Výkřiky před Úřadem vlády: Nečasi, vydrž. Nepodlehni zrádcům z TOP 09

04.01.2012 21:44

REPORTÁŽ Suverenita Jany Bobošíkové uspořádala před Úřadem vlády další z demonstrací proti finanční pomoci České republiky Mezinárodnímu měnovému fondu. Ten by měl prostředky ve výši 200 miliard eur, z čehož by naše země přispěla 90 miliardami korun, použít na pomoc krachující evropské měně. Bobošíková vyzývala premiéra Nečase, aby neuhnul z odmítavého postoje a politiky z TOP 09 označila za zrádce. Na akci promluvil také bývalý ministr financí ODS Vlastimil Tlustý a nový šéf Akce D.O.S.T. Michal Semín.

Výkřiky před Úřadem vlády: Nečasi, vydrž. Nepodlehni zrádcům z TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stávkující s transparentem před Úřadem vlády

První s projevem vystoupila předsedkyně Suverenity a bývalý europoslankyně Jana Bobošíková. Ve své řeči se obracela především na předsedu vlády Petra Nečase a apelovala na něho, aby dbal zájmu občanů, kteří ho zvolili, a odmítl se podílet na sanaci krachujícího eura, které už podle ní stejně nelze zachránit.

SLEDUJEME téma: Záchrana eura

Politici podporující půjčku jsou hlupáci

Mezi proslovy hostů, Vlastimila Tlustého, nynějšího ekonomického poradce strany Suverenita, a Michala Semína, také krátce promluvil místopředseda strany Václav Musílek, který politikům, jež podporující českou půjčku eurozóně, označil za hlupáky, kteří nehájí zájmy své země.

Předsedkyně Bobošíková pochválila na demonstraci premiéra za jeho nesouhlasný postoj k diskutované půjčce: „Uvítali jsme, že předseda vlády Petr Nečas nepodlehl demagogii a nátlaku dua Merkozy a nekývl na nápad poslat 90 miliard korun devizových rezerv na podporu krachujícího eura,“ zahájila projev bývalý europoslankyně.

Pane premiére, neposlouchejte zrádce z TOP 09

Ta zbytek svého proslovu pojala jako vzkaz ministerskému předsedovi. „Chceme věřit, že uslyšíte hlas občanů naší země, kteří ve většině nechtějí ani platit za dluhy eurozóny, ani za ně ručit. Chceme věřit, že budete mít především na paměti zájmy našich občanů a váš postoj zůstane pevný,“ vzkázala Bobošíková.

„Nedejte na ty, kteří hlasitě křičí, aby umlčeli hlas nás ostatních. Nedejte na eurohujery a zrádce z TOP 09, nedejte na eurosocialisty z ČSSD, nedejte na povýšené zbabělce z řad intelektuálů a nebojte se ani politicky korektních médií,“ nebrala si s politiky šéfka Suverenity servítky.

Premiér by podle ní měl být hrdý na to, že reprezentuje zemi, která přežila Mnichovskou zradu. Zemi, která obstála v hrůzách nacismu a zemi, která před sedmdesáti lety dokázala atentátem na Heydricha vrátit demokratickému světu víru ve vítězství spojenců. „Reprezentujete zemi,“ pokračovala, „která se dokázala nekrvavou cestou vypořádat s totalitním komunistickým režimem. Nevěřím, že premiér země s takovou historií neumí říci těm, kteří nás v minulosti často zradili, a nyní nás tlačí do chudoby, jasné ne, vaše dluhy platit nebudeme!“

Řecký důchodce má čtyřikrát více než český. Tohle máme platit?

Bobošíková také Nečasovi nabídla argumenty evropským politikům, kterými jim má dle jejích slov jasně dát najevo, že se Česká republika nechce podílet na sanaci eura. „Pokud vám argumenty chybí, tady je máte: Řekněte, že nebudeme sanovat řecké penze, které čtyřikrát přesahují penze české. Řekněte, že nebudeme ručit za luxusní sociální dávky v zemích na západ od nás, které se vyplácejí v násobcích dávek českých. Vždyť třeba v Německu je hranice chudoby pro nezaměstnané rodiče s dvěma dětmi 1 700 eur, tedy 45 tisíc korun! A nebojte se, že budete sám, podívejte se na Slovensko, Finsko, Velkou Británii. A hlavně, opřete se o občany vlastní země, kteří vám důvěřují!“ naléhala na Nečase, která však z útrob Strakovy akademie ani nevykoukl.

„Pane premiére, bouchněte do stolu a řekněte od plic ostatním 26 hlavám států to, co dávno vědí. Tedy že současná eurozóna prostě zkrachovala. Vyvažte naši zemi z povinnosti přijmout euro a odmítněte ručit za dluhy, které jsme nezpůsobili. Nebudou vám tleskat evropské elity, úředníci z komise, ani většina médií. Získáte si tak ale úctu a respekt občanů, na které se v EU tak rádo zapomíná a posílíte prestiž své země,“ konstatovala v závěru své řeči Jana Bobošíková.

Tlustý: EU brzy skončí a euro také

Bývalý poslanec, ministr financí z ODS a dnes ekonomický poradce Suverenity Vlastimil Tlustý své vystoupení pojal jako sdělení jedenácti pozitivních zpráv, které se podle něho v dohledné době naplní.

"Za prvé to s Evropskou unií půjde velmi rychle. Za druhé, s eurem to půjde ještě rychleji, za třetí, Česká republika nebude v tomto vývoji zřetelně zaostávat, za čtvrté, další rychlé zadlužování už brzy nebude možné, protože levné a splatitelné půjčky již nebudou dostupné,“ prohlašoval optimisticky Tlustý.

