Výročí Listopadu 89 se blíží. Ve vzduchu je taková divná nálada...

08.11.2012 6:28

Opojná vůně svobody po více než dvaceti letech vyprchala, mnozí Češi s nostalgií vzpomínají na „zlaté časy socialismu“, kdy sice museli „držet hubu a krok“, ale práci měli i největší nemakačenkové, kteří si chodili do zaměstnání často jen pro výplatu.

Výročí Listopadu 89 se blíží. Ve vzduchu je taková divná nálada...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Svíčky, květiny a vzkazy pro zesnulého Václava Havla

K čemu je nám svoboda, když nemáme co jíst, říkají nejchudší. A začínají věřit konspiračním teoriím, že v listopadu 1989 nešlo o svobodu a demokracii, ale o domluvené předání moci, nebo dokonce o privatizační puč. Jaké budou letos oslavy výročí 17. listopadu, poprvé bez jednoho z jeho největších hrdinů – Václava Havla?

Bez Václava Havla to bude jiné

Signatář Charty 77 Daniel Kroupa říká pro ParlamentníListy.cz: „Bez Václava Havla to bude jiné. Knihovna Václava Havla vydala eseje, které psal v 70. a 80. letech. Nejlepší vzpomínkou na Listopad 1989 by bylo přečíst si některou z jeho esejí,“ radí významný polistopadový politik.

„Václav Havel je tady přítomen, jako výrazná osobnost bude navždy spojen s návratem svobody. Letos si zopakujeme, co říkal a čeho byl ztělesněním. Lidé budou vzpomínat, protože je symbolem nové etapy,“ řekla ParlamentnímListům.cz bývalá disidentka, advokátka Hana Marvanová.

V uplynulém roce odešlo mnoho osobností spojených s bojem za svobodu

Ale při nadcházejících oslavách státního svátku 17. listopadu nebude chybět jen jeho největší symbol. „Říká se, že největší tma je těsně před rozedněním. Letos si to potřebuji opakovat, abych si dodala odvahy. Budeme si připomínat pátek 17. listopadu a nebudou s námi už nejen Josef Vavroušek, Václav Benda a Jiří Křižan, ale letos ani Václav Havel, Jiří Dienstbier, Jiří Gruša, Věra Jirousová a další, kteří odešli v tom smutném loňském roce,“ připomněla ParlamentnímListům.cz bývalé disidenty, kteří bojovali proti komunismu, studentská vůdkyně sametové revoluce z roku 1989, česká aktivistka a vysokoškolská pedagožka Monika MacDonagh-Pajerová.

„Naše vzory, ti stateční a neporazitelní, ti, které překonala až smrt. A my osiřeli, cítíme, že držet se listopadových ideálů je těžší, než jsme mysleli, že je to úkol na celý život a že teď je na nás hledat nové zdroje naděje. Každý sám pro sebe, dohromady jako společnost. Věřím pevně, že toho jako Češi v Evropě budeme schopní, protože pro jednou máme příležitost nejen brát, ale také dávat,“ prohlásila Monika MacDonagh-Pajerová.

Lidé posuzují dobu podle toho, jak se v ní cítí

Bývalá disidentka, známá advokátka Hana Marvanová myslí, že přes slavné vítězství demokracie v roce 1989 jde život dál. „Za 40 let socialismu byly také momenty, na které se vzpomínalo, třeba na rok 1945 - osvobození od fašismu. Ale z toho nelze žít pořád. Lidé posuzují dobu podle toho, jak se v ní cítí,“ vysvětlila, proč nezazlívá nikomu, když s nostalgií vzpomíná na minulost, protože prostě nesouhlasí s tím, co se dnes děje. „Nepřipadá mi to nějak smutné, ani to podle mne nevrhá stín na rok 1989. Prostě žijeme v poměrech, které si vynutí změnu,“ je přesvědčena bývalá politička Hana Marvanová. Je podle ní normální, že lidé, když jsou nespokojeni, vyjadřují různé názory.

Ze vzpomínek se nedá žít věčně

„Rok 1989 už je vzpomínka, ale je dobře si připomenout ideály, které vedly k pádu komunistů,“ míní advokátka. Nespokojenost českých občanů by měli podle ní řešit politici. „Když to neřeší, narůstá nespokojenost, lidé říkají, že to bývalo lepší, nemalá část lidí vzpomíná na minulost s nostalgií, volí komunisty nebo extrémistické strany,“ varuje. Frustrace lidí, která se dnes projevuje a vedla i k úspěchu komunistů v krajských volbách, by měla být pro politiky varováním, že s tím musí něco dělat. „Já jsem s tou situací také nespokojena,“ konstatuje bývalá disidentka, „vláda zvyšuje daně, aniž by ucpala díry, kudy utíkají ročně miliardy korun.“ Nemyslí si, že nespokojení lidé nesouhlasí se změnami v roce 1989. „Když se dnešní situace lidem nelíbí, měli by se snažit s tím něco dělat. Když jsme si to představovali jinak, musíme se pokusit dnešní stav změnit. Listopad 1989 by pro nás měl být závazek,“ vybízí k aktivitě Hana Marvanová a připomíná finančníka a zakladatele Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka, který se nespokojených Čechů zeptal: Co kdo z vás udělal?

Nový prezident by měl být morální a myšlenkovou autoritou

Podle Hany Marvanové by bylo dobré, kdyby prezident, který na Pražském hradě vystřídá Václava Klause, o ideálech mluvil. Je přesvědčena, že mezi kandidáty se takoví lidé, kteří by se mohli stát skutečnou autoritou, najdou. „Prezident nemá vysoké pravomoci, ale může ovlivňovat myšlení lidí, to je podle mne jeho hlavní role. Měl by pokračovat v české tradici a být morální a myšlenkovou autoritou,“ uvedla. Právě v tom byla role prezidenta Václava Havla důležitá, ovlivňoval lidi a dokazoval, že za ideály stojí bojovat. „Lidé mohou udělat víc, alespoň politiky, kteří se ideálům zpronevěřili, nevolit,“ radí právnička.

Raduji se, protože můžeme svobodně jednat, mluvit, cestovat a tvořit

Ani signatář Charty 77, někdejší předseda ODS, vysokoškolský učitel a filozof Daniel Kroupa si nenechá „blbou náladou“ ve společnosti otrávit radost ze změn, které přinesl listopad 1989. „Já se raduji, ať je demokratická politika na vzestupu nebo v úpadku, protože můžeme svobodně jednat, mluvit, cestovat, umělecky tvořit, a to je nejdůležitější,“ řekl ParlamentnímListům.cz významný politik. Podle něj si mnohé západní země prošly obdobím, kdy byla politika také v takovém úpadku, ale zase se vzchopily. „Věřím, že mladá generace najde víru měnit náš polorozpadlý systém,“ je optimista. Ale tragický by byl podle něj návrat komunistů. „Možná měl pravdu Karel Marx, když řekl, že dějiny se opakují, poprvé je to tragédie, podruhé fraška. A tragikomedie se ukazuje v Ústeckém kraji, kde komunisté kritizovali jednání krajské koalice, v níž byla ČSSD, ale po volbách s ní skočili do postele,“ komentuje Daniel Kroupa situaci na severu Čech po krajských volbách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…