Výroky Kalouska v telefonátech? I psychiatři někdy zůstávají němí

13.07.2012 16:20

V Poslanecké sněmovně zaznívají často drsná slova i prohlášení. Asi jen málokteré však s sebou přineslo takový šok jako to z pátečního dopoledne, kdy poslanec Petr Skokan přednesl písemný přepis údajného telefonátu mezi ním a Miroslavem Kalouskem. Podle ParlamentnímiListy.cz oslovených psychiatrů svědčí chování ministra financí o prožívaném obrovském vzteku a strachu.

Výroky Kalouska v telefonátech? I psychiatři někdy zůstávají němí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek totiž prý rád telefonuje nejen policejnímu prezidentovi, ale i poslancům. A jak se zdá, ne právě „v rukavičkách“. Petr Skokan z Věcí veřejných jej v pátek dopoledne ve sněmovně obvinil, že mu ministr financí vulgárně vyhrožoval fyzickým násilím, za to, že sdělil novinářům, že ministr na ulici napadl jistého mladíka (známá "Kalouskova výchovná facka").

Skokan totiž incident viděl a informoval o něm prostřednictvím médií veřejnost. Ještě téhož večera mu zazvonil telefon a odehrál se rozhovor, který poslanec před poslanci citoval ve vší jadrnosti.

Nazdar, ty debile...

„Nazdar, ty debile,“ pozdravil prý ministr v telefonu Skokana. Na jeho dotaz, zda skutečně mluví s ministrem financí, se Skokan dozvěděl: „Jasně, s kým si myslíš, že mluvíš, ty čuráku? Proč jsi musel posílat tu esemesku všem novinářům, to jste všichni takoví udavači?“ odhalil Kalousek téma svého telefonátu. A rozhodně tím neskončil.

„Takto jedná člověk v nouzi, v úzkosti. Ten pocit zahnání do kouta kompenzuje agresivitou. Chování, ke kterému mělo dojít ze strany ministra financí, je skutečně šokující a představuje i překročení určité parlamentní normy. Oni se všude občas politici pohádají, poperou, nicméně v našich zeměpisných šířkách se přece jen jistá norma nepřekračovala,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz psychiatr Jan Cimický.

I psychiatr zůstane někdy němý

Podle něj je celá současná vládní garnitura v pasti, padá na dno, a proto lze pozorovat úzkost. K výrazům, jež byly citovány ve sněmovně, pak Cimický řekl pouze lakonicky: „I psychiatr někdy zůstává němý.“  

Při této příležitosti připomeňme, že Skokan z přepisu telefonátu s ministrem Kalouskem vynesl na světlo i následující věty: „Kolik ti dali, ty blbečku? Odmítnul jsem ti někdy nějakou dotaci? Co chceš, potřebuješ prachy?“ pokračoval Kalousek tvrdě.

Když poslanec následně prý ministra ujistil, že se ho nebojí a nenechá se od něj zastrašit, přišla další smršť.

„Tak víš co, když se mě nebojíš, tak zítra rozbiju hubu tobě. Na tom mladým (chlapci, kterého zfackoval na Malostranském náměstí) jsem se jen rozcvičil,“ uzavřel prý rozhovor ministr financí, který též měl podle Skokana použít výraz "svině".

Výhrůžky zněly zřejmě i směrem k policejnímu prezidentovi

V posledních hodinách to však není jediný náznak toho, že mohou Kalouskovi povolovat nervy. Ve čtvrtek vyšlo na jednání bezpečnostního výboru najevo, že prý volal kvůli kauze CASA i policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. A i jemu vyčítal postup policie a zastrašoval ho. Až následně se prý za své výroky omluvil.

V souvislosti s tím uvedl navíc pro ParlamentníListy.cz František Bublan (ČSSD), že byl nedávno svědkem okamžiku, kdy po skončení Událostí, komentářů Kalousek v přítomnosti zaměstnanců České televize řval na chodbě, že dostane Mazánka do tepláků.

Bublan: Když je někdo posilněn alkoholem...

„Původně jsem tomu nepřikládal váhu, protože byl trošku posilněn alkoholem, bylo to z něho cítit. Ale v souvislosti s tím, co říkal ve čtvrek pan policejní prezident, tedy že mu Kalousek třikrát volal a vyvíjel nátlak, tak jsem si to spojil s tím, co říkal mně. A proto to podle mě má určitý reálný základ,“ sdělil ještě Bublan ParlamentnímListům.cz.

Telefonáty s ministrem financí se podle Lessyho odehrály 4. července.

„Byly to tři telefonáty během hodiny, kdy jsem opravdu s ním odmítl jednat na téma CASA. Jednak mi to nepřísluší, nejsem policejním orgánem. A jednak jsem si znovu vyslechl tyto výčitky na adresu policie a nevhodné výrazy," řekl Lessy. Kalousek prý v prvním hovoru naznačoval, že „budou všichni odstíháni ve velmi krátké době“.

Chování svědčí o obrovském vzteku

A jak se na takové chování dívá další odborník na lidskou psychiku, soudní psycholog Slavomír Hubálek? Jednoznačně to prý vypovídá o velkém prožitku vzteku.

„Vysoce afektivní reakce, kterých jsme svědky, jsou odbrzděnými reakcemi. Prostě vztek ruší veškeré brzdy v chování, které jinak je člověk schopný držet na uzdě,“ konstatoval Hubálek pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…