Vy nejste prezident, slyšel Jan Fischer z publika. A pak se rozrušil

28.11.2012 6:46

Na pozvání Spolku mladých statistiků vystoupil v úterý večer na Vysoké škole ekonomické prezidentský kandidát Jan Fischer. Mluvil o evropské integraci a při té příležitosti představil svůj vynález, který má Evropu zachránit. Jmenuje se „flexibilní integrace“. Fischer též odolal námitce jednoho z posluchačů, že nevypadá jako prezident. A rozohnil se, když dokazoval, že „sdílení civilizačních hodnot Evropy pro něj znamená všechno".

Vy nejste prezident, slyšel Jan Fischer z publika. A pak se rozrušil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Anketa

Zvažujete, že budete volit Jana Fischera?

6%
94%
hlasovalo: 9364 lidí

Na setkání se studenty přišel Fischer s myšlenkou „soft power“, kterou definoval tak, že „velikost země není odvozena ze síly armády, ale ze síly myšlenek, které je schopna dát na stůl.“ Evropa se prý musí osvobodit od reálpolitiky, která jí ovládala před krizí. Já ti dám toto, a ty mě za to tamto. Dokud Evropa rostla, tak to šlo, ale pak nastaly problémy a ukázalo se, že to nefunguje.  

Debata v EU se podle hradního adepta redukuje na black and white - federace a politická unie, nebo nic. „Vždycky je racionální cesta někde mezi,“ říká k tomu Fischer. „Nejsem stoupencem evropské federace. Nevidím v ní spásu pro budoucnost Evropy,“ myslí si. Nedovede si však prý představit, že by celá integrace skončila, takže je třeba hledat nové cesty.

Proto Jan Fischer přišel s vlastní vizí, jak zachránit Evropskou unii. „Můj koncept je flexibilní integrace. Minimum musí být integrováno mezi všemi. Bezpečnost, liberalizace trhu, energetika, dopravní a informační infrastruktura, to je pevně integrované jádro,“ prezentoval Fischer. V dalších oblastech se mohou integrovat jen někteří. A typickým příkladem takové politiky je podle Fischera zahraniční politika. „Asi si nedovedeme představit, že bychom se dnes sjednotili v otázce Kosova,“ říká Fischer. Opačným extrémem je však prý „Evropa a la carte“, se kterým kdysi přišel John Major a podle kterého by si všichni vybírali jen to, co si přejí. To by podle Fischera vedlo k rozpadu EU.

Je prý třeba věnovat se hlavně našim základním civilizačním hodnotám - svobodě pohybu, obchodu, slova. „Tyto hodnoty jsou fundamentální, protože na nich naše civilizace stojí a mimoto byly protrpěny. Vazba mezi evropskou a americkou součástí naší civilizace není tak silná, jak bych si přál,“ uvedl.  

Otázka hlasování o členství Palestiny v OSN je pro Fischera otevřená. „Já bych byl proti přijetí, ale je otázka, jak se k tomu postaví Ministerstvo zahraničí,“ říká. V tomto regionu je však podle něj největší hrozbou íránský režim. I v jeho případě by však volil politické jednání místo preventivního úderu. „I když kompromis s Ahmadínežádem je opravdu tvrdá práce,“ poznamenal prezidentský kandidát.

Zeman působí jako prezident. Vy ne

Na Fischerovu představu Evropy a světa směřovala i většina dotazů z publika. Jeden z prvních se však týkal Fischerova srovnání s jeho hlavním rivalem. „Před dvěma týdny tu byl Miloš Zeman. On je socialista, ale na nás působil jako prezident. U vás jsem tento pocit neměl,“ uvedl tazatel svůj dotaz.

„Já jsem nepřišel agitovat pro svůj program, já jsem přišel s kontemplací pro problém, který mě velmi tíží. Respektoval jsem, že jdu na akademickou půdu, a ne na mítink na náměstí,“ rozohnil se Fischer, až zapomněl na dotaz, který si následně nechal zopakovat.

Otázka směřovala na Fischerovu vizi prezidentského úřadu. „Prezident by v této době měl zemi uklidňovat, spojovat, má být schopen změnit politickou kulturu a sebezahleděnost politiků. Má být schopen zajistit, aby občanská společnost nebyla na periférii a účastnila se veřejné debaty,“ myslí si prezidentský kandidát. Prezident se také prý musí přičinit o zajištění důstojného života všem, kteří nejsou slyšet.

„Nejsem populista, který by ukazoval, kdo ty problémy způsobil,“ rýpnul si. „Budu prezident dobré služby. Hlásím se ke klidu, racionalitě a empatii,“ zakončil definici svého prezidentství.

K dalšímu dotazu uvedl, že přijetí eura dnes není na pořadu dne. „Vyčkejme, jak se bude vyvíjet eurozóna. Nepodléhejme iluzi, že se nás to netýká, a nebuďme cyničtí,“ uvedl. Bankovní unie je podle Fischera krásným příkladem jeho vize flexibilní integrace. „Pro ČR prostě není výhodné podrobovat se nějakému sofistikovanému bankovnímu dozoru z Bruselu,“ říká.

Evropská civilizace je pro mě všechno

Jeden z tazatelů se vytrvale hlásil o slovo, ovšem pořadatelé jej zarputile ignorovali. Když se konečně dostal k mikrofonu, zeptal se Fischera, zda vůbec existuje nějaká výhoda členství v Evropské unii.

„Vy jste ten problém totálně ekonomizoval. Udělal jste z toho to tržní „co z toho a co za to" - přesně to jsem kritizoval,“ opáčil Fischer. „Z EU čerpáme víc, než do ní vkládáme, jenže to vyčerpat neumíme,“ dodal.

„Sdílení civilizačních hodnot, to je hlavní myšlenka EU. Jestli pro vás je to málo, tak pro mě je to všechno,“ zvolal Fischer rozčíleně. EU prý přispěla k posílení kontinentu, i k jeho „zvědečtění“.  „Nepovažuji za správné to rozbít a ještě se z toho radovat. To přetištění marek a šilinků rozhodně nebude zadarmo,“ šťouchl si.  

Poslední dotaz směřoval na zmatky kolem vyřazení některých prezidentských kandidátů Ministerstvem vnitra. „Je těžké nepsati satiru,“ povzdechl si Fischer. „Je to špatné a ostudné. Ty výsledky samozřejmě nelze kumulovat, ale průměrovat,“ blýskl se vystudovaný statistik. Je to prý další důvod, proč nemít českou státní správu rád.

V závěru se jej sám moderátor z řad spolku mladých statistiků zeptal, zda by dal milost bodyguardům, kteří by jej nechali zastřelit. „Bavíme se tu o reinkarnaci, že bych nejdřív zemřel, pak se probral a dal jim milost,“ zavtipkoval prezidentský kandidát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…