Vyšetřování Motejla nekončí, převzala ho „justiční mafie“

08.07.2010 11:19

Vyšetřování ombudsmana Otakara Motejla nepřestalo ani po jeho smrti. Případ znovu otevřela nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Vyšetřování Motejla nekončí, převzala ho „justiční mafie“

Úřad ochránce lidských práv je stále vyšetřován, přestože ombudsman Otakar Motejl už nežije. Podle serveru Aktuálně.cz to nařídila nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Spis dostane na stůj vrchní státní zastupitelství.

Vesecká znovu otevřela kauzu, v které šlo nejspíše o podkopání jména ombudsmana Otakara Motejla a celého jeho úřadu. "Cílem je odstranění jakýchkoli spekulací ohledně hospodaření kanceláře. Proto kontrolu dělá vrchní státní zastupitelství v Praze, a nikoli v Olomouci," hájí se ale Vesecká.

Anonymní udání, na jehož základě pátrání začalo, se týkalo hlavně odstupného zástupkyně Otakara Motejla a nynější kandidátky na tento post Anny Šabatové. To už ale Šabatová uspokojivě vysvětlila.

Více zde: Motejl byl před smrtí vyšetřován, nejspíše účelově

Vyšetřování v ombudsmanově kanceláři provázejí od počátku pochybnosti, zda bylo nestranné. Brněnští detektivové chtěli případ jako nesmyslný opakovaně odložit, ale žalobci trvali na dalším pátrání.

Za opakovaným vyšetřováním stojí justiční mafie

"Vím od Oty, že se mu ti policisté omlouvali, že jim to opakovaně vracel státní zástupce. Jsem přesvědčena, že to byl tlak kvůli tomu, že kritizoval některé lidi, kteří patří ke skupině označované v médiích jako justiční mafie," uvedla bývalá Motejlova zástupkyně Anna Šabatová. 

Na tom by mohlo býti něco pravdy, protože Renata Vesecká byla ta, která případ znovu otevřela a je do něj prý zapleten i další člen údajné justiční mafie Petr Coufal. Jeho lidé nyní na vyšetřování kanceláře ombudsmana dohlíželi. V kauze Motejl stejně jako v předchozím případě Čunek figurují stejné postavy. Jakékoli zákulisní tlaky však oba odmítají.

Více:

Zemřel ombudsman Otakar Motejl

Šabatová má nakročeno k ombudsmance. Julínek jí nastaví nohu

Senát navrhl nástupkyně Motejla: Šabatovou a Brožovou

Foto:nku.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…