Vy jste ale bohatá země. Takových drahých nemocnic, říká o nás prý cizina

06.01.2012 8:33

Nemocniční síť Rakouska-Uherska byla vybudována na základě vzdáleností a dojezdového času na koňských povozech. Tři nemocnice v okolí deseti kilometrů nebyly nic zvláštního. V moderní společnosti jsou ovšem tyto blízké nemocnice zbytečné, konstantně jsou neobsazené a zbytečně platí lékaře, kteří nemají co dělat. Právě ty se zruší. Takové argumenty používají zdravotní pojišťovny. Některým nemocnicím a pacientům se to ale nelíbí.

Vy jste ale bohatá země. Takových drahých nemocnic, říká o nás prý cizina
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Stínový ministr zdravotnictví David Rath v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

"Dneska je medicína jiná než kdysi," řekl ve čtvrtečním pořadu Máte slovo šéf VZP Pavel Horák. "To, co my rušíme, jsou ta poloprázdná zařízení, kde je pacient na každé páté posteli. Řada lůžek se obsazuje uměle. Jde nám pouze o rozumné geografické rozložení péče. Chceme, aby nemocnice získaly adekvátní prostředky k tomu, aby mohly kvalitně zaplatit své lékaře i jiné výdaje."

Zdravotní pojišťovny podepsaly memorandum o restrukturalizaci a redukci nemocničních lůžek. Do roka chtějí nemocnicím vypovědět smlouvy a vyjednat nové. Rušit se má až deset tisíc lůžek.

"Když vyjedete do zahraničí, říkají vám: Vy musíte být neuvěřitelně bohatá země, že si můžete domluvit tak složité předpisy a zařízení. V jiné zemi se vám vysmějí, že je neskutečné, co se v Česku dá prodat a za jaké ceny, nebo jak to že máme tolik nemocnic s tak obrovsky vyspělou technikou," ujal se slova šéf jesenické soukromé nemocnice Jan Jedlička.

Ambulantní specialista by měl být všude. Jak často ale chodíte do nemocnice?

Takové množství nemocnic, jaké v Česku je, prý není potřeba. "Většina nemocí se dnes léčí ambulantně," podotkl přednosta pražského Kardiocentra IKEM prof. MUDr. Jan Pirk. "Jsem pro to, aby ambulantní specialista byl na dosah. Ale kolikrát za život jdete do nemocnice? Těmihle hrozbami se jen strašíme."

Nemocniční síť v Česku byla navržena podle dojezdové vzdálenosti na koňském povozu, to už dnes není skutečností. Situace by se měla přizpůsobovat realitě. A moderní době. "Celá síť v Rakousku-Uhersku byla tvořena na dojezd koňského povozu, na Ostravsku je každých deset kilometrů nemocnice," vysvětlil Pirk. "Ambulantní specialista a obvodní lékař, kteří vyléčí 90 procent chorob, mají být všude, nemocnice ale nemá suplovat ambulantní službu."

Rath: To se s prázdnými lůžky snad fotí?

Tomáši Slámovi, řediteli nemocnice v Turnově, vadí, že to pojišťovny chtějí řešit plošně. Ve smyslu zrušit stávající smlouvy všem nemocnicím a teprve pak se rozhodnout. "S tím plánem zrušit deset tisíc lůžek přišel pan ministr a připomíná mi to ony socialistické počty dělníků ve výrobě," reagoval středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath. Podle něj se nemocnice stávajících nevyužitých lůžek už dávno zbavily. "Protože proč by se měla uměle vydržovat prázdná lůžka, aby se na ně někdo přišel podívat a vyfotografovat se s nimi?"

"Když budu primář a budu mít poloprázdné oddělení, tak se budu snažit to zaplnit," odvětil Horák. Často tak podle něj v nemocnici zůstávají i lidé, kteří by mohli být léčení pouze ambulantně. K delšímu pobytu v nemocnici si totiž prý zpravidla člověk může dojet i trochu dál.

Kromě jmenovaných pánů se diskuse v pořadu za veřejnost zúčastnila i zaměstnankyně ve zdravotnictví Iva Řezníčková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…