Výbuch emocí u Moravce: Pravicový předseda hodil Liškovi na stůl „plevel"

14.05.2014 21:50

V dalším díle televizní diskuze Evropské volby 2014 v ČT mluvil lídr Strany zelených Ondřej Liška, šéf Strany svobodných občanů Petr Mach, předseda České pirátské strany Ivan Bartoš a lídr kandidátky Věcí veřejných Radek John. Moderátor Václav Moravec se hostů ptal na čerpání dotací z evropských fondů nebo na přínosy členství ČR v Evropské unii. Mluvilo se o bezskrupulózních losovačkách a Liškovi na stole přistála květina od Svobodných.

Výbuch emocí u Moravce: Pravicový předseda hodil Liškovi na stůl „plevel"
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška a šéf Strany svobodných občanů Petr Mach v ČT

Hosté nastoupili podle čísel, které jim přisoudil los Státní volební komise. Jako první přišel do pořadu Ondřej Liška (SZ), pak to byl Petr Mach (SSO), jako třetí přišel Ivan Bartoš (ČPS) a nástup hostů uzavíral Radek John (VV).

Bartoš: Nedivím se, že nám Unie nechce poskytnout peníze

Lídr Věcí veřejných pak začal mluvit o dosavadním čerpání evropských dotací: „Minulé nastavení bylo katastrofální. Stavěly se za to soukromé věci zbohatlíků. Teď by se mělo zlepšit čerpání a měly by se čerpat prostředky pro železnice, veřejné stavby.“

Podle Bartoše se peníze z evropských fondů nečerpaly kvůli korupčnímu prostředí. Navrhl, aby peníze šly zejména do školství. „Kromě infrastrukturních věcí by peníze měly jít právě do vzdělání. Šance pro Evropu je ve vzdělání. Já jsem z Liberce – podívejte na golfové hřiště a budování sjezdovek. Nedivím se, že nám Unie peníze nechce poskytnout,“ prohlásil ve speciálu na ČT24.

Dotace by se měly zrušit úplně a peníze by zůstaly v rukou občanů, navrhl Mach

Mach mírnil nadšení z fondů. „Kromě toho, že 100 miliard může přitéct, tak tam musíme zhruba 50 miliard poslat. Další peníze půjdou na byrokracii, takže nula od nuly pojde. Já bych byl pro to, aby se dotace zrušily a peníze zůstaly v rukou občanů,“ navrhl.

Liška prohlásil, že evropské fondy jsou perfektní ukázkou, jak Česko nedokáže čerpat příležitosti, které mu evropské společenství nabízí. „Prostředky by měly směřovat do modernizace infrastruktury a do zlepšování konkurenceschopnosti českých firem. Máme nejsložitější systém čerpání fondů z Evropy a to, že jsme to nedokázali využít, je chyba České republiky,“ míní šéf SZ.

John: Největší peklo bylo v roce 2008 a 2009. Bezskrupulózně se dělaly losovačky

Radek John pak řekl: „Největší peklo bylo v roce 2008 a 2009. Tehdy se zcela bezskrupulózně dělaly losovačky. A my ještě budeme vracet, co způsobil David Rath.“

Na to mu moderátor Václav Moravec namítl, že ani Josef Dobeš, bývalý ministr školství za Věci veřejné ve vládě premiéra Nečase, nedokázal změnit čerpání evropských peněz ve prospěch školství.

John se ovšem bránil: „Pokud najdete alespoň jeden projekt, který by se rozkradl, tak prosím vás mi o tom řekněte. Já to sbírám. Teď už se nekrade tak strašně.“

„Takže se krade jenom strašně?“ zeptal se Moravec a sklidil potlesk u publika.

Přejmenujme dotace na ničení podnikání a trhu

„Mně se z té diskuze dělá špatně,“ komentoval Petr Mach. Kritizoval ovšem používání cizích termínů a navrhl, aby politici odnaučili všechny občany používat termíny jako dotace nebo koheze.

„Přejmenujme to na ničení podnikání a ničení trhu. O tom jsou dotace. Jeden podnikatel je dostane, druhý ne. Je smutné, jestli má být naše politika o vymýšlení dotačních programů. Česká republika sama musí vědět, kterým regionům poslat peníze. Nemusí je posílat oklikou přes Brusel,“ míní Mach.

Diskuze se poté zastavila na otázce, zda mají letošní evropské volby silné téma. Bartoš za Pirátskou stranu mluvil o soukromí člověka. Podle něj je také potřeba přesvědčit voliče, že volby do Evropského parlamentu jsou důležité.

Velkým tématem voleb je euro. Lidé by o něm měli znovu hlasovat v referendu

„Sedmdesát procent legislativy vzniká na poli Evropského parlamentu,“ dodal Bartoš, s nímž souhlasil Radek John. Upozornil, že z Unie přišlo sedm tisíc legislativních nařízení, což je prý více, než dodal český Parlament.

Pro Stranu svobodných občanů je velkým tématem euro. Mach by rád v europarlamentu přesvědčil nadpoloviční většinu poslanců, aby se přijetí společné evropské měny změnilo na dobrovolnou věc.

Také Liška by přistupoval k euru opatrně a navrhl by nové referendum o vstupu do eurozóny.

Zásadním tématem je občanská válka na Ukrajině. Lidé by měli chtít jednotnou Evropu

„Zásadním tématem je, že tady nedaleko našich hranic zuří občanská válka. Lidé mají příležitost hlasovat o tom, zda lidé chtějí silnou jednotnou Evropu,“ prohlásil předseda Strany zelených a pokračoval: „Ta otázka má hluboký přesah do oblasti energetiky. Dokud budeme závislí na Rusku, tak si s námi Putin bude hrát jako kočka s myší.“

S tím ale nesouhlasil Petr Mach. „Chtít jednotnou politiku, to by vyvolalo mnoho zlé krve. Španělé by možná byli pro zákaz dovozu ropy, ale co Lotyši nebo Estonci, chudáci?“ zeptal se a zkritizoval EU za eskalaci napětí na Ukrajině.

Liška dostal na stůl utrženou řepku jako symbol podpory biopaliv

Mach poté předal Liškovi utrženou květinu. „Vy se možná divíte, co to tady mám za květinu. Je to řepka a mám ji pro pana Lišku. Je to agresivní rostlina, kterou jsem utrhl na chodníku,“ prohlásil a položil stvol na stůl před Ondřeje Lišku. Zdůraznil tak, že zelení podporovali drahá biopaliva, zvýšili pěstování řepky i cenu za naftu či benzin.

„Nejlepší je udělat z toho vysílání happening,“ komentoval Liška s úsměvem a připomněl: „Já bych zareagoval, že pokud z toho někdo něco má, tak jsou to lidé typu pana Babiše.“

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …