Vypálíme ti oči, vyhrožovali mladíci penzistovi. Byl na dávkách

11.10.2011 16:43

„Jestli nás vyzradíš, vypálíme ti oči!" Takové a další podobné velmi hrozivé výhrůžky si vyslechl sedmdesátiletý penzista, uživatel dávek sociální pomoci v Brně. Nešlo přitom o žádného povaleče, gamblera nebo narkomana či opilce. sedmdesátiletý stařík žil v zahradní chatce v předměstí Brna prostě proto, že ho potkala na sklonku života smůla. Vařil si tam, snažil si něco ušetřit, nekouřil a nepil. A to byl také jeden z důvodů, proč si jej vyhlédla dvojice darebáků.

Vypálíme ti oči, vyhrožovali mladíci penzistovi. Byl na dávkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

Starší z mladých mužů ve věku 22 a 17 let byl přitom za násilnosti už v minulosti jako mladistvý trestán. Nynější čin, který policie označuje jako vydírání, je však více než otřesný. Pochvalu však zaslouží dva pracovníci odboru sociální péče brněnského magistrátu.

Stateční úředníci

Jen díky jejich statečnosti a důvtipu se podařilo pachatele zadržet. Jak se bohužel ukazuje, podobných případů bude zřejmě víc. Jako hyeny číhající na kořist. Tak se chovala dvojice mladíků jejichž cílem se stal důchodce odkázaný na dávky magistrátu v hmotné nouzi.

Více o sociálních dávkách ZDE

Osaměle žijícího pána přepadli na chatce v Kaštanové ulici, kde žije stranou od příbuzných a rodin. Bezkonfliktního dědu nejprve brutálně bili po celém těle a poté jej nutili například k polykání pepře či pití oleje smíchaného s pepřem.

Bez krve to nemá cenu

„Dokud nepoteče krev, nemá to žádnou cenu," zaznělo doslova v policejním protokolu po výslechu pachatelů. Oba tedy svou brutalitu a bití ještě vystupňovali a mučení dovršili tím, když nad svíčkou nažhavili příbory a rozpálenou vidličkou a nožem a lžící na těle muže vypalovali cejchy.

SLEDUJEME témata: vládní reformy a důchodová reforma  

Přitom oba vyděrači muži nařídili, aby si ve středu v centru města došel vyzvednout dávky v sociální nouzi, které jim pak měl odevzdat. Že to myslí vážně dosvědčuje i fakt, že oběti sebrali veškeré doklady, včetně rodného listu, občanského průkazu, pasu i kartičky zdravotního pojištění. Určený den pak skutečně na zbitého penzistu před pracovištěm Odboru sociálního péče v Brně v jezuitské ulici beze strachu čekali.

Více o penzistech najdete ZDE

„Muže chtěli obrat o víc jak šest tisíc korun. Před tím ho však nekompromisně varovali, že pokud je prozradí, vypálí mu oči," uvedl kriminalista Pavel Kříž.

Zoufalého stavu svého klienta si však povšimnuli kurátoři Magda Hežová a Ondřej Baláš. „Ten muž byl naprosto v zoufalém stavu, třásl se strachy a nakonec se i rozplakal. Byla to velmi smutná situace a pro muže, kterého už velmi dobře známe, navíc zřejmě i hodně ponižující. " řekl ParlamentnímListů.cz i Baláš.

"Téměř nevěřícně jsem si vyslechl, co všechno musel muž zažít a oba mladíky, jsem skutečně před budovou úřadu celkem klidné našel. Podařilo se mi je zadržet pod smyšlenými záminkami do příjezdu policie, kterou zavolala kolegyně," popsal incident Baláš. Násilníky, kteří jsou nyní v cele předběžného zadržení, čeká pravděpodobně vazba a po té až osmiletý trest vězení za vydírání.

Situace se zhoršuje

„I když s takovou brutalitou jsme se dosud nesetkali, případy, kdy se sociálně slabí stávají obětmi trestné činnosti právě kvůli sociálním dávkám, jsou bohužel stále častější," uvedla Magda Hežová.

„To, co se v této oblasti děje, je stále horší," dodal kriminalista Kříž. V souvislosti s tímto případem police prověřuje obdobnou událost, která se stala v Brně před čtrnácti dny, avšak pachatel je dosud neznámý.

Čtěte také: Důchodci v exekuci, snadno a rychle

Důchodci v ČR mají ale kromě vydírání a násilí, které je na nich páchané, i další problémy. Často jsou totiž cílem exekutorů. Statistiky hovoří o tom, že se s nimi setkal v posledních letech, každý desátý Čech -  právě včetně důchodců.

Obavy důchodců: Bude hůř

Problematika lidí v důchodovém věku obecně je velmi obsáhlá. Mnoho seniorů sdílí obavy, že pokud na ni nebudou hlasitě upozorňovat, podmínky pro život se jim budou velmi rychle radikálním způsobem zhoršovat. I proto slibují, že se budou i v budoucnu zúčastňovat všech protestů, které odboráři plánují. "Je to i v našem zájmu," řekl pro ParlamentníListy.cz šéf Rady seniorů Jiří Pernes.

Napsali jsme:

Ilustrační foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…