Vyplula loď s květinami pro Havla. Pluje i Dagmar, organizuje Kocáb

31.12.2011 11:26

Za slunečného počasí vyplula z Rašínova nábřeží loď s květinami pro Václava Havla.

Vyplula loď s květinami pro Havla. Pluje i Dagmar, organizuje Kocáb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie, květiny a svíčky. Typické zátiší vzpomínek na Václava Havla

V Praze dnes dopoledne vyrazila za slunečného počasí a velkého zájmu veřejnosti na třídenní plavbu po Vltavě a Labi loď s květinovými dary, které lidé přinesli k rakvi prezidenta Václava Havla. Akce má být podle organizátorů tichou vzpomínkou na zesnulého prezidenta. Za pontonem s květinami, taženým remorkérem, pluje loď Lužnice, na níž je manželka Dagmar s dalšími Havlovými známými a organizátory akce. Po Praze je doprovázejí čtyři výletní lodě, z nichž plavbu sledují další zájemci. 

Rozdáno bylo 300 lístků

Lodě vypluly po 10:00 z Rašínova nábřeží nedaleko od domu, kde Havel léta žil. Květiny přivezlo celkem sedm nákladních aut a dodávek, zjistila ČTK na místě. Organizátoři rozdali zájemcům o plavbu asi 300 lístků a zbylé ještě nabízeli kolemjdoucím před vyplutím. Odjezdu přihlíželo hodně lidí. Také na nábřeží a na mostech lidé očekávali průjezd lodí a mnozí si ho fotili.

Podle plánu by ponton s květinami měl první den doplout do Mělníka. V Ústí nad Labem zakotví 1. ledna a odpluje 2. ledna ráno. Na Nový rok tam uctí Havlovu památku veřejnost a představitelé města s primátorem Vítem Mandíkem. V Děčíně organizátoři smuteční plavbu ukončí, očistí květiny od umělých materiálů a hodí je do Labe. 

S nápadem přišel David Černý

Plavbu uspořádaly a uhradily společnosti Prague Boats, Pražská paroplavba a Gray Line. S nápadem poslat květiny od Havlovy rakve po řece přišel výtvarník David Černý, organizace se ujal hudebník Michael Kocáb. Havlovu rodinu i někdejší známé a spolupracovníky dojalo množství květin, které lidé přinesli k rakvi prezidenta, a hledali způsob, jak je využít. 

 

reklama

autor: nip

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…