Za páté se prý další zvyšování daní stane prokazatelným ekonomickým nesmyslem, protože vyšší sazby daní přinesou jejich nižší výběr, dále zmizí velká korupce z velkých státních zakázek, protože zmizí velké státní zakázky. Sedmým bodem jeho projevu byla předpověď, že dojde ke zřetelnému omezení státní byrokracie, protože zřetelně poklesne počet státních úředníků, protože zřetelně poklesnou peníze na jejich platy.

Vláda už jednou MMF půjčila. Tiše a bez vědomí občanů

„Dále budou klesat ceny domů, bytů, automobilů a dalšího luxusního zboží, protože bude klesat poptávka po něm, za deváté, inflace nejvíce postihne ty, co si nejvíce nakradli, dále ti, co jsou za to zodpovědní, tentokrát nestačí ani utéct ani to svést na někoho jiného a konečně za jedenácté, volby se uskuteční až poté a mnohem více než 10% voličů bude bezpečně vědět, koho nevolit,“ uzavřel s nadějí v hlase exministr Tlustý.

Po odstoupivším Ladislavu Bátorovi nedávno zvolený předseda Akce D.O.S.T. a bývalý šéf Občanského institutu Michal Semín si na úvod posteskl, že na demonstraci nejsou přítomni zástupci Machovy Strany svobodných občanů, přestože mají v této věci zcela totožné postoje a některé z minulých demonstrací se její vedení zúčastnilo.

„Bohužel jen málo našich spoluobčanů ví, že vláda premiéra Nečase poskytla v předloňském roce Měnovému fondu první miliardu eur na pomoc státům ohrožených bankrotem, aniž by o tom jednal parlament či se o tom vedla veřejná diskuse. To již nesmíme připustit! Nejsme v situaci, kdy můžeme posílat peníze na sanaci špatně hospodařících států a bank. A to nikoli proto, že bychom byli sobečtí a nechtěli pomoct bližním v nouzi, nýbrž proto, že bychom tím našim bližním i sobě ve skutečnosti ublížili,“ hodnotil Semín.

Zrušme klidně volby, když o všem bude rozhodovat Brusel

Záchrana společné měny pro sociálně i hospodářsky heterogenní území podle něho není možná bez vzniku fiskální unie, tedy takového stupně evropské integrace, kde členské státy eurozóny a nejspíš nejen ty, přijdou o svoji svrchovanost při sestavování státního rozpočtu. „Opravdu se chceme vzdát části našich devizových rezerv, abychom náhradou za to přišli o jednu z našich posledních částí naší politiky, v níž ještě nejsme vzdálenému Bruselbyru úplně podřízeni?“ ptal se účastníků předseda DOSTu.

„Dojde-li k tomu, k čemu již potom pořádat národní parlamentní volby? Již dnes je přes osmdesát procent zákonů, tvořících náš právní řád, určováno Bruselem. Současná dluhová krize je skutečnou křižovatkou našich národních a evropských dějin. Pro eurokraty a finanční teroristy, obsazující vedení bankrotujících států a jejích institucí a jejich lokální quislingy, je příležitostí k dotažení mocenského převratu v Evropě do zamýšleného konce. Ke zničení národních států a vzniku jediného státu evropského. Zároveň je ale všem, kteří bojují za zachování naší státní suverenity, pobídkou, aby spojily své síly, aby byla navzdory všem nepříznivým okolnostem uhájena,“ vyzýval před Strakovou akademií k vzájemné spolupráci podobně smýšlející subjekty.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Demonstrace se málem nekonala, úředníci prý o ničem nevěděli

„Vláda, chce-li býti zvána českou, se musí postavit proti další revizi evropského primárního práva, směřujícímu k další politické integraci Evropy. Apeluji jménem Akce D.O.S.T. na vládu České republiky, aby při jednání s představiteli ostatních členských států hledala cestu, jak se pokud možno pokojně a po vzájemné dohodě vrátit k uspořádání vztahů založených na dobrovolné spolupráci a politické odpovědnosti vlád jednotlivých států za osud svých národů a občanů. Svobodě a demokracii v Evropě nejvíce prospěje návrat před Maastricht i návrat k národním měnám,“ vyjádřil své přesvědčení v proslovu Michal Semín.

Na závěr demonstrace, kterou bylo dokonce možné sledovat v přímém přenosu na webových stránkách Suverenity, Bobošíková prozradila komplikace, kvůli kterým se málem akce vůbec neuskutečnila.

„Vstoupili jsme do volebního roku a představte si, co se stalo. Suverenita, ačkoliv měla tuto demonstraci řádně nahlášenou na Magistrátu hlavního města Prahy, se pár minut potom, co jsme zde začali chystat pódium, dozvěděla, že nikdo o demonstraci nic neví a že demonstrace není nahlášená a že ji tudíž nesmíme uskutečnit,“ řekla se znepokojením někdejší členka Evropského parlamentu. Nakonec však úředníci ohlášení dohledali a demonstrace se konat mohla.

V průběhu akce také na čtyřicet až padesát demonstrantů skandovalo heslo „máme toho dost!“, což mělo podle místopředsedy Suverenity připomenout důvod demonstrací v listopadu 1989. Česká vláda zatím o poskytnutí půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu nerozhodla a návrh nemá vůbec jisté šance na to, že projde. Jednohlasně ho totiž ve vládě podporuje pouze Kalouskova a Schwarzenbergova TOP 09.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…