Vydání Parkanové: Výbor nerozhodl, poslankyni si pozval na příští týden

20.06.2012 9:30

AKTUALIZOVÁNO Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny dnes nerozhodl, zda doporučí místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou z TOP 09 vydat k trestnímu stíhání. ParlamentnímListům.cz to sdělil člen výboru Jiří Dolejš (KSČM). Někteří jeho členové totiž chtějí od policie další podklady. Výbor začal dnes jednat v 8.00 hodin. "Parkanová je pozvaná k nám na výbor na příští středu," dodal pak k jednání výboru Dolejš.

Vydání Parkanové: Výbor nerozhodl, poslankyni si pozval na příští týden
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová ve sněmovně

Parkanovou chce policie stíhat za údajně předražený nákup vojenských letounů CASA. Podezírá ji z toho, že si cenu letounů neověřila nezávislým znaleckým posudkem a stát tak údajně zaplatil o 658 milionů korun navíc. Parkanová pochybení odmítá. 

„Já se domnívám, že proběhne jednání, ale nedojde k doporučujícímu stanovisku,“ řekl ParlamentnímListům.cz k případu Parkanové ještě před jednáním imunitního výboru jeho člen, místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Po jednání výboru pak dodal: "Parkanová je pozvána k nám na výbor na příští středu."

Ještě před jednáním výboru Jana Kaslová z TOP 09 uvedla, že dnes k nějakému závěru výbor skutečně asi nedojde.

„Soudím, že všichni vyjádří názory. S kolegy (na doporučujícím stanovisku) nejsme nijak domluveni. Soudím tak podle minulých případů, toto je standardní průběh. Já osobně bych ráda dostala ještě další informace, v předcházejících případech jsme si je také vždy vyžádali," uvedla ráno pro Radiožurnál Kaslová.

Bohuslav Sobotka: Sněmovna by měla exministryni zbavit imunity

Šéf výboru a ČSSD Bohuslav Sobotka si ale myslí, že sněmovna by měla exministryni zbavit imunity.

„Budu tento postup doporučovat také členům našeho poslaneckého klubu. Domnívám se, že je to kontinuální názor, koneckonců sociální demokraté tento názor zastávali v případě hlasování o zbavení imunity poslance Ratha. Jsme přesvědčeni, že v takto složitých případech nemůže Poslanecká sněmovna nahrazovat státní zástupce, soudce,“  řekl rozhlasu Sobotka.

Kaslová si však myslí, že kauza Parkanové je odlišná, než případ Rath, či než jiné kauzy, neboť v minulých případech bylo jasné, že byl spáchán trestný čin, nějaký skutek.

Kaslová: Právní názory se tady velmi liší

„Bylo otázkou, do jaké míry je obviněný vinen. Vlasta Parkanová je však viněna z jednání, u kterého není zřejmé, jestli naplňuje skutkovou podstatu trestného činu, jestli je to vůbec takto kvalifikovatelné. Právní názory se velmi liší," doplnila Kaslová. 

Člen výboru a šéf Věcí veřejných Radek John bude prý prosazovat vydání Parkanové.

„Policie získala odborný posudek, který přesně vyčísluje škodu – národ byl připraven o 658 milionů. Proto si myslím, že tu kauzu je třeba prošetřit, zamést to pod koberec by bylo zcela absurdní. Je třeba, aby to řešila policie a aby se vyvozovala politická zodpovědnost. Já budu navrhovat vydání k trestnímu stíhání,“ řekl John pro rozhlas s tím, že odpovědnost za nákup letounů nese výhradně Parkanová.

Poslanec Marek Benda z ODS dnes ráno pro Českou televizi pak řekl, že Parkanová je navíc nemocná, takže je pochopitelné, že se dnes na jednání výboru ani nedostaví.

Oni si nepotřebují zadávat nezávislé znalecké posudky

Rozhlas také připomenul, že Parkanová má podporu i ve svém stranickém kolegovi - místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.

„Oni si nepotřebují zadávat nezávislé znalecké posudky, žádný zákon jim to neukládá,“ řekl již dříve Kalousek a proto je podle něj žádost policie absurdní.

„Zákon jim ukládá postupovat s péčí řádného hospodáře. A tato pracoviště, která běžně pracují se speciálním materiálem, na to mají své vlastní odborné kapacity. V tuhle chvíli mi to připadá jako absolutní policejní zvůle, ale to musí posoudit mandátový a imunitní výbor na základě stanovisek právních autorit,“  dodal Kalousek.

Jaký názor má na celou věc premiér Petr Nečas? Prý se bude při hlasovaní ve sněmovně řídit stanoviskem výboru. „Chtěl bych doporučit, že smyslem hlasování Poslanecké sněmovny není, zda poslanec nebo poslankyně jsou vinni,“ vysvětlil premiér.

Komunista Jiří Dolejš pak zmínil, že poslanci mají o  vydání Parkanové rozhodnout  až na červencové schůzi Poslanecké sněmovny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …