Výbor doporučil Parkanovou vydat ke stíhání. Obvinění nemůže přežít švestky, zuří Kalousek

10.07.2012 8:30

Poslanci z mandátového a imunitního výboru (MIV) sněmovny doporučili poslancům vydat bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09) k trestnímu stíhání kvůli předraženému nákupu letadel CASA. ParlamentnímListům.cz to potvrdil člen výboru Jiří Dolejš z KSČM. Ministr financí Miroslav Kalousek pak na výrok výboru kroutí hlavou. "To obvinění policie nemůže přežít zralé švestky," zmínil k celé záležtosti kromě jiného Kalousek.

Výbor doporučil Parkanovou vydat ke stíhání. Obvinění nemůže přežít švestky, zuří Kalousek
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

Policie žádá sněmovnu o vydání Vlasty Parkanové kvůli tomu, že si na cenu armádních letadel CASA nenechala coby šéfka resortu obrany udělat znalecký posudek, čímž měla státu údajně způsobit škodu ve výši 658 milionů korun. Policie podezírá nynější místopředsedkyni dolní komory hned ze dvou trestných činů.

Parkanová, která se dnešního jednání výboru neúčastnila, tvrdí, že nepochybila a že se trestný čin ani stát nemohl. Ve výboru má většinu opozice, na dnešní jednání dorazili všichni jeho členové. Poslanci z mandátového výboru se k případu Parkanové sešli už potřetí. Nejprve si vyžádali různé doplňující dokumenty, na druhé schůzi vyslechli verzi exministryně.

Dolejš: Skóre, jak kdo hlasoval, je tajné

„Rozprava dnes ve výboru už byla minimální, jen ´hlavní hlasovací skupiny´ objasnily svůj postoj. Pak jsme hned hlasovali, což bylo půl hodiny po začátku jednání,“ řekl dnes ParlamentnímListům.cz k průběhu jednání výboru MIV jeho člen Jiří Dolejš (KSČM).

Kdo jak hlasoval, to ale prý nemůže říci. „To skóre je interní záležitost. Nebylo ale to hlasování jednomyslné, to je pravda, zástupci komunistů ovšem hlasovali pro vydání. Skóre je však skutečně interní záležitost,“ zmínil Dolejš.

Různé materiály, které si vyžádal výbor hned po prvním svém jednání z různých ministerstev, z NKÚ i Úřadu vlády, probrali podle něj poslanci již průběžně v minulých dnech a dnes se již jimi nezabývali.  „To už jsme dělali průběžně a dnes probíhala jen diskuse,“ dodal Dolejš.

Další člen výboru Jeroným Tejc (ČSSD) pro Českou televizi pak zmínil: „Ta atmosféra ve výboru se dnes nelišila od jiných jednání. Probíhala ale dnes věcná diskuse a pak jsme o Parkanové rozhodli většinou svých hlasů.“

Podle něj ale padly na jednání námitky některých členů z koaličních stran, že se nemůže jednat o trestný čin. „Jde spíše o právní spor, nežli manipulaci policie,“ podotkl dále Tejc a zmínil, že deset poslanců hlasovalo pro vydání Parkanové, čtyři se zdrželi a jeden hlasoval proti.

Podle informací ČTK pro vydání hlasovala i Ivana Weberová z ODS. "V trestním spise ani z jiných materiálů jsem nezjistila nic, co by ukazovalo na nějakou politickou objednávku," řekla pak Weberová novinářům.

 "Většina deseti hlasů je poměrně výrazná," soudí pak předseda MIV Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Jednoznačně převážilo přesvědčení, že věc je natolik komplikovaná a spor mezi názory ministerstva financí a policie je natolik rozsáhlý, že jedině dokončení trestního stíhání, případně projednání věci před soudem může vnést do této věci jasno," poznamenal také Sobotka.

Nemůže to přežít zralé švestky

„Není nutné doporučení výboru respektovat. Každý poslanec se ale řídí svým svědomím, my nikomu nice nenařizujeme, jak mají hlasovat (na plénu),“ řekl pak v rozhovoru pro Českou televizi ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09).

Rozhovořil se pak o zvůli policie a k tomu, že znalecký posudek na cenu letadel a to na cenu obvyklou nebyl ani možný zadat.  „Ta obvinění jsou tak nesmyslná, že to nemůže přežít zralé švestky,“ zmínil dále Kalousek.

„Jestli by tady někdy vznikla nějaká škoda, tak peníze vyhozené za znalečné,“ poznamenal ještě pro ČT.

Plénum asi bude rozhodovat ve čtvrtek

Plénum sněmovny, které o vydání poslance hlasuje s definitivní platností, by podle předsedy výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD) mělo rozhodovat pravděpodobně ve středu nebo ve čtvrtek. Jak budou strany hlasovat? Již nyní lze konstatovat, že pro vydání Parkanové zvednou ruku všichni opoziční poslanci. K ČSSD a Věcem veřejným se totiž nejspíše přidají i komunisté. „Předpokládáme s kolegyní Rusovou, že budeme pro vydání ve výboru a nakonec je to i názor klubu," řekl ParlamentnímListům.cz člen výboru Jiří Dolejš.

Doufat v záchranu ale Parkanová nemůže ani u všech koaličních kolegů. Zákonodárci ODS a TOP 09 totiž nemají jednotný názor. "Můj názor se posunul spíše k vydání, ale definitivně se rozhodnu až po jednání MIV," sdělila v této věci médiím poslankyně Ivana Weberová z ODS.

Jak však bude hlasovat domovská strana Parkanové, tedy TOP 09, to zatím jasné není. Zatímco členka výboru Jana Kaslová (TOP 09) uvedla, že zatím předpokládá, že nepodpoří vydání Parkanové, její kolega a dokonce šéf poslanecké frakce TOP 09 a Starostové Petr Gazdík hovoří už trochu jinak.

Gazdík: Hlasování bude u nás volné

„Já, stejně jako celý klub, čekáme na rozhodnutí výboru. Každý poslanec bude hlasovat podle svého svědomí, ale už dnes můžu říct, že pokud MIV doporučí vydání, budu hlasovat také pro vydání. Myslím, že v poslaneckém klubu nebudu sám,“ sdělil ParlamentnímListům.cz v pondělí Gazdík. Přesto je přesvědčen o tom, že státní zástupce a soud Parkanovou uzná jako nevinnou.

Dnes pak Gazdík dodal: "Stanovisko výboru se dalo předpokládat. Část klubu včetně mne se hodlá doporučením výboru řídit. Hlasování budou mít poslanci TOP 09 a Starostů volné. Toto je otázka svědomí každého poslance."

Kalousek: Jde o policejní provokaci

Situaci pak komplikuje ochránce Parkanové, tedy místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Právě on do médií říká vypjaté výroky o estébáckých a provokatérských metodách policie a různá doporučení vyšetřovateli. Kalousek navíc v minulých dnech podle policie a státního zástupce tlačil na vyšetřovatele případu a údajně se dopustil i vyhrožování. Ministr financí k tomu ovšem pro ParlamentníListy.cz řekl, že jde jen o policejní provokaci a vše je součástí manipulace kriminalistů.

„Jsem přesvědčen, že pravda vyjde najevo během několika týdnů. Pravda v tomto případě skutečně nejde tajit dlouho,“ reagoval Kalousek pro naši redakci minulý týden.

Včera ale týdeník Respekt zveřejnil, že vyšetřování nákupu armádních letounů CASA provázejí další politické tlaky na jeho zastavení. Podle Respektu nejde jen o veřejně známý telefonát Miroslava Kalouska hlavnímu vyšetřovateli, ale tomuto hovoru prý předcházela tajná schůzka, kde měl zástupce ministerstva financí přesvědčovat vyšetřovatele, aby vyšetřování zastavili.

Schůzka měla proběhnout před třemi týdny

Neveřejná schůzka měla proběhnout před třemi týdny v pražské centrále protikorupční policie. Jejími účastníky měli být bývalý detektiv protikorupční jednotky navázaný na ministerstvo financí a jeho známý ze společné policejní práce a v současné době jeden z nadřízených šéfa týmu vyšetřujícího kauzu CASA spojenou s Vlastou Parkanovou, detektiva Jiřího Mazánka. Podle zdroje Respektu byl host vnímán jako vyslanec ministra Kalouska.

 „Já o žádné schůzce absolutně nic nevím a přiznám se, že mě tyto policejní provokace už hodně zlobí,“ reagoval na to v pondělí Kalousek pro ParlamentníListy.cz.

Prý v této věci podává podnět generální inspekci bezpečnostních sborů. „Dovoluji si vyjádřit silné pochybnosti o objektivitě orgánů činných v trestním řízení,“ dodal pak k tomu Kalousek rezolutně.

Znalecké posudky prý nejsou třeba

Kalousek již na samém začátku „kauzy Parkanová“ se jal médiím vysvětlovat, že žádost policie je absurdní.

„Oni si nepotřebují zadávat nezávislé znalecké posudky, žádný zákon jim to neukládá. Zákon jim ukládá postupovat s péčí řádného hospodáře. A tato pracoviště, která běžně pracují se speciálním materiálem, na to mají své vlastní odborné kapacity. V tuhle chvíli mi to připadá jako absolutní policejní zvůle,“ řekl například.

„Obviňují ji, že pije pivo, létá na koštěti na Petrovy kameny a obcuje tam se Satanem," zlehčoval také před třemi týdny Kalousek policejní obvinění.

„Já nepovažuji u pana ministra Kalouska za vhodné ten telefonát vyšetřovateli. Myslím, že politik jeho formátu by se neměl dopouštět takových chyb. Chápu ale, že on v tom případu vidí celou řadu podivností. Ostatně také je s ním lépe obeznámen, než já. Ovšem to, že ji hájí tak vehementně, tak to si nemyslím, že by paní poslankyni v současné době prospívalo,“ zareagoval pak na akce Kalouska pro ParlamentníListy.cz jeho stranický kolega Petr Gazdík.

Nečas: Měla by sama požádat o vydání

Předseda ODS a premiér Petr Nečas jí už minulý týden vzkázal, že by si měla o zbavení imunity Vlasta Parkanová požádat sama.

„Existuje celá řada otazníků, které ale nemohou být zameteny pod koberec tím, že by neproběhlo příslušné řízení, které vede státní zastupitelství, a případně nezávislý soud," prohlásil Nečas začátkem července. Kauza podle něj za poslední dny eskalovala tak, že by Parkanová, která dříve řekla, že sama o sněmovnu své vydání nepožádá, měla zvážit přehodnocení tohoto svého postoje. 

Kdyby Parkanová o vydání požádala sama, bylo by to podle premiéra nejrozumnější, nejlogičtější a nejsprávnější řešení pro Českou republiku i stranu TOP 09. Parkanová ale již nedávno řekla, že vše nechá na poslancích. "Rozhodnutí výboru beru na vědomí," reagovala dnes pro média Parkanová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…