláda

Podle šéfa VV bude poté ministr Kalousek jistě uplatňovat nějaké další škrty pro občany této země. A pak jistě někdo ocení někomu, že neprošlo zdanění hazardu, tak jako neprošlo dvacet let. „Já upozorňuji občany, aby bedlivě sledovali, jestli se příští týden sejde vláda a jestli je politická vůle v koalici prosadit zdanění hazardu od ledna 2012, jak se k tomu koalice zavázala v dodatku ke koaliční smlouvě. To se rozhodne příští středu," dodal John.

Poslankyně ODS Jana Černochová si myslí, že je velká škoda, že TOP 09 vystupuje vůči panu Bátorovi takto radikálně až nyní. „ODS kritizovala zaměstnávání pana Bátory ve státní službě už dávno a byla v tom v koalici osamocena. Na rozdíl od jiných, vážnějších a společensky nebezpečných postojů a kauz pana Bátory se mi tato poslední zdá infantilní," podotýká Černochová pro ParlamentníListy.cz.

Ministerští páni kluci z Topky by si neměli brát vládu jako rukojmí

Proto nepovažuje odchod TOP 09 ze zasedání vlády za adekvátní. „Ať si ministerští páni kluci z Topky třeba zahrají o mužskou čest svého předsedy s Bátorou v parku čáru nebo kuličky, ale ať si neberou celou Nečasovu vládu jako rukojmí," vyzývá poslankyně koaličními partnery. Ti na podobnou výzvu zatím neslyší. „Setrváváme na svých pozicích," uvedl pro ParlamentníListy.cz první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jako zcela zástupný vnímá problém kolem úředníka Bátory poslanec ODS Marek Benda, který nechápe, proč vůbec se strhla taková hysterie. „Není-li ovšem za ní snaha zalíbit se homosexuální lobby. Řešení musí hledat politici, kteří problém uměle vytvořili, ODS se netýká," reaguje pro ParlamentníListy.cz Benda.

Aktérům sporu by pomohla hodně studená sprcha

To jeho kolega Michal Doktor má jednoduchou radu, jak malicherný spor mezi koaličními partnery vyřešit. „Froté ručník a studenou sprchu, hodně studenou ..." doporučuje aktérům roztržky v reakci pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS.

K věci:

Bátora urazil knížete, Dobeš neustoupil. Omluvil se, ale úředníka nepropustí 

Ministr Kalousek: Bátora je rasista. Ve státní správě nemá co dělat 

Dobeš si stojí na svém: Bátoru neodvolám. Kalousek ať mi do toho nemluví 

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…