Vyrovnání s církvemi: Během třiceti let dostanou 59 miliard

27.09.2011 16:26

Vláda dnes schválila parametry majetkového vyrovnání státu s církvemi. ČTK o tom informoval zdroj obeznámený s jednáním vlády. Dohoda, kterou bylo letos vyjednávání uzavřeno po letech diskusí, počítá s tím, že stát během třiceti let církvím zaplatí celkem 59 miliard korun, asi 56 procent majetku by jim měl vrátit v naturálních restitucích.

Vyrovnání s církvemi: Během třiceti let dostanou 59 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Majetková odluka církví od státu by měla trvat 17 let. Během této doby by stát postupně snižoval příspěvek na platy duchovních a církevní administrativu. Proti dohodě dnes podle informací ČTK nehlasoval žádný z členů vlády. Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) by měl nyní připravit návrhy příslušných zákonů. Vyrovnání by mohlo začít od roku 2013."Kdo z kolegů umí počítat, musí náš návrh podpořit," řekl k tomu ministr.

Až do roku 2030

Nejmenší vládní strana Věci veřejné svou podporu církevním restitucím podmiňovala tím, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jasně vysvětlí, odkud z rozpočtu vezme potřebné finance.

Sledujeme téma miliardy pro církve

První tři roky ze sedmnáctiletého přechodného období bude stát na platy duchovních přispívat plnou částkou ze svého rozpočtu, tedy 1,445 miliardy ročně. Od čtvrtého roku se částka každoročně sníží o pět procent. Nesplacená výše finanční náhrady pak bude každý rok valorizována podle míry inflace. Stát by mohl přestat církvím vyplácet peníze v roce 2030.

Pražský arcibiskup Dominik Duka označil takové řešení za oboustranně přijatelné. Finanční odluka církví od státu vyhoví podle něj těm hlasům, které po ní ve společnosti volaly. Návrh na odluku má napravit majetkové křivdy na církvích během komunismu. Kriticky se k němu v době příprav stavěly vládní Věci veřejné, kterým vadila původně zamýšlená výše finančních kompenzací.

Čtěte:
Narovnání s církvemi se dalo do pohybu. Vládní komise zasedla
Církve již jmenovaly členy komise pro jednání se státem
Ministr Besser: Debata o novele autorského zákona je zcela otevřená
Klaus: Jmenování Duky je významná etapa ve vztazích církve a státu 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…