Výročí 17. listopadu bude ve znamení pietních aktů i střetů radikálů

17.11.2013 6:35

Češi si dnes připomenou výročí událostí spojených s 17. listopadem. Hlavní město čekají pietní shromáždění, demonstrace pravicových i levicových extremistů nebo satirický karnevalový průvod. Kvůli akcím svolaným u příležitosti výročí událostí z listopadu 1939 a 1989 budou mít v Praze pohotovost stovky policistů.

Výročí 17. listopadu bude ve znamení pietních aktů i střetů radikálů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Výročí 17. listopadu lidé využili k demonstraci proti vládě

Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka budou v ulicích zasahovat kriminalisté, dopravní a pořádkoví policisté i antikonfliktní tým. Pochody ohlášené na dnešní odpoledne pravděpodobně krátkodobě omezí dopravu. Největší práci budou mít policisté patrně s tím, aby zabránili střetům mezi demonstrujícími pravicovými extremisty a jejich odpůrci z řad krajní levice.


Výročí sametové revoluce využijí také občanské spolky sdružené do iniciativy Fór_um, jež hodlá oslavit vznik občanské společnosti satirickým karnevalovým průvodem. Již dopoledne si chce Český svaz bojovníků za svobodu a studenti připomenout památku studenta Jana Opletala, kterého zastřelili v roce 1939 při demonstraci nacisté.


Premiér Jiří Rusnok promluví na vzpomínkovém aktu k výročí 17. listopadu 1939 u Hlávkovy koleje a položí kytici k pamětní desce 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Prezident Miloš Zeman bude při oslavách chybět kvůli zraněnému kolenu.


Pád komunistického režimu si připomenou i zástupci politických stran, a to tradičně položením květin u památníku v podloubí Kaňkova paláce na Národní třídě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…