Výkonná rada ODS chce měnit stanovy. Bez regionů to nepůjde

26.09.2011 6:42

Výkonná rada ODS se dnes bude zabývat přípravou nadcházejícího stranického kongresu. Širší vedení ODS zřejmě bude debatovat o návrhu na změnu stanov, která počítala se zeštíhlením výkonné rady a opatřeními proti účelovým náborům členů. Lídři ODS by mohli řešit také program kongresu a otázku prodloužení mandátu nynějšího vedení v čele s Petrem Nečasem.

Výkonná rada ODS chce měnit stanovy. Bez regionů to nepůjde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Změnu stanov, která by výrazně zmenšila počet členů výkonné rady a omezila vliv oblastních organizací v ní, odmítá několik regionů. Osud návrhu, který připravila stranická komise, je tak před kongresem velmi nejistý. Je možné, že širší vedení ODS kývne na některé jeho části. Hlavní body ale premiér a předseda ODS zřejmě neprosadí. Změna stanov přitom měla být jedním z hlavních bodů kongresu. 

K tématu Nečas je horší než Gottwald nebo Kaddáfí, zlobí se Tluchoř

Nečas naopak zřejmě uspěje s návrhem, aby se dvouletý mandát jeho vedení prodloužil až do období po krajských volbách v roce 2012. Předsedové krajských organizací se ve čtvrtek shodli na tom, že by se měl mandát Nečase a jeho místopředsedů prodloužit do konce roku 2012. To by umožnilo vybírat nové vedení až v podzimním termínu po volbách. 

Nečasovo vedení zvolili občanští demokraté v červnu 2010, dvouletý mandát by mu tak měl skončit v létě příštího roku. Většina krajských lídrů se ale chce vrátit k tradičnímu podzimnímu termínu voleb vedení. Posun při volbě Nečasova týmu vyplynul z předčasného odchodu někdejšího šéfa ODS Mirka Topolánka z čela strany. O prodloužení mandátu lídrů ODS musí rozhodnout stranický kongres, který se sejde koncem října.

Čtěte také:
Většina v ODS je pro, aby vedl Nečas partaj do voleb. Proti Tluchořovi
ODS chce změnit stanovy a vytvořit republikový sněm
Konečně tvrdý Nečas. Takhle zlikvidoval Tluchoře
Tluchoř zůstává loajální: Nečas je nejlepší možný premiér

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